Ber fotballfans ligge unna sex-handelen

Statsrådene Karita Bekkemellem (Ap) og Kristin Halvorsen (SV) fordømmer VM-arrangørenes tilrettelegging av prostitusjon og ber norske menn ligge unna sexhandelen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Når fotball-VM sparkes i gang i dag, utvides også sexmarkedet i Tyskland. Barne- og likestillingsminister Karita Bekkemellem og finansminister Kristin Halvorsen er bekymret for at norske fotballturister faller for fristelsen. De vil fronte en informasjonskampanje mot kjøp av sex.

Slavehandel

-  Det er viktig å gjøre norske menn bevisste på hva prostitusjon er: Kjøp og salg av jenter. Det er vår tids slavehandel. Det ligger en kynisme bak som ikke handler om frivillighet fra kvinnenes side. Fotball-VM aktualiserer problemet fordi så mange nordmenn reiser dit, sier Bekkemellem til Dagbladet.

-  Det spesielle med Fotball-VM er at arrangørene har tilrettelagt for at prostitusjon skal være et av tilbudene på linje med hotellrom og ølsalg. Det er denne alminneliggjøringen vi reagerer mot, en prostitusjons-pushing og markedsføring som fører til at VM blir en introduksjon til sexhandel for mange menn som normalt ikke ville ha kjøpt sex, sier Halvorsen.

Presset

De tror ikke norske menn er klar over i hvor stor grad de prostituerte er ofre for menneskehandel.

-  Mange tror at man kan se på jentene om de gjør det frivillig, og at tvang bare foregår i mørke bakgater. Norske menn må vite at bakmenn har trukket fattige kvinner inn fra tidligere østblokkland under et betydelig press, sier Halvorsen.

-  Hvordan kan dere vite hvor mange av de om lag fire hundre tusen prostituerte som er utsatt for tvang?

 VM-FARE: -  Prostitusjon er vår tids slavehandel, sier barne- og likestillingsminister Karita Bekkemellem (Ap) og finansminister Kristin Halvorsen (SV). Under Fotball-VM oppfordrer de norske turister til ikke å delta i sexhandelen. Foto: HÅKON EIKESDAL
VM-FARE: - Prostitusjon er vår tids slavehandel, sier barne- og likestillingsminister Karita Bekkemellem (Ap) og finansminister Kristin Halvorsen (SV). Under Fotball-VM oppfordrer de norske turister til ikke å delta i sexhandelen. Foto: HÅKON EIKESDAL Vis mer

-  Det har vi ingen dokumentasjon på. Vi vet at bildet er sammensatt, sier Bekkemellem.

-  I store deler av denne virksomheten er det grader av tvang og grader av nød. Mange mindreårige er involvert og det er ulovlig å kjøpe sex av jenter under 18 år. Og det er kyniske bakmenn som tar profitten, sier Halvorsen.

-  I hvor stor grad har dere grunn til å tro at norske menn kjøper sex under Fotball-VM?

-  Jeg har ikke grunn til å tro at norske menn er verre enn andre. Men det er viktig å si klart ifra når det virker som om det er lagt opp til at først går du på kamp, deretter bordell, før neste kampbegynner, sier Halvorsen.

-  Er dere ikke redde for å stigmatisere fotballsupportere som mulige horekunder?

-  Nei, overhodet ikke. Alle mannfolk som ser på fotball er ikke horekunder, tvert imot. Det handler om at Fotball-VM er en arena for prostitusjon på en annen måte enn det vi opplever på idrettsarrangementer i vårt eget land. Det må vi rope et varsku om, sier Halvorsen.

-  Prostitusjonen er blitt langt mer synlig i Oslos gater også. Vil dere oppfordre menn til å ligge unna den norske sexhandelen i like stor grad?

-  Ja, absolutt, sier Bekkemellem.

-  Med hvilken rett vil dere begrense muligheten for fattige kvinners lovlige virksomhet?

-  Vi kommer med informasjon og peker på hva dette dreier seg om. Uten en offentlig debatt rundt prostitusjon, er terskelen lavere for å kjøpe sex, sier Bekkemellem.

-  Prostitusjon er ikke annet enn utnytting av damer i en vanskelig situasjon, fastslår Halvorsen.

-  Sier du dette som finansminister eller partileder?

-  Dette er et initiativ basert på at vi begge er engasjerte i spørsmålet, sier SV-lederen.

-  Vi prøver å ikke tenke sektor, men bruke alle gode krefter i regjeringen, forklarer Bekkemellem.

Les også VM-sex

<B> EN AV MANGE:</B> 400 000 prostituerte står klare til på lovlig vis å ta imot hordene av supportere fra Norge og andre land.