Janne Jemtland savnet i Brumunddal

Ber folk unngå ryktespredning i Janne-saken: - Vondt for familien å høre sånt

Varaordfører Geir Roger Borgedal ber lokalsamfunnet vise respekt for Janne Jemtlands nærmeste.

- UNNGÅ RYKTER: Det er den klare oppfordringen fra varaordfører i Ringsaker, Geir Roger Borgedal (Ap), i Janne Jemtland-forsvinningen. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
- UNNGÅ RYKTER: Det er den klare oppfordringen fra varaordfører i Ringsaker, Geir Roger Borgedal (Ap), i Janne Jemtland-forsvinningen. Foto: Christian Roth Christensen / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BRUMUNDDAL (Dagbladet): Janne Jemtlands forsvinning har rystet hele Brumunddal. I 13 døgn har 36-åringen vært savnet, og politiet utelater ingenting i forsvinningsmysteriet.

Politiets hovedteori er at det har tilstøtt tobarnsmora noe, blant annet basert på de to blodsporene de har funnet halvannen kilometer fra hverandre i nærheten av Brumunddal sentrum.

De siste dagene er det ikke gjort noen funn av betydning. Det på tross av meget omfattende søk med hunder, politihelikopter, snøscootere og store mannskaper på bakken.

SAVNET: Janne Jemtland (36) ble sist sett 29. desember. Dette er det politiet vet hittil. Vídeo: NTB Scanpix/Google maps. Klipp: Frida Andersen Vis mer

- Unngå rykter

Varaordfører Geir Roger Borgedal (Ap) i Ringsaker kommune har fulgt saken tett. Han har spesielt en oppfordring til lokalsamfunnet.

- Når det er såpass mye uklarhet, er det mange spørsmål. Folk er folk, og vi grubler. Det er sikkert prat rundt middagsbordet, men det er alltid noen som er mer spekulerende enn andre og skaper rykter. Det synes jeg er uheldig, sier Borgedal.

- Vi må unngå rykter. Det er vondt for familien å høre sånt. I stedet for spekulasjoner må vi vise dem respekt. Heldigvis tror jeg folk flest i Brumunddal gjør det.

Byen snudd på hodet

Dagbladet møter ham på det lokale kjøpesenteret i Brumunddal. I andreetasje ligger lensmannskontoret. Inn og ut går politifolk, hundeførere og krimteknikere.

ATV: Politiet lånte beltedrevne ATV-er i søket etter Janne Jemtland i går, onsdag. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
ATV: Politiet lånte beltedrevne ATV-er i søket etter Janne Jemtland i går, onsdag. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Tolv mannskaper fra Kripos er nå til stede og bistår i etterforskningen.

I går landet og lettet politihelikopteret utenfor, og sendte den iskalde snøføyka over parkeringsplassen på kjøpesenteret.

- Denne saken preger hele Ringsaker og hele landet, konstaterer varaordføreren.

Han tror det kan føre til mer prat at forsvinningen har skjedd på et relativt lite sted. Brumunddal har snaut 10 000 innbyggere.

- De fleste er sindige brumunddøler og tar det med fatning. Det synes jeg er viktig, for vi må vise familien den respekten de fortjener. Det er klart at det er de som har det vondt og vanskelig, sier han til Dagbladet.

- Da trenger de både omsorg og ro. Det synes jeg de fortjener.

Han tror samtidig sosiale medier er en katalysator.

- Noe som én person mener kan fort framstå som noe tusen mener.

Kriseteam i beredskap

Ringsaker-lensmann Terje Krogstad ønsker ikke å kommentere ryktene og spekulasjonene som sirkuleres om Janne Jemtlands forsvinning.

Borgedal sier det er kommunens jobb å ivareta Jemtlands familie.

- Det gjør vi. I praksis betyr det at vi bruker vår kompetanse der det er behov. Det være seg skole eller kriseteam hvis det er nødvendig. Kriseteamet er i beredskap, noe de automatisk er når en sånn situasjon oppstår, sier varaordfører Borgedal.

Han mener politiet og pressen har gjort en god jobb med å komme med informasjon.

- Folk har fått informasjonen de trenger. Når politiet ikke vet mer kan de heller ikke gå ut med mer, og de må også ta sine taktiske hensyn.

Politiet har tidligere sagt at vinterværet vanskeliggjør søket. Onsdag var det 15 minusgrader i Brumunddal, og mye snø har falt i vinter.

- Det kom veldig mye snø i romjula, nesten uvanlig mye. Jeg tror vi må tilbake til 2013 for å finne liknende mengder, og det gjør det sikkert vanskeligere, sier varaordføreren. ​​