Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Viet lesbisk par

Ber Hareide bruke makt for å fjerne Bekkevold

- Hvis ikke Geir Jørgen går selv, må Knut Arild ta affære slik at partiet unngår ytterligere skade, sier KrFU-lederen i Hordaland.

KRAVET: Geir Jørgen Bekkevold sier til Dagbladet at han tidligst vil uttale seg om kravet fra KrFU Hordaland om å trekke seg som familiepolitisk talsperson etter sentralstyremøtet torsdag. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
KRAVET: Geir Jørgen Bekkevold sier til Dagbladet at han tidligst vil uttale seg om kravet fra KrFU Hordaland om å trekke seg som familiepolitisk talsperson etter sentralstyremøtet torsdag. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

David Pletten Aasgard, fylkesleder i Hordaland KrFU, ber KrF-leder Knut Arild Hareide om å bytte ut Geir Jørgen Bekkevold som familiepolitisk talsperson på Stortinget.

- Knut Arild må bruke makten sin og vise at han ikke aksepterer at Bekkevold fortsetter i denne rollen i stortingsgruppa etter at han foretok vielsen av et lesbisk par tidligere i sommer, sier David Pletten Aasgard til Dagbladet.

Reagerer på brudd

VIL SKIFTE UT: David Pletten Aasgard, leder for KrFU i Hordaland, krever at KrF-ledelsen skifter ut Geir Jørgen Bekkevold som familiepolitisk talsperson på Stortinget. Foto: Privat
VIL SKIFTE UT: David Pletten Aasgard, leder for KrFU i Hordaland, krever at KrF-ledelsen skifter ut Geir Jørgen Bekkevold som familiepolitisk talsperson på Stortinget. Foto: Privat Vis mer

- Bekkevold har som stortingsrepresentant brutt med KrFs partiprogram, og det er dette jeg reagerer på. Å være KrFs familiepolitiske talsperson og vie par på fritida når det kommer på tvers av KrFs program, all den tid folkevalgte heltidspolitikere har fritak fra sin ordinære jobb, ser jeg på som problematisk, sier Aasgard.

Og legger til:

- Fylkesstyret i Hordaland KrFU stiller seg bak dette standpunktet. Vi registrerer at vi er på linje med Rogaland og Agder i dette spørsmålet. Men også at andre fylkeslag er uenige med oss, sier Aasgard.

Vil ha støtteerklæring

Fylkesleder i Akershus KrFU, Simen Bondevik, er blant dem. I Dagbladet ga han følgende råd til KrF-ledelsen:

«Mitt tips til Knut Arild Hareide er at han burde komme med en støtteerklæring til Geir Jørgen Bekkevold, og være klar på at partiledelsen støtter ham i å vie to kvinner.

Hareide har nå en veldig god mulighet til å bekrefte at KrF mener det er greit at en prest vier to kvinner eller to menn.»

Sentralstyremøte torsdag

Bekkevold-saken blir debattert når KrFs sentralstyre møtes torsdag morgen. Det er KrFs stortingsgruppe som fordeler stortingskomiteer og talsperson-oppgaver. Sentralstyret kan ikke gå lenger enn å be Geir Jørgen Bekkevold trekke seg eller å be partilederen gripe inn.

- Hvis ikke Geir Jørgen går selv, må Knut Arild ta affære slik at partiet unngår ytterligere skade, sier KrFU-lederen i Hordaland.

Hovedpersonen selv ønsker foreløpig ikke å uttale seg.

- Jeg avstår fra å kommentere saken til etter sentralstyremøtet, sier Geir Jørgen Bekkevold til Dagbladet.

Uenig med Hordaland KrFU

Nestleder Jarle Aarbakke Tollaksen i KrFU er helt uenig med KrFU-fylkeslederen i Hordaland:

STØTTER VIELSEN: Nestleder i KrFU Jarle Aarbakke Tollaksen. Foto: KrFU
STØTTER VIELSEN: Nestleder i KrFU Jarle Aarbakke Tollaksen. Foto: KrFU Vis mer

- Jeg mener det Geir Jørgen Bekkevold gjorde var helt uproblematisk, og støtter ham helt i valget om å foreta vielsen. Han har gjort en veldig god jobb i familiekomiteen og bør for all del ikke flyttes, sier Jarle Aarbakke Tollaksen.

David Pletten Aasgard viser til at KrFs partiprogrammet sier «løfte fram ekteskapet mellom en mann og en kvinne» med henvisning til at ordningen mellom mann og kvinne har dype røtter i tro og tradisjon.

- Men i programformuleringen heter det også at vi som parti «anerkjenner at mennesker er ulike og respekterer at de tar ulike valg for sine liv». Det er et viktig poeng for oss, sier David Pletten Aasgard.

Foreløpig er Laila Eliassen, KrFs fylkesleder i Vestfold, den eneste av fylkeslederne i moderpartiet som offentlig har ønsket Geir Jørgen Bekkevold ut av rollen som familiepolitisk talsperson.

«KrF har et program, og det er det vi har lovet velgerne våre. Så å stå og reklamere for det stikk motsatte av det som står i programmet, det synes jeg blir feil», sa Laila Eliassen til NRK fredag.

- Uklok handling

Leder av KrF-kvinnene, Ann Kathrine Skjørshammer, sitter i partiets sentralstyre. Hun mener at Geir Jørgen Bekkevold foretok en uklok og lite gjennomtenkt handling da han viet KrFs kommunikasjonssjef og hennes kvinnelige partner. Skjørshammer opplyser til Dagbladet at hun ikke kommer til å ta opp saken på torsdagens sentralstyremøte.

- Nei, det regner jeg med at partileder Knut Arild Hareide selv vil gjøre, sier Ann Kathrine Skjørshammer.

Hun understreker at hun fortsatt har tillit til Bekkevold og ikke ønsker å skifte ham ut som familiepolitisk talsperson.

- Nei, det vil jeg ikke. Geir Jørgen har gjort en fin jobb for KrF på feltet. Det regner jeg med at han vil fortsette med, i tråd med partiprogrammet, sier Ann Kathrine Skjørshammer, leder for KrFs kvinneorganisasjon.

Saken fikk bred omtale i mediene etter at Hans Fredrik Grøvan, partikollega av Bekkevold på Stortinget, i forrige uke gikk hardt ut mot vielsen i et intervju med NRK Sørlandet:

«Dette burde vært ugjort, og det er umulig å skille mellom privatperson og hvem du er i partiet. Det var ikke bra», sa Agder-representanten.

Forstår kritikken

Både partileder Knut Arild Hareide og nestleder Kjell Ingolf Ropstad har gitt uttrykk for at de forstår kritikken fra Grøvan, men viser til at Geir Jørgen Bekkevold gjennomførte vielsen som privatperson og prest, og at KrFs partiprogram er uendret.

Dagbladet får opplyst fra KrFs kommunikasjonsavdeling på Stortinget at ingen i partiledelsen ønsker å bli intervjuet om Bekkevold-saken før sentralstyremøtet torsdag.

Hele Norges coronakart