AKTUELL FOR MIDTØSTEN FN ønsker at vinner av Nobels fredspris, finske Martti Ahtisaari, skal se på forholdene i Midtøsten og konflikten mellom palestinerne og Israel. Dette bildet er tatt da fredsprisvinneren møtte statsminister Jens Stoltenberg til frokost i den nye statsministerboligen like før jul. Foto: HÅKON MOSVOLD LARSEN/SCANPIX
AKTUELL FOR MIDTØSTEN FN ønsker at vinner av Nobels fredspris, finske Martti Ahtisaari, skal se på forholdene i Midtøsten og konflikten mellom palestinerne og Israel. Dette bildet er tatt da fredsprisvinneren møtte statsminister Jens Stoltenberg til frokost i den nye statsministerboligen like før jul. Foto: HÅKON MOSVOLD LARSEN/SCANPIXVis mer

Ber fredsprisvinner granske Gaza-krigen

FN ønsker hjelp av finske Martti Ahtisaari.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FN ber fredsprisvinner Martti Ahtisaari delta i en mulig internasjonal gransking av krigen i Gaza. En av hans rådgivere bekrefter overfor det finske nyhetsbyrået FNB at Ahtisaari har fått en slik forespørsel.

Rådgiveren Riika Marjamaki sier FN vil at den tidligere finske presidenten i første omgang skal lede arbeidet med å samle inn fakta.

Saken er på diskusjonsstadiet, sa Marjamaki i dag, uten å gå i detaljer.

Athrissari selv mener at hvis en slik gransking skal ha noen hensikt, må både palestinerne og israelerne samarbeide med granskerne. Og de må bevise at samarbeidsviljen er ekte før prosjektet settes i gang, understreker han.

- Det er en nødvendig forutsetning, tilføyer Ahtisaari. Irlands tidligere president Mary Robinson er blant kandidatene til å delta i en granskingskommisjon under Ahtisaaris ledelse, skriver nyhetsbyrået DPA.

Martti Ahtisaari har bred erfaring som internasjonal fredsmegler. Han ble i fjor tildelt Nobels fredspris for sin innsats som megler i konfliktene i Namibia, Kosovo og Aceh-provinsen i Indonesia.

(NTB)