Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ber for pavens helse

Katolikker over hele verden ber for Pave Johannes Paul II.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I går ble den katolske kirkens øverste leder operert for sine pusteproblemer. Inngrepet, som kalles trakeotomi, består av et kutt i halsen inn til luftrøret. Deretter føres et rør inn i halsen som gjør det lettere å puste.

Operasjonen varte en halvtimes tid og betegnes som vellykket.

Den 84 år gamle paven ble operert på Gemelli-sykehuset i Roma. Tidligere denne måneden var han innlagt i over en uke som følge av pusteproblemer knyttet til en influensa.

Den første legebulletinen om 84-åringens tilstand er ventet fredag morgen, opplyser Vatikanets talsmann, Ciro Benedetti.

Vitner som så paven ankomme Gemelli-sykehuset, forteller at han var bevisst og virket rolig. Han skal også ha vinket til noen av tilskuerne.

Ifølge kilder i Vatikanet skal paven i tillegg til pustevansker ha hatt feber. De betegnet i går kveld situasjonen som alvorlig. Pavens situasjon skal imidlertid nå være bedret.

Spesialistbehandling

Paven ble sendt til Gemelli-sykehuset i Roma for «spesialistbehandling og ytterligere undersøkelser», opplyste en annen talsmann for Vatikanet, Joaquin Navarro-Valls.

Katolske kirkeledere anmodet om å be for mannen som i 26 år har vært det religiøse overhodet for 1,1 milliarder mennesker.

- Jeg ber det religiøse samfunn - alle menigheter, klostre, enkeltpersoner og familier - om å be til Gud om å bevare Den hellige far i hans oppdrag, til beste for Roma, Kirken og menneskeheten, sa lederen for Italias biskoper, kardinal Camillo Ruini i går.

Avlyste møte

Johannes Paul II, som blir 85 år i mai, tilbrakte tidligere denne måneden ti dager på det samme sykehuset, da han ble innlagt med akutte luftveisproblemer.

Vatikanet opplyste tidligere i uken at paven har vært på bedringens vei, og han har blant annet holdt audienser og hilst pilegrimer på Petersplassen.

Paven skulle ha deltatt på et møte i dag, men dukket ikke opp. Det er første gang i pavens tid som kirkens overhode at dette har skjedd.

Kortere pilegrimshilsen

Flere tusen pilegrimer kunne onsdag se en fjernsynsoverført hilsen fremført av en hes pave fra leiligheten sin i Vatikanet. Legene var før hilsenen bekymret for et mulig tilbakefall av influensaen.

Men selv om paven hadde dårlig stemme, klarte han som vanlig å hilse pilegrimene på både engelsk, fransk, tysk, spansk, italiensk og polsk. Han talte imidlertid bare i 25 minutter, mens slike pilegrimshilsener normalt kan være opptil 90 minutter lange.

Paven lider også av Parkinsons sykdom og revmatisme. Kritikere har ymtet frempå at han bør abdisere og slippe til yngre krefter. Dette er mulig i henhold til den katolske kirkens lov.

OPERERT:</B> Pave Johannes Paul II er innlagt på sykehus for andre gang på kort tid. Nå er han operert i halsen.
BER: Katolikker verden over ber for pavens helse. Dette bildet er fra Stainslaw-kirken i Roma.
TILSTEDE: En byste av pave Johannes Paul II våker over bedende katolikker i St. Patrick-katedralen i New York.