Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ber Heimevernet om hjelp mot hyttefolket

Fordi folk nekter å dra hjem.

STATSMINISTEREN: Ber de som har reist på hytta om å komme seg hjem. Video: NTB Scanpix Vis mer

Tusenvis av hyttefolk nekter å forlate Hol kommune i Hallingdal. Nå ber kommunen Heimevernet om hjelp, melder NRK.

- Det er unødvendig bruk av samfunnets ressurser om vi må reise rundt og jage folk hjem, sier distrikstssjef Morten Sundal i Heimevernet distrikt Buskerud og Telemark til NRK.

Samtidig forteller han at de er klare til å rykke ut om de får ordre om det.

- Våre hyttegjester som ikke reiser hjem har sikkert forskjellige forklaringer og unnskyldninger for det, men vi har ikke kapasitet til å håndtere de hvis de blir syke. Vi har ikke ressursene. Det er farlig å være på hytta om de skulle bli syke. De tar en sjanse, sier kommuneoverlege Geir Kåre Strømmen til Dagbladet.

Smitteklynge

Mange ber om dispensasjon fra forbudet mot å være på hyttetur utenfor hjemkommunen, skriver NRK. Strømmen forteller til Dagbladet at det «hagler inn» med søknader om dispensasjon.

- De må svares ordentlig på, men det er merkelig at folk ikke forstår at dette er farlig, sier Strømmen.

Et stort antall smittede har ført til at alarmen går i Hol kommune, skriver Hallingdølen.

- Vi har fått smitteklynge. Det er så ganske mange som er smittet eller potensielt smittet i et lite geografisk område, at vi har gått ut med varsler om tiltak, sier Strømmen.

For eksempel ønsker kommunen at folk skal holde seg hjemme og unngå å møte andre utenfor husstanden.

Strømmen bekrefter at kommunen har åtte positive tester for coronaviruset, men legger til at det er mange prøver de ikke har fått svar på.

- Det er mange som har lette til moderate symptomer, sier kommuneoverlegen.

Det skal ikke være noen med kritisk sykdomsbilde.

For å forhindre spredning blir det karatene for følgende grupper i kommunen: Alle som har påvist smitte, alle som mistenker smitte, alle som har hatt nær kontakt med personer som er smittet/mistenker smitte og alle som har vært i utlandet.

OPPFORDRING: Direktør for intensivbehandlingen ved Peking Union Medical College, Du Bin, har en tydelig oppfordring til resten av verden i møte med corona-pandemien. Video: AP/NTB Vis mer

- Synd

Ordfører Petter Rukke forteller til Dagbladet at de som har fått påvist smitte er fastboende. Han er ikke kjent med om kommunen kan ha testet hyttefolk.

- Men det er så mange prøver, jeg har ikke helt oversikt, sier Rukke.

Ordføreren påpeker at det er veldig mange som har dratt hjem, men forteller at det sitter igjen noen hyttefolk som mener kommunen ikke har hjemmel til å be de reise.

- Det synes jeg er synd. Det er ikke slik at vi ikke ønsker å ha de her. Men nå er det et kjempepress på helseapparatet. Vi fikk akkurat nå i ettermiddag beskjed om et tilfelle knyttet opp imot et sykehjemsbesøk.

Nå er hele sykehjemmet i karantene, ifølge Rukke.

Ifølge ordføreren er det rundt tre-fire tusen mobiltreff høyere enn det forventede innbyggertallet.

- Vi har hatt en god del som har tatt kontakt og mener vi ikke har hjemmel til å sende noen hjem. Noen mener de bare skal være her og ser ikke noe problem med det. En del mener det er bedre å være her helsemessig, mens noen mener at de har rett til å være her fordi de har betalt eiendomsskatt og vann og avløp.

- Burde skjønne alvoret

- Vi har et kjempeteam som sitter med smittesporing, utfordringen er når man har så mange gjester, sier ordføreren videre.

Det er vanskelig å holde oversikt over hvem som har vært hvor, for eksempel i overfylte matbutikker for å hamstre mat.

- Torsdag var det hamstringstilstander. Da sto de som sild i tønne. Hvis noen av dem som får påvist viruset har vært der, blir det en utfordring.

- Vi vil jo i utgangspunktet ha masse turister. Vi er rigget for mye folk, men ikke en epidemi, fortsetter Rukke.

- Hva kan kommunen gjøre for å få hyttefolket hjem?

- Nå har jo regjeringen sagt at man har en forskrift klar, det gjenstår bare at den blir vedtatt.

Ordføreren viser også til at Riksadvokaten tidligere i ettermiddag gjorde klart at brudd på karantene kan bøtelegges med 20 000 kroner, og bruk av fritidseiendom i annen kommune kan bøtelegges med 15 000 kroner.

- Det er synd hvis vi må bruke sånne virkemidler. Voksne folk burde skjønne alvoret. For hver av oss tok det nok litt tid å skjønne hvor raskt dette eksploderte, sier Rukke.

Ordføreren advarer også om at kommunen kan måtte vurdere andre tiltak i morgen, som for eksempel å gjøre alvor ut av å ta i bruk heimevernet.

Kommunen hadde to påviste tilfeller fredag, og er nå opp i åtte, samtidig som de venter på svar på 20 prøver.

- Jeg forstår at om man sitter i byen og har litt luft under vingene, så frister det å reise opp. Men de har ikke tenkt på hva det innebærer for lokalsamfunnet. Jeg mistenker ikke at noen har gjort det av ond hensikt, sier ordføreren.

Hele Norges coronakart