Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ber for omvalg

Raisa Sergeievna (78) sier hun vil legge seg ned foran tanksene hvis militære styrker settes inn mot demonstrantene i Kiev. Det slipper hun trolig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KIEV (Dagbladet): For i går gikk avtroppende president Leonid Kutsjma også inn for omvalg.

Kutsjmas helomvending er et dramatisk nederlag for Viktor Janukovitsj - som har reist til sine fremste støttespillere, de militante gruvearbeiderne i Donetsk, helt øst i Ukraina.

Samtidig møttes prester som støtter opposisjonsleder Viktor Jusjtsjenko i sentrum av Kiev i går og ba for omvalg.

Politisk ørefik

Kutsjmas helomvending gjør Raisa, en fattig pensjonist fra Kiev, glad.

-  De stjal valget, akkurat som de stjal pengene våre. Omvalg er det eneste rettferdige, sier Raisa.

I går fikk hun altså støtte av den hun minst ventet støtte fra, den voldsomt upopulære president på oppsigelse, Leonid Kutsjma.

-  Hvis vi virkelig vil bevare fred og enhet, hvis vi virkelig vil bygge en demokratisk stat, la oss holde nyvalg, sa Kutsjma i går.

Han la til at Ukraina trenger en legitim regjering, og ga presidentkandidaten han selv har støttet, Janukovitsj, en kraftig ørefik.

Samtidig sa en talsmann for russisk UD at de aksepterer et omvalg hvis det kan løse den politiske krisa i Ukraina. Det er en dramatisk innrømmelse fra president Vladimir Putin, som åpent har støttet Janukovitsj.

Dermed er den offentlige støtten fra Janukovitsjs to viktigste støttespillere borte.

Kamp mot klokka

Ukrainas høyesterett behandlet i går spørsmålet om valgresultatet i 2. valgomgang, er ulovlig. Den skal behandle mer enn 11 000 klager fra Jusjtsjenkos side, om et valg som var preget av valgfusk.

Behandlingen av valget kan ta ei uke, og føre Ukraina ytterligere inn i en politisk og etter hvert økonomisk krise.

Janukovitsj var i går i øst, der hans nærmeste medarbeidere planla lokale folkeavstemninger om uavhengighet hvis Jusjtsjenko blir president 5. desember. Det er ei uke før en tredje valgomgang først kan holdes, 12. desember.

Dermed kan vi ha et votum for selvstendighet allerede før en tredje valgomgang er holdt.

Både opposisjonsleder Jusjtsjenko og statsminister Janukovitsj slåss mot klokka for å posisjonere seg i den dramatiske kampen om Ukrainas framtid.

Blant Jusjtsjenkos tilhengere i Kiev var det store demonstrasjoner også på dag sju i det ukrainske dramaet. Selv om folk her tror på seier til slutt, er det stor vilje til oppofrelse.

-  Ungdommens framtid

-  Dette handler om vår framtid, og framtida tilhører ungdommen. Jeg vil legge meg foran tanksene hvis de kommer, sier Raisa Sergeievna. Hun tror Høyesterett vil bestemme seg for et omvalg. Raisa er et ikon for de mange unge som demonstrerer for Jusjtsjenko. Det er mange gamle og middelaldrende blant Jusjtsjenkos støttespillere. De er ikke alle studenter, slik Janukovitsj og hans støttespillere hevder.

Kravene fra Donetsk og øst om selvstendighet fikk Jusjtsjenkos tilhengere til å se rødt. Moskvas populistiske borgermester Anatolij Lusjkov var søndag i Severodonetsk, og holdt en appell til regionale ledere, som alle er tilhengere av Janukovitsj. Etter appellen ropte de 3500 delegatene «Russland, Russland».

Dermed ga de klart uttrykk for at de østlige regionene heller vil være en del av Russland, enn en del av et Ukraina som vil lene seg mot EU og domineres av en sentraleuropeisk kultur.

Vanskelig løsrivelse

Men en deling av Ukraina vil ikke bli avgjort av regionale råd i øst. Og det er langt fra avgjort hvor en eventuell grense vil gå. Det er ikke sikkert at det blir flertall for Janukovitsj i et valg uten fusk, og med informasjon også fra Jusjtsjenkos side, i store byer med en urban og høyt utdannet befolkning i byer som Kharkiv og Odessa.

Dermed kan grensa for et eventuelt delt Ukraina komme til å gå mye lenger øst enn det Janukovitsj og hans folk håper på.

Så langt er alt mulig i en stormakt i Europa. Det eneste som er sikkert er at økonomien ikke tåler det politiske kaoset. Sentralbanksjefen gikk i går av, og sentralbanken sa at landet var i ferd med å gå tom for penger. Galopperende inflasjon kan bli et resultat av det ukrainske dramaet.

Men trøsten er fattig. Alternativene kan vise seg å bli enda mer dramatiske.

BØNN: Ukrainske prester som støtter opposisjonsleder Viktor Justsjenko holdt i går bønnestund i sentrum av Kiev. Blant Jusjtsjenkos tilhengere var det store demontrasjoner også på dag sju i det ukrainske dramaet.
SEIERSTEGN: Opposisjonsleder Viktor Jusjtsjenko hilste til sine tilhengere i går.
KREVER OMVALG: Raisa Sergeievna.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media