Ber for Almskog

SARPSBORG (Dagbladet): Kjell Almskog må få fortsette som styremedlem i Orkla. Det har Stein Erik Hagen gitt klar beskjed om til selskapets valgkomité.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den mektige Rimi-sjefen legger dermed sin beskyttende hånd over den avsatte Kværner-sjefen, som er på valg denne måneden.

- Vi trenger Almskogs industrielle erfaring, sier Hagen til Dagbladet.

Sterk støtte

Før 15. mai legger valgkomiteen i Orkla fram sitt forslag til ny styresammensetning i selskapet. Mange har tippet at Kjell Almskog vil ryke ut, ettersom han ikke lenger har noen posisjon i norsk næringsliv.

Med Stein Erik Hagens uforbeholdne støtte er bildet et helt annet. Ikke bare er han mektig i kraft av egne aksjer i Orkla, han har også tette bånd til de to største aksjonærene: Christen Sveaas og Folketrygdfondet.

For Almskog, som av mange blir oppfattet som en støttespiller for Sveaas, er situasjonen dermed trolig følgende: Vil han, så kan han.

Foruten Kjell Almskog er også Björn Savén og Moelven-direktør Frode Alhaug på valg. Alhaug får trolig fortsette, mens Savén, som er direktør for svenske Industri Kapital, etter alt å dømme ikke blir gjenvalgt.

Hagen-fløyen har lenge vært skeptisk til de tette båndene mellom Industri Kapital og Orkla og frykter rolleblanding.

Selv om det ikke blir sagt høyt, oppfattes Savén også som administrasjonens mann.

- Inhabil!

Så bekrefter da også Stein Erik Hagen overfor Dagbladet at han har bedt valgkomiteen vurdere Björn Savéns rolle i selskapets styre.

- Han har kompetanse og erfaring, det går ikke på det, men det er et spørsmål om habilitet. Det er et forhold valgkomiteen i hvert fall bør se på, sier Hagen, og presiserer:

- Men for meg er det ikke noe prestisje knyttet til dette, jeg har ikke konkret bedt om at noen går.

Valgkomiteens formann, Harald Arnkværn, forteller at komiteen i løpet av to uker er ferdig med sin innstilling som skal behandles av bedriftsforsamlingen 29. mai.

JA TIL ALMSKOG: Stein Erik Hagen har bedt valgkomiteen i Orkla innstille på at Kjell Almskog gjenvelges som styremedlem. Det til tross for at den avsatte Kværner-sjefen ikke lenger har noen posisjon i norsk næringsliv.