Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Coronavirus:

Ber folk om å unngå kjefting

Kritikken har rast mot personer som har valgt å oppholde seg utendørs i helga. Nå ber helseminister Bent Høie om at vi unngår å kjefte på hverandre.

JOGGERASERI: Mandag 23. mars møtte Bent Høie pressen for den daglige pressebriefen om corona-situasjonen i Norge. Helseministeren svarer på raseriet mot joggerne. Video: Celina Morken / Dagbladet Vis mer

Over helga har vi sett at en rekke personer er blitt opprørt over befolkningens oppførsel. Særlig har personer som har oppholdt seg utendørs blitt kritisert.

I Dagbladet har vi blant annet publisert en video av Frank Johnsen fra Trondheim, som i en direktesendt video på Facebook langet ut mot folk som oppholdte seg utendørs i Trondheim.

I tillegg publiserte Dagbladet kronikken «Til dere som drakk utepils» av kreftsyke Rebecca Island, som var rasende og fortvilet over at personer tilsynelatende lever som før.

I et intervju med Dagbladet uttrykte Sverre Anker Ousdal bekymring for joggere. Mens i en kronikk i Dagsavisen omtalte Lars West Johnsen de «jævla joggerne» som «egoister».

SINT: Frank Johnsen fra Trondheim tok et oppgjør med alle i Trondheim som ikke tar coronasituasjonen på alvor. Video: Frank Johnsen Vis mer

Oppfordring

Mandag oppfordrer helseminister Bent Høie befolkningen om å ikke bli så sinte på hverandre.

- Jeg tenker at det er veldig fint at folk er opptatt av at alle bidrar. Men vi må likevel være litt rausere mot hverandre, og ikke bli så sinte. Vi kan heller si fra på en hyggelig måte. Situasjonen er tøff nok som den er, og vi må forsøke å unngå å bli så sinte på hverandre, sier Høie til Dagbladet.

Samtidig forteller helseministeren at han synes det er viktig at myndighetene slår ned på åpenbare brudd på smittevernloven, og nevner at en coronasmittet person nylig ble bøtelagt for å ha oppsøkt en fest.

- Vi håper å unngå en situasjon hvor vi kjefter så mye på hverandre i sosiale medier og andre steder. Men heller oppmuntrer hverandre og gir hverandre gode råd.

Fagdirektør ved Folkehelseinstituttet, Frode Forland, forteller til Dagbladet at det ikke er grunn til å være særlig bekymret for joggere.

- Ikke noe mer enn gåing. Det handler om å holde avstand.

BLE SMITTET: Trude Lorentzen er journalist i Dagbladet. Hun har fått påvist coronaviruset - slik oppleves det for henne. Video: Trude Lorentzen Vis mer

Oppfordrer til å være ute

Coronaviruset smitter primært ved dråpesmitte. Forland forteller at slike dråper kan komme fra munnen når man snakker, hoster eller nyser, og lander maksimum én meter fra kilden.

- Det er derfor vi sier at man skal ha én til to meters avstand for å være på den sikre siden. Noe som også gjelder joggere, sier Forland og legger til at joggere bør ta ekstra hensyn når de passerer folk.

Tidligere har helseminister Høie oppfordret befolkningen til å oppholde seg utendørs, med forbehold om at avstandsrådet overholdes. Denne oppfordringen gjentar Froland.

- Vi ønsker ikke at folk skal holde seg innendørs. Vi ønsker at de skal komme seg ut i frisk luft. Det er viktig for både fysisk og psykisk helse. Men samtidig må de ta hensyn til andre som er ute, og passe på at man holder avstand.

Tre nye dødsfall

Helseminister Høie har varslet at regjeringen tirsdag vil kunngjøre hva som skjer videre med tiltakene som ble iverksatt for nærmere to uker siden. Foreløpig så ber han befolkningen om å være forberedt på at det blir en annerledes vår enn hva vi hadde sett for oss for noen få uker siden.

Det siste døgnet har det blitt bekreftet tre nye dødsfall relatert til coronaviruset, som gjør at vi totalt har registrert ti coronarelaterte dødsfall i Norge.

- Understreker det alvorligheten i situasjonen?

- Ja, det gjør det. Mine tanker går til dem som har mistet sine nærmeste. Alt vi gjør nå er for å forsøke å unngå at så veldig mange flere skal oppleve det samme. Flere vil havne på sykehus og i intensivbehandling, men vi håper at om noen dager, så skal vi se resultater av de tiltakene som er blitt iverksatt, og at det videre motiverer befolkningen til å holde ut.

Hele Norges coronakart