Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ber «halvnakne» kvinner om å ikke vise seg på biblioteket

Universitetet i Zambia mener «halvnakne» kvinner «forstyrrer mannlige medstudenter».

MED PEKEPINN: Flere reagerer på at kvinner studenter har fått beskjed om å ikke gå «halvnakne» på universitetet i Zambia. Illustrasjonsfoto: NTB scanpix
MED PEKEPINN: Flere reagerer på at kvinner studenter har fått beskjed om å ikke gå «halvnakne» på universitetet i Zambia. Illustrasjonsfoto: NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Universitetet i Zambia har hengt opp ark på veggene ved biblioteket med et tydelig budskap til de kvinnelige studentene.

Beskjeden fra skoleledelsen i det afrikanske landet var som følger:

- Vi har fått vite at enkelte av våre kvinnelige studenter kler seg halvnakne når de bruker biblioteket, noe som forstyrrer våre mannlige studenter. Vi ber derfor kvinnelige studenter om å kle seg anstendig når de bruker universitetets fasiliteter.

- Se på bøkene

Nyhetsbyrået AFP skriver at det er flere som reagerer på budskapet.

- Hvorfor skal de bestemme hvordan kvinnene skal gå kledd? La de ha på seg hva de vil, hvor de vil, sier den mannlige studenten Anthony Kunda til nyhetsbyrået.

En annen mannlig student sier til AFP at det var en «diktatorisk» beskjed til kvinnene.

- Det er ikke noe galt i hvordan kvinnene går kledd. Faktisk så liker de mannlige studentene hvordan kvinnene går kveld, og hvorfor skal skoleledelsen bestemme hvordan kvinnene skal gå kledd? sier en ikke navngitt mannlig student.

Ifølge BBC kler kvinnene seg etter hva som er i motebildet.

En kvinnelig student reagerer på beskjeden.

- Hvis målet ditt på et bibliotek er å studere, hvorfor skal du se på andre ting, som på leggene til en kvinne? Konsentrer deg om bøkene, det er alt, sier Digina Muzeya til BBC.

Støtter forbud

Ifølge grunnloven er Zambia et kristent land, og 87 prosent av befolkningen tilhører forskjellige kristne trosretninger, skriver Store Norske Leksikon.

Universitetet, som holder til i hovedstaden Lusaka, har 35 000 studenter.

En som derimot er for forbudet mot å gå «halvnaken», er Killion Phiri.

- Du vet jo hvor attraktiv en kvinnelig kropp er. Hvordan kan du konsentrere deg om studiene når noen går forbi deg i miniskjørt eller i en trang kjole? Du vil tenke på andre ting og du vil ikke klare å konsentrere deg, sier ha til BBC.

Studenten Barbra Musonda hevder å ha sett kvinner uten undertøy på skolen. Hun støtter derfor skolens oppfordring.

- Det som skjer på biblioteket er ikke akseptabelt i en kristen nasjon, sier hun til AFP.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media