Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ber fylkesmannen åpne tilsyn på egen institusjon etter avsløring om narkofest

Vestlundveien ungdomssenter ber fylkesmannen åpne tilsyn etter Dagblad-avsløringer. - Stemmer ikke med realiteten, mener Bufetat-direktør.

BARNEVERNSINSTUTISJON: Flere ungdommer fikk tunge rusproblemer, etter å ha bodd på Vestlundveien ungdomssenter, i Bergen. Video: Siv Johanne Seglem Les hele saken her: https://www.dagbladet.no/nyheter/politi-rykket-ut-til-narkofest-pa-barnevernsinstitusjon/69611647 Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Dagbladet avslørte i forrige uke at beboere på Vestlundveien ungdomssenter i Fyllingsdalen hadde fest sammen med ungdom fra nabolaget i loftsstua på den statlige barnevernsinstitusjonen i Bergen 28. september 2014.

Politiet måtte rykke ut til festen. Det var håndgemeng. En ansatt ble slått og sparket og måtte til legevakta. Det ble beslaglagt narkotika. En beboer ble brakt til arresten, og en festdeltaker, som ikke bodde der, ble framstilt for legevakt før han ble kjørt hjem av politiet.

Festdeltakere forteller at det ble brukt hasj, marihuana, «Molly», rivotril og amfetamin på festene på ungdomssenteret.

Ber om tilsyn

Bufetat, som driver Vestlundveien, ber nå fylkesmannen om å åpne tilsyn på egen institusjon.

- Vi har kommet til at dette er nødvendig for å imøtegå påstander fra anonyme kilder i Dagbladet, sier regiondirektør Øystein Søvik i en pressemelding.

Lørdag i forrige uke skrev Dagbladet om Hanne som døde i september i fjor, bare 18 år gammel. Som 15-åring flyttet jenta inn på den statlige barnevernsinstitusjonen Vestlundveien ungdomssenter i Bergen. Dagbladet kan blant annet dokumentere at Hanne begynte å ta heroin i 2015, mens hun bodde der, og at personalet visste om at hun ruset seg tungt, også inne på institusjonen.

Dagbladet har også avslørt at Marie som 15-åring ruset seg tungt mens hun bodde på institusjonen. Marie, i likhet med Hanne, døde i fjor høst. Hun ble 17 år gammel.

Her kan du lese om Hanne, Marie og deres felles venninne Karina, som traff hverandre og ble venninner i barnevernet. Alle tre ble narkomane og prostituerte under barnevernets omsorg.

- Stemmer ikke med realiteten

Flere ansatte, beboere, barnevern og politifolk har vært blant Dagbladets kilder i sakene, i tillegg til en rekke bilder fra fester på institusjonen. Bufetat omtaler hovedgrunnlaget som «påstander fra anonyme kilder blant ungdommer og tidligere ansatte».

TILSYN: Stalige Barne- ungdoms- og familieetaten (Bufetat) ber fylkesmannen åpne tilsyn på sin egen institusjon Vestlundveien ungdomssenter i Fyllingsdalen utenfor Bergen. Foto: Jørn H Moen / Dagbladet
TILSYN: Stalige Barne- ungdoms- og familieetaten (Bufetat) ber fylkesmannen åpne tilsyn på sin egen institusjon Vestlundveien ungdomssenter i Fyllingsdalen utenfor Bergen. Foto: Jørn H Moen / Dagbladet Vis mer

- Mange har forståelig nok reagert sterkt på Dagbladets oppslag om tre jenter, hvor to av dem i en periode bodde på Vestlundveien ungdomssenter. Begge døde henholdsvis ett og to år etter at de flyttet fra Vestlundveien og hadde bodd på andre institusjoner etterpå, sier regiondirektør Søvik.

Bufetaten mener Dagbladet har tegnet et bilde av en institusjon der det var fritt fram for rusbruk og få grenser.

- Det er svært leit og tragisk at to jenter som var i barnevernet er døde. Men det bildet Dagbladet tegner stemmer ikke med realiteten slik vi ser det. Jentene hadde fortjent et bedre ettermæle enn det Dagbladet gir dem, sier Søvik.

- Rus får konsekvenser

Siden 2013 har institusjonen huset 12 ungdommer fra hjem med så store problemer at de verken kunne bo hjemme eller i fosterhjem.

Vestlundveien er ikke en rusinstitusjon, men en såkalt «atferd høy»-institusjon, som eies og drives av staten.

Søvik sier at Bufetat ikke aksepterer bruk av narkotika på institusjoner; heller ikke på Vestlundveien ungdomssenter.

- Det er svært viktig for oss å understreke at vi ikke gir ungdommer på institusjonen anledning til å ruse seg, slik Dagbladet hevder. Dersom ansatte oppdager at ungdom ruser seg så får det konsekvenser: Vanlige tiltak er begrensninger i bevegelsesfrihet, fotfølging, ransaking av rommene deres og beslag av rusmidler og eventuelt brukerutstyr. De kan også skjermes, det vil si holdes innesperret i perioder. En av jentene Dagbladet skriver om var skjermet (innesperret) i cirka 65 dager av de seks månedene hun var på Vestlundveien på grunn av rusbruk. Det er en tredel av hennes tid på institusjonen, sier Søvik.

Bevisstløs etter overdose

Dagbladet kunne blant annet fortelle at barnevernet mente at det var fare for Hannes liv og helse dersom hun ble boende på Vestlundveien. Barnevernstjenesten mente Vestlundveien ikke behandlet jenta forsvarlig etter at hun ble funnet bevisstløs av en overdose.

Fylkesmannen i Hordaland uttrykte også bekymring for rømninger og rus i sin tilsynsrapport 25. november 2016, men konkluderte likevel med at både valg av institusjon, omsorgen og behandlingen Hanne hadde fått på Vestlundveien var forsvarlig.

I den omfattende pressemeldingen fra Bufetat, redegjør Søvik for Hannes opphold.

- Vi gjør det vi kan for å hindre rusbruk og for å hjelpe ungdommene med rusproblemer. Begge jentene som Dagbladet omtaler brukte rusmidler både før og etter oppholdet på Vestlundveien. Hanne, som vi har svart på mange spørsmål fra Dagbladet om, var på Vestlundveien i seks måneder. Hun var på flere institusjoner etter oppholdet, før hun på tragisk vis døde i et fall to år etter at hun flyttet fra Vestlundveien.

- Alvorlig

Han peker også på at institusjonen tar imot ungdom med svært omfattende og komplekse problemer og sier det er en krevende oppgave å hjelpe dem.

- Påstandene i saken er av svært alvorlig karakter. Dagbladets framstillingen er egnet til å skape uro for ungdom som er der i dag, for familiene deres, hos våre ansatte og den kommunale barnevernstjenesten. Vi ønsker derfor at en nøytral instans går gjennom hvordan vi driver institusjonen. Derfor har vi i dag (torsdag) bedt Fylkesmannen i Hordaland om å åpne en tilsynssak for å vurdere om institusjonen drives forsvarlig. Selv om det ikke er lenge siden sist tilsyn, så har vi kommet til at dette er nødvendig, sier Søvik.

Flere sentrale politikere krevde overfor Dagbladet i går at barne- og likestillingsminister Linda Hofstad Helleland gransker den statlige institusjonen.

Regiondirektør Østein Søvik sier barn som bor på institusjon skal få hjelp av barnevernet til å trene på å ta gode valg for seg selv, og legger til:

- Barnevernet er et felt i utvikling. Tjenestene og institusjonene forbedres hele tiden. Vestlundveien har tatt i bruk ny kunnskap om behandling av barn med store traumer og vært opptatt av å ha trygge omgivelser for ungdommene. Institusjonen er også med i et samarbeid med forandringsfabrikken, «Mitt Liv – institusjon». Det er alltid rom for forbedringer og læring og derfor er vi også opptatt av at også andre vurderer vårt arbeid slik at vi i størst mulig grad sikrer at vi jobber så godt som mulig for å hjelpe de ungdommene som trenger det. Vi er også opptatt av å lytte til ungdommene selv, og lære av deres erfaringer og innspill, sier Søvik.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media