Ber for livet

NEW YORK (Dagbladet): Oklahoma-bomberen Timothy McVeigh ber nå om at henrettelsen av ham 11. juni blir utsatt. Justisminister John Ashcroft har sagt han vil kjempe imot nye utsettelser.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

McVeighs forsvarsadvokater Robert Nigh og Richard Burr hadde i går et to timer langt møte med 33-åringen som drepte 168 mennesker i Oklahoma City i 1995. McVeigh har tidligere sagt at han heller vil dø enn å råtne i fengselet i Terre Haute i Indiana. Han avviste alle anker ved juletider, og var forberedt på å møte giftsprøyta og døden 16. mai. Fem dager før henrettelsen oppdaget FBI mer enn 3000 dokumenter som ikke var forelagt McVeighs forsvarere slik de var lovet.

Ber om høring

Forsvarerne ber nå om utsettelse av henrettelsen og en høring fordi de mener FBI fremdeles holder viktige dokumenter tilbake.

- Vi må til bunns i saken, sier Robert Nigh.

Justisminister John Ashcroft utsatte henrettelsen til 11. juni da det ble klart at forsvarerne til McVeigh hadde rett til å gå igjennom de nye dokumentene. Han har likevel gitt klar beskjed om at han vil gjøre alt som står i hans makt for hindre nye utsettelser. Uttalelsen er meget sterk, ettersom han som USAs justisminister skal sørge for at straffedømte får en objektiv og rettferdig behandling.

Prinsippsak

- En jury har bestemt at døden er rette straff for Timothy McVeigh, og hvis vi ikke utfører straffen vil vi nekte ofrene og det amerikanske folket rettferdighet, sier den dypt kristne Aschcroft, som er en ivrig tilhenger av dødsstraff.

McVeigh bombet en føderal bygning i Oklahoma City som hevn mot FBIs behandling av en religiøs sekt i Waco - hvor 80 mennesker ble drept i en brann mange mener FBI sto bak. Når McVeigh nå ber om å få leve er det på prinsipielt grunnlag. Han mener justisdepartementet og FBI ikke vil bli holdt ansvarlig hvis han ikke aksjonerer.

Søknaden om utsettelse av henrettelsen går til dommer Richard Matsch i Denver, hvor McVeigh fikk dødsdommen.