Ber for morderen

TERRE HAUTE (Dagbladet): I går og i natt har fader Ron Ashmore bedt for Oklahoma-bombemannen Timothy McVeigh, mot dødsstraff og for tilgivelse av alle syndere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den katolske St. Margaret Mary-kirka i Terre Haute i Indiana i USA var i natt samlingssted for motstanderne av dødsstraff som tente lys for McVeighs sjel før han klokka 14 i dag, norsk tid, får giftsprøyta. Ashmore og hans menighet tente også lys for de 168 menneskene som McVeigh drepte i Oklahoma i 1995 og de mange ofrene som lever med sorg og sinne fremdeles. Og for Juan Raol Garza, som henrettes i samme dødskammer som McVeigh 19. juni.

- Jeg tror debatten om dødsstraff vil fortsette i USA, sier fader Ashmore til Dagbladet.

Øker sakte

Det samme gjør nonnene i Sister of Providence, som driver et av USAs eldste katolske college i Terre Haute. Rundt i USA øker motstanden sakte, men sikkert, og de første meningsmålingene etter henrettelsen vil gi en pekepinn om McVeighs død vil gi dødsstraffmotstanderne med- eller motvind.

Fader Ashmore tror på medvind. Han tror amerikanerne etter hvert blir mer opplyst, og i alle nattas bønner ble også media tatt med. Årsaken var at tv og aviser aktivt har informert amerikanere og verden om en straff han mener er uverdig.

Brevvekslet

Fader Ashmore besøkte Tim McVeigh mer enn to ganger i uka i ett år. Da fengselet skaffet seg en fast sjelesørger, fikk ikke Ashmore møte McVeigh mer. Den dødsdømte ville ikke ha noen sjelesørger i sin siste time. Han ba derimot fader Ashmore be for ham i natt.

- Vi har brevvekslet det siste året, og jeg skrev for få dager siden til ham. Der fortalte jeg at jeg var glad jeg hadde fått møte ham og at jeg elsker ham. Og at vi vil møtes i himmelen, sier Ashmore, som også forstår at ofrene i Oklahoma by har større vansker med å tilgi McVeigh.

- Jeg har møtt mennesket McVeigh, som er intelligent, sensitivt og sjenerøst. Jeg har også møtt en mann som gjorde noe fryktelig galt, voldelig og destruktivt. Men bare tilgivelse gir fred og evnen til å fortsette et levende liv, sier Ron Ashmore, som vet at mange amerikanere raser mot hans tilgivelse av Tim McVeigh.

<B>MESSE:</B> Fader Ron Ashmore i St. Margaret Mary-kirka i Terre Haute ba i går intense bønner for Timothy McVeigh og hans ofre. Han håper oppstusset rundt henrettelsen betyr økt motstand mot dødsstraff i USA.