Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ber Haag-domstol undersøke spionanklager i Kongo

Spionanklagene mot Tjostolv Moland og Joshua French er et angrep på Norge, mener advokat Morten Furuholmen.

ANGRWP PÅ NORGE:  Tjostolv Moland og Joshua Frenchs advokat Morten Furuholmen vil ha Den internasjonale straffedomstolen i Haag på banen. Foto: Tore Bergsaker / Dagbladet
ANGRWP PÅ NORGE: Tjostolv Moland og Joshua Frenchs advokat Morten Furuholmen vil ha Den internasjonale straffedomstolen i Haag på banen. Foto: Tore Bergsaker / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||

Spionanklagene bør få Den internasjonale straffedomstolen (ICC) i Haag på banen, mener advokat Morten Furuholmen.

Furuholmen var torsdag i flere møter i Haag for å undersøke mulighetene for at ICC kan sette i gang en undersøkelse av saken.

Det er spiondommen mot Tjostolv Moland og Joshua French han håper skal vekke domstolens interesse.

- Den har argumentasjon som er så generell at den i realiteten vil kunne ramme alle nordmenn som innehar et militært ID-kort, som i Norge utgjør tilnærmet 74.000 personer, sier Furuholmen til NTB.


- Angrep på Norge

Han viser til hvordan ID-kortet kombinert med bistand fra det norske utenriksdepartementet tilsynelatende er nok til å bli dømt til døden for spionasje.

- Dette er etter min oppfatning en veldig godt planlagt og organisert angrep mot staten Norge for å presse penger på bekostning av de to som sitter i fengsel i Kisangani, sier Furuholmen.

Generaladvokat Arne Willy Dahl, som var med å forhandle fram Norges tilslutning til domstolen, er svært skeptisk til at Furuholmens møtevirksomhet i Haag vil resultere i noe som helst.

- Jeg kan ikke se at han har noen sjanse for å nå igjennom. Her har han en motbakke som er som en loddrett vegg, sier Dahl til NTB.

Dahl viser til at saker ICC tar for seg enten dreier seg om krigsforbrytelser, forbrytelser mot menneskeheten eller folkemord.

- Denne saken handler ikke om krigsforbrytelser, og i de siste tilfellene kreves det en hensikt eller omfang som går ut over å skyte en sjåfør, sier Dahl.


- To spor

Dahl har imidlertid forståelse for at Furuholmen ønsker å adressere selve den rettslige behandlingen av Moland og French, men sier den slags argumenter må rettes til andre instanser enn ICC.

- Han er på feil sted. Han har nok en bedre sjanse ved å ta kontakt med FNs menneskerettighetskomité i Genève, sier Dahl.

Furuholmen selv sier han jobber med to spor, hvorav Haag er det første og FN i Genève det andre.

- Jeg kommer til å reise til Genève, sier Furuholmen, som ikke er i tvil om at en undersøkelse fra ICC sin side vil få større virkning overfor kongolesiske myndigheter.

- Vi skal huske på at statslederen i Sudan er under tiltale, og det er flere land i Afrika som har ICC på nakken. Per i dag har vel Kongo tre eller fire saker som verserer. ICC har de respekt for, det er preventivt, fastslår han.


Sender kollega

Furuholmen fortsetter møtevirksomheten i Haag fredag, uten å ville si noe om hvem han skal møte.

- Men det har større effekt å møte opp her personlig, enn å sende et brev, sier han.

Samtidig som Furuholmen satt i møter i Haag, kom rapporter fra Kongo om at dommeren i saken skal ha bestemt at Moland er frisk nok til å møte i retten i neste uke. Dette til tross for at tre oppnevnte psykiatere ennå ikke har kommet med sin vurdering.

- At dommeren har tatt på seg psykiateroppgaven og egenhendig friskmeldt ham, det tar jeg til etterretning. Det er ting som skjer i Kongo, sier Furuholmen, som selv ikke vil være til stede når retten settes igjen.

- Jeg har fullt opp fram til desember. Men vi sender en advokat fra mitt kontor, sier han.


NTB

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media