Ber for sitt liv

En ny video av det britiske gisselet Kenneth Bigley ble offentliggjort i går kveld.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Videoen ble publisert på et islamistisk nettsted.

- Mr. Blair, jeg er ingenting for deg. Jeg er bare en mann bosatt i England, det er alt. Med en familie som din, dine barn, dine gutter, din kone. Vær så snill og hjelp meg. Jeg vet du kan, tryglet Bigley på videoen.

- Mitt navn er Ken Bigley, fra Liverpool. Jeg tror dette er min siste sjanse, sa Bigley, som hadde bind for øynene mens han formidlet meldingen.

- Slipp dem fri

Engelskmannen brøt flere ganger sammen i gråt i løpet av opptaket. - Hver så snill og hjelp dem. Du må hjelpe meg Mr. Blair, så jeg kan se kona mi igjen. Hun klarer seg ikke uten meg, sa han.

Bigley var iført en oransje genser, som gisseltakerne flere ganger har tvunget på sine ofre før de har drept dem.

- Jeg vil ikke dø. Jeg fortjener ikke det. Vær så snill, slipp fri de kvinnelige fangene som sitter i irakiske fengsler.

Håpet svinner

Meldingen kommer kort tid etter at utenriksminister Jack Straw benektet at de ville forhandle med kidnapperne - til tross for at talsmenn for de irakiske myndighetene åpnet for at to kvinnelige fanger kunne bli sluppet fri tidligere i dag.

Straw innrømmet at håpet nå ser ut til å svinne for Kenneth Bigley.

- Vi kan ikke sette oss i en situasjon der vi begynner å forhandle med terrorister og kidnappere. Det ville gjort verden mer utrygg, sa Straw.

Appell til terroristene

Bigley ble kidnappet sammen med to amerikanere i forrige uke. Kroppen til Jack Hensley ble overlevert den amerikanske ambassaden i Irak i formiddag. I dag skulle han egentlig feiret sin 49-årsdag.

Eugene Armstrong (52) ble drept mandag, og en grusom video som viste halshuggingen ble publisert kort tid etterpå.

- Hvis kidnapperne har ett gram av verdighet igjen i seg, så løslater de Ken, sa Bigleys bror Paul til BBC tidligere i dag.

Briten er kidnappet av terrorgruppa Tawhid og Jihad - «Enhet og Hellig krig». Denne sies å være ledet av den mistenkte terroristen Abu Musab al-Zarqawi.

To kvinner

Amerikanske styresmakter opplyser at de har to kvinnelige fanger i sin varetekt.

Den ene er Rihab Taha - bedre kjent som «Dr. Bakterie». Taha skal ha vært lederen for Iraks program for utvikling av biologiske våpen, blant annet miltbrannbakterier, på 80-tallet.

Huda Salih Mahdi Ammash (51) er den andre kvinnen, og hun hadde en liknende funksjon under regimet til Saddam Hussein. Hun går under navnet «fru Miltbrann».

Britene benekter at de holder noen kvinner som fanger.

PASSER PÅ: Politiet i Liverpool har i hele dag holdt vakt utenfor Bigleys hus. Saken følges tett av innbyggerne i byen.
BER BLAIR OM HJELP: Kenneth Bigley ber Tony Blair om å løslate kvinnelige, irakiske fanger på en ny video som ble publisert på nettet i kveld.