Ber Gud om miljøhjelp

Helen Bjørnøy sliter med miljø- og klimasakene i regjeringen. Nå satser hun på Vårherre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I et temahefte som Kirken har utarbeidet på oppdrag fra statsråd Bjørnøy, står blant annet følgende forslag til bønn:

– La oss be for våre politikere og for næringslivet, om klarsyn og mot til å gjøre det som må gjøres.

Det SV-eren, presten og miljøvernministeren mener må gjøres, er å vedta kraftige nasjonale klimakutt.Overlater til Gud?

Der møter hun imidlertid motstand fra sin lokale sjef, statsminister Jens Stoltenberg. Onde tunger mener Bjørnøy har gitt opp å overtale statsministeren til å gå med på store nasjonale kutt, og at hun nå overlater til Sjefen over alle sjefer å gi Stoltenberg «klarsyn og mot til å gjøre det som nå må gjøres».

– Nei da. Det er ikke snakk om å åndeliggjøre kampen mot klimaendringene. Politikerne må ta grep om nødvendige klimatiltak, noe denne regjeringen faktisk gjør, sier Bjørnøy til Dagbladet.

– Er det opp til Vårherre om vi får en offensiv stortingsmelding om sektorvise klimatiltak?

– Hæ, hæ. Hva skal jeg svare? Vi får selvfølgelig en god klimamelding som regjeringen vil legge fram i løpet av juni, men det hjelper uansett å samarbeide med Vårherre, svarer Bjørnøy diplomatisk.Enorm suksess

Da det ble klart at Norge fikk i oppdrag av FN å arrangere «Verdens miljødag» i år, tok miljøvernminister Bjørnøy kontakt med Den norske kirke for å be om drahjelp. Kirken skjønte sin besøkelsestid og satte himmel og jord i bevegelse for å lage et best mulig opplegg i samarbeid med Norges Kristne Råd. Resultatet ble temaheftet «Skaperverkets dag 2007», som nå er sendt ut til samtlige kirkesamfunn i Norge. Brosjyren gir råd og vink om hvordan menigheter kan gjennomføre økologiske gudstjenester.

OPP TIL GUD Miljøvernminister Helen Bjørnøy mottok 16.000 grønne ballonger som symbol på oppblåst miljøpolitikk i regjeringen. 
-Det hjelper å samarbeide med Vårherre, sier Bjørnøy. Foto: Jacques Hvistendahl
OPP TIL GUD Miljøvernminister Helen Bjørnøy mottok 16.000 grønne ballonger som symbol på oppblåst miljøpolitikk i regjeringen. -Det hjelper å samarbeide med Vårherre, sier Bjørnøy. Foto: Jacques Hvistendahl Vis mer

Den norske kirkes prosjektleder, Freddy Knutsen, sier Bjørnøys initiativ er blitt en braksuksess.

– Vi ser at veldig mange menigheter i Norge har benyttet seg av informasjonsmateriellet. Samtidig er brosjyren oversatt til engelsk og lagt ut på hjemmesidene til Kirkenes Verdensråd. Dermed er dette tilgjengelig for mer enn 550 millioner kristne i over 100 land. Vi er veldig godt fornøyd med resultatet, slår Freddy Knutsen fast.Sensasjon

Søndag for ei uke siden arrangerte Miljøverndepartementet en økumenisk markering i Ishavskatedralen i Tromsø. Biskop Desmond Tutu, representanter fra Vatikanet, den russisk-ortodokse kirken, Det Mosaiske Trossamfunn og islam var til stede.

Arrangementet i Tromsø var banebrytende i kirkelig sammenheng. Blant annet holdt freds- og miljøaktivisten Massoumeh Ebtekar fra Iran en appell i kirken. Ifølge miljøvernministeren skal dette være første gang en muslimsk kvinne tar ordet under en gudstjeneste i en kristen kirke.

Dagbladet får opplyst at begivenheten ansees som så oppsiktsvekkende at den britiske fjernsynsstasjonen BBC arbeider med saken.

– I mange land er det kirken som når ut til flest mennesker. Ettersom vi mener det er nødvendig å nå så mange som mulig med budskapet om klima- og miljø, blir kirken en viktig medspiller. Kirkens språk og tradisjoner appellerer også sterkt til svært mange mennesker både i Norge og ellers i verden. Å utvikle liturgi for en såret jord – eller en hymne om skaperverkets skjønnhet – blir derfor viktige bidrag. Når Kirkenes Verdensråd har valgt å legge en oversatt utgave av vårt temahefte ut på sine hjemmesider, har vi grunn til å være fornøyde, sier Bjørnøy til Dagbladet.Meitemarken

Det er ikke første gang en miljøvernminister spiller på lag med Den norske kirke. Bjørnøys forgjenger, KrF’s Knut Arild Hareide, bevilget i 2005 en halv million kroner til såkalte «grønne menigheter». Bevilgningen gikk på bekostning av departementets pengestøtte til miljøstiftelsen Bellona. Saken vakte oppsikt da det ble kjent at pengene skulle gå til utvikling av miljøvennlige gravkranser, plenarbeid og holdningsskapende arbeid.

Blant annet bidro pengene til utviklingen av en miljøbønn for meitemarkene – våre «små søstre og brødre i komposten».

Saken vakte stor oppsikt, og svært mange rødgrønne politikere hånflirte av Hareides initiativ.

Nå må de rød-grønne tørke av seg hånfliren. Helen Bjørnøys initiativ for å berge et skrantende skaperverk presenteres i dag som hennes hittil største politiske gjennomslag.