Corona i Oslo:

Ber folk stille seg selv to spørsmål

Oslo kommune fraråder private sammenkomster og besøk i private hjem. Helsebyråd Robert Steen sier at det nå er viktig å stille seg selv to spørsmål.

UNNGÅ BESØK: Byrådet i Oslo anbefaler folk å unngå private sammenkomster og besøk i private hjem. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Se mer
påvist smittet 104 000 +648
innlagt269 -19
døde 688 +4
påvist smittet 137 000 000+616.6K
døde 2 950 000 +9.3K
Se mer

Søndag innførte Oslo kommune strenge smitteverntiltak som følge av en kraftig økning i smittetilfeller. Nå anbefaler byrådet innbyggerne å unngå private sammenkomster og besøk i private hjem.

Dette er imidlertid en anbefaling og ikke et forbud. Det er derimot forbudt med private sammenkomster med mer enn ti personer, og brudd på dette forbudet vil medføre saftige bøter.

Den nye anbefaling er en innstramming av en gammel anbefaling. Før anbefalte byrådet Oslos innbyggere å unngå å ha mer enn ti sosiale kontakter per uke, men denne anbefalingen ser ut til å ha blitt mistolket, forteller byrådsleder Raymond Johansen til Dagbladet.

- Gjennom denne uka har vi erfart at en del har hatt ti kontakter på mandag, ti på tirsdag, ti på onsdag og ti på torsdag. Det er en gal måte å tolke denne regelen på. Vi vet at mye av smittespredningen skjer ved at folk har nærkontakt, og derfor vil vi nå være tydelige på at vi anbefaler folk å unngå private sammenkomster og besøk i private hjem, sier Johansen og fortsetter:

- Vi må stålsette oss litt. Nå er ikke tiden for å invitere venner og familie.

«JOJO»: Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) sier han forstår at folk blir frustrert over «jojo-effekten» i Oslo, men at det ikke kan unngås. Reporter: Frode Andresen. Foto: Jenny Aas / Dagbladet TV Vis mer

Viktige spørsmål

Det gjøres imidlertid unntak fra anbefalingen om å unngå besøk i private hjem for enslige og barn og unge som er i samme kohort. Helsebyråd Robert Steen sier til Dagbladet at det nå er viktig å stille seg to spørsmål.

- Nå er tiden inne for Oslos innbygger å stille seg spørsmålene: «Må jeg treffe den og den nå?» og «må vi være så nære hverandre?» De to spørsmålene er det viktig at alle Oslos innbyggere stiller seg, sier Steen til Dagbladet.

HARDT UT: Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) kritiserte Molde-ordfører Torgeir Dahl (H) for sistnevntes uttalelser om Oslos håndtering av pandemien. Foto: Jenny Aas. Reporter: Frode Andresen. Vis mer

Inngripende

Dagbladet spurte Steen om hvor inngripende han synes det er å be befolkningen om å ikke ha besøk.

- Jeg tror at det varierer veldig, avhengig av hvem man spør. Jeg tror at for mennesker i min alder, som kanskje ha noe mindre sosialt liv enn mine barn, så er det nok lettere. Men det er nok en del ungdommer som synes at det er veldig, veldig tungt å ikke ha besøk, sier Steen.

I fjor høst besluttet Bergen kommune å forby private sammenkomster med mer enn fem personer. Den gang uttalte byrådsleder Johansen til Dagbladet at de valgte å ikke gjøre det samme fordi det var litt utfordrende, særlig juridisk knyttet til menneskerettigheter.

Status vaksinasjon Full oversikt

873 914 (16.3%)i Norge har fått dose nr 1
296 529 (5.52%)i Norge er fullvaksinert
Kilde: FHI (FHI oppdaterer tallene sine ca kl 13 hverdager, og viser da gårsdagens tall).

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer