Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kraftig uvær i vente fredag:

Ber foreldre i Kristiansand hente barnehagebarn før stormen kommer

Fredag ettermiddag vil vinden treffe Sør- og Østlandet for fullt.

VIND: Det blir kraftig vind over store deler av Sør- og Østlandet i morgen ettermiddag og kveld. Illustrasjon: Meteorologisk Institutt
VIND: Det blir kraftig vind over store deler av Sør- og Østlandet i morgen ettermiddag og kveld. Illustrasjon: Meteorologisk Institutt Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Onsdag og natt til torsdag fikk Vestlandet kjenne på restene av den tropiske stormen «Helena», og i morgen er det Sør- og Østlandet som må forvente kraftig vind.

- Hent barna tidlig

For nå er et nytt uvær på vei Danmark, der det har fått navnet «Knud».

Det er meldt såpass ruskete vær i Sør-Norge fredag at skoler og barnehager på utsatte steder i Kristiansand har sendt ut melding til alle foreldre, der de blir bedt om å hente barna før klokka 15-16 når stormen setter inn, skriver Fædrelandsvennen.

Kommunen oppfordrer også foreldre til å hente barn som går i SFO, slik at de slipper å gå hjem selv. Samtidig ber kommunen om at alle uteaktiviteter avlyses, i alle fall etter klokka 12.

- Det blir en del vær i morgen ja, sier statsmeteorolog Lars Andreas Selberg når Dagbladet kontakter ham for å forhøre seg om morgendagens uværsvarsel.

Meteorologisk institutt har sendt ut farevarsel på oransje nivå, som er det nest høyeste nivået, for Telemark, Vestfold, Østfold, Akershus, Oslo, Buskerud, Agder og Rogaland.

- Om ettermiddagen så vil vinden øke skikkelig på. Det kan bli lokalt kraftige vindkast på 30 til 40 m/s, sier Selberg.

- Hold deg på land!

De sterkeste vindkastene vil komme i kysten og på fjellet, og vinden vil ikke løye i nevneverdig grad før lørdag morgen og formiddag.

I Skagerrak kan det i korte perioder komme bølger på 10 meter, og det vil også bli veldig høye bølger inn mot land.

- En bør absolutt ikke ut i båt i morgen. Man bør fortøye båten så godt man kan, og holde seg i land, lyder oppfordringen fra meteorologen.

Men båten er ikke det eneste folk bør sikre.

- Det vil helt sikkert falle noen trær i morgen, og jeg tipper det er noen trampoliner som kommer til å fly. Det er alltid noen som ikke har fått med seg våre varsler, sier Selberg.

Meteorologen ber alle bruke litt tid på å sikre at løse gjenstander, som trampoliner og hagemøbler, er forsvarlig sikret.

Både politi og brannvesen i de vindutsatte områdene ber folk ta forholdsregler.

- Vi ber folk innstendig om å sikre båter, trampoliner og løse gjenstander, er beskjeden fra brannvesenet i Agder, ifølge NTB.

- Oransje nivå opptrer sjelden og betyr stor fare. Du må påregne fare for store skader, advarer Østre Agder brannvesen.

Hafslund har ekstra beredskap

Statsmeteorolog Selberg sier at Meteorologisk institutt også har ute gult farenivå på Vestlandet, sør for Bergen.

Der kan det komme vindkast opp til 30 til 35 m/s.

- Det er gult nivå i fjellet også. Det er på grunn av veldig mye vind og nedbør, sier Selberg.

Snøgrensa kryper stadig nedover, og på lørdag kan den krype helt ned til 1000 meter.

På Vestlandet var trær som falt ned over kraftlinjer, tak som blåste av gårde og stillaser som falt blant konsekvensene av den kraftige vinden onsdag kveld og natt til torsdag.

På Bergen lufthavn ble folk regelrett blåst over ende da de kom ut av ankomsthallen onsdag kveld. Likevel fikk politiet ikke meldinger om personskader.

På det meste var over 17.000 kunder hos strømleverandøren BKK i Hordaland og Nordhordland strømløse, men torsdag kveld var berørte husstander nede i drøyt 1.700. Seks skoler og barnehager måtte torsdag holde stengt på grunn av strømbrudd, melder TV 2.

I forkant av fredagens uvær har Hafslund Nett, som har over 700.000 kunder i Oslo, Akershus og Østfold, økt beredskapen på driftssentralen og økt styrken på utemannskapene

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!