Ber for syk mor

I dag må mamma Ratomirka melde seg for politiet for hjemsending til Bosnia. Nå trygler sønnene justisministeren om å la moren få bli. - Hun er sjuk og har bare oss. Det er utrygt for henne som serber å flytte tilbake til Kljuc, sier Denis og Vernes Muslimovic.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Rådgiver Morten Tjessem i NOAS oppfordrer justisminister Hanne Harlem til å omgjøre vedtaket.

- Det er uansvarlig og i strid med FNs høykommissærs anbefalinger å returnere folk med serbisk bakgrunn til dette området, sier Tjessem.

Vil forsørge

Denis (27) og Vernes (25) var fortsatt tenåringer da de kom til Norge, mens krigen raste på Balkan. Begge har tatt utdanningen sin her og har fast jobb som ingeniør.

- Myndighetene trenger ikke å frykte for at mamma skal være noen til byrde. Vi skal forsørge henne, sier Ratomirkas sønner.

Guttenes far er bosnisk muslim, som ble arrestert av serberne og satt i konsentrasjonsleir i 1992. Han veide bare 40 kilo da han ble tatt hånd om av Røde Kors og sendt til Norge. På grunn av ektemannens muslimske opprinnelse, ble Ratomirka trakassert av serberne i hjembyen Kljuc. Hun mistet jobben og flyktet til Beograd sammen med yngstegutten Vernes. Denis fulgte etter til Serbia.

- Våren 1993 dro jeg videre til Norge. Året etter kom broren min. I 1995 skilte foreldrene våre seg. I 1996 vendte pappa tilbake. Mamma reiste til Norge i fjor vinter, forteller Denis Muslimovic.

Fatter ikke

Ratomirkas sønner har fått avslag på avslag på morens søknad om gjenforening. Uten å fatte hvorfor.

- Vi har lagt fram legeerklæringer som viser hvor dårlig mammas helsetilstand er. Hun har alvorlig kronisk sukkersyke, høyt blodtrykk og svekket syn. Legene sier at hun er meget utsatt for hjerneslag og hjerteinfarkt.

- I Bosnia har hun ingen slektninger lenger. Alle er borte. Folk har ikke lagt krigens grusomheter bak seg. For mor med hennes serbiske bakgrunn er det grunn til å frykte represalier. Derfor håper vi justisminister Hanne Harlem viser nåde og lar mamma få leve sammen med oss den tida hun har igjen. Slik at vi kan ta oss av henne, sier Vernes Muslimovic.

FRYKT: -Jeg er livredd for hva som venter meg i Bosnia hvis jeg kastes ut av Norge, sier Ratomirka.