Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ber for Liberia

Gbessey Paasewe (51) fra Liberia lider med barna i hjemlandet og frykter at den avgåtte presidenten Charles Taylor vil vende tilbake.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BERGEN (Dagbladet): - Jeg tenker på barna hjemme i Liberia hele tida. De er landets framtid. Jeg ber for at det skal bli fred igjen. En dag vil det gode også komme tilbake til Liberia, men jeg frykter at Charles Taylor vil returnere fra Nigeria. Det har jeg allerede hørt på BBC Radio, at han vil komme tilbake om Gud ønsker det.

Gbessey Paasewe sitter sammen med sin gravide datter Hawa Hajah Paasewe (19) i en liten blokkleilighet i Bergen etter at de kom hit i februar. I alt er de åtte familiemedlemmer fra Liberia, tre barn og fire barnebarn, som har fått opphold i Norge.

I år kommer om lag 360 flyktninger fra Liberia til Norge. Dette er den største nasjonale gruppa blant såkalte «kvoteflyktninger» i år, som er flyktninger som FN har anerkjent.

I går gikk den fryktede presidenten Charles Taylor av.

Taylor dro

Bare timer etter seremonien dro han til Nigeria. Gbessey tror ikke det er noen garanti for fred.

- Det er det store spørsmålet. Han etterlater jo soldatene og støttespillerne sine. Og vi vet lite om hva de kan finne på, sier hun.

Det samme mener forskeren Morten Bøås ved Forskningsstiftelsen Fafo.

- Taylor er ingen slagen mann. Han har vært sistemann ut før og det har sett mørkt ut for ham. Men han er ikke den som gir seg med det første, sier Bøås.

Han sier at det er helt åpent hva som skjer etter at Liberias president Charles Taylor overlot makten til visepresidenten Moses Blah i går. En vet heller ikke hvordan opprørsbevegelsen LURD vil reagere. De har kontroll over havneområdet i hovedstaden, der mye av den viktige nødhjelpen til utsultede liberiere er.

- Det optimistiske scenarioet er at LURD aksepterer at Taylor er ute, og slipper hjelpeorganisasjonene til, sier Bøås.

Redselsscener

Redselsbildene fra Liberia har rullet over tv-skjermen og i avisene de siste ukene. For Gbessey har marerittet vart i mange år.

Hun tok med seg barna og rømte fra Liberia allerede i 1992 - da ektemannen, hennes 11 år gamle sønn og to brødre ble drept av opprørere.

Også den gangen var det en blodig borgerkrig i landet.

- Jeg kommer fra en muslimsk familie. Opprørerne ville drepe alle muslimer. De tok livet av foreldrene og presset barna til å rette våpen mot egne venner, sier hun.

KVOTEFLYKTNING: Gbessey Paasewe ønsker en dag å kunne ta med seg sin gravide datter Hawa Hajah Paasewe og alle de andre barna og barnebarna hjem igjen.