Ber for bøddelen

Ei nettside knyttet til al-Qaida ba i går muslimer om å be for Abu Musab al-Zarqawi. Han er Iraks mest ettersøkte terrorist, og skal være alvorlig såret.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ordlyden i oppfordringen tyder på at al-Zarqawi er såret i kamp, melder telegrambyrået AP.

«La det være kjent i fjern og nær at vår leders skade er en ære, og en grunn til å ta igjen overfor Guds fiender, en grunn til å forsterke angrepene mot dem,» heter det i erklæringen.

Al-Zarqawi er mannen som personlig skal ha ledet henrettelsen av flere vestlige gisler. Etter å ha lest opp en erklæring for gisler som knelte med bind for øynene, skal Zarqawi selv ha trukket en kniv, og skåret halsen over på minst tre amerikanske og et britisk gissel i fjor.

Planlagt forvirring?

Erklæringen sa ikke noe om hvor eller hvordan al-Zarqawi er såret. Og det var i går kveld ikke mulig å få bekreftet opplysningen på annet hold, men nettstedet der oppfordringen ble lagt ut, er tidligere brukt av al-Qaida i Irak og andre terroristgrupper.

USA og irakisk etterretning har ei tid vært på sporet av al-Zarqawi. Amerikanerne tok en nær medarbeider og Zarqawis PC for en måned siden, men hovedmannen slapp unna. For noe dager siden raidet amerikanske soldater et sykehus i Bagdad på jakt etter al-Zarqawi, uten å finne ham. Amerikanske myndigheter sa i natt at de ikke visste om oppfordringen på nettsida var beregnet på å forvirre, eller om al-Zarqawi virkelig var alvorlig såret.

Planla terror

-  Uansett, den dagen vi kan kunngjøre at vi har drept eller arrestert Zarqawi, er ikke langt unna, sa den irakiske presidentens sikkerhetsrådgiver, Wafiq al-Samarie i går.

DRAPSMANN: Al-Qaida-toppen Abu Musab al-Zarqawi skal personlig ha henrettet flere vestlige gisler i Irak. Bildet er fra en gisselvideo gruppa sendte ut høsten 2004. Foto: Scanpix
DRAPSMANN: Al-Qaida-toppen Abu Musab al-Zarqawi skal personlig ha henrettet flere vestlige gisler i Irak. Bildet er fra en gisselvideo gruppa sendte ut høsten 2004. Foto: Scanpix Vis mer

Ifølge amerikansk etterretning skal al-Zarqawi ha hatt et møte med sine adjutanter for en måned siden i Syria. Det er der de skal ha planlagt den vanvittige bølgen av terror som har rystet Irak etter at den nye, valgte, regjeringen kom på plass 28. april. Mer enn 630 mennesker - mer enn 50 av dem amerikanere - er drept i denne terrorbølgen.

Gategutt

Det ligger et slør av mystikk over al-Zarqawi. Han er gategutten og analfabeten fra Amman i Jordan, med et farlig temperament, som reiste til Afghanistan i 1980-åra. Her møtte han Osama bin Laden.Abu Musab al-Zarqawi er den som først og fremst har gitt ansikt til islamistisk terror de siste åra. I oktober i fjor kom Zarqawi med en erklæring om sin personlige lojalitet til bin Laden. Men mye tyder på at det er al-Zarqawi selv som de siste åra har ledet kampen mot USA og myndighetene i Irak. Ingen ting vil glede amerikanerne mer enn å kunne utbetale de 25 millioner dollarene som er prisen på al-Zarqawis hode.

Ettersøkt:al-Zarqawi