Stortinget og kongehuset:

Ber hoffet stanse pengebruk på Kronprinsparets fond

Stortingsrepresentanter sier hoffets utgifter til drift av stiftelser med millioner på bok bryter med forutsetningene i statsbudsjettet.

MILLIONINNTEKTER: Selv om Kronprinsparets fond har egne millioninntekter, har lagt seg opp 22 millioner kroner og har tre ansatte bruker Det kongelige hoff av driftsbevilgningene fra Stortinget til å jobbe for fondet. På bildet er styreleder Odd Christopher Hansen og kronprinsparet. Foto: Agnete Brun / Dagbladet
MILLIONINNTEKTER: Selv om Kronprinsparets fond har egne millioninntekter, har lagt seg opp 22 millioner kroner og har tre ansatte bruker Det kongelige hoff av driftsbevilgningene fra Stortinget til å jobbe for fondet. På bildet er styreleder Odd Christopher Hansen og kronprinsparet. Foto: Agnete Brun / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I oktober omtalte Dagbladet hvordan den veldedige Stiftelsen Kronprinsparets fond hemmeligholder givere av 8,6 millioner kroner, og fikk penger av bedrifter som tronarvingene også kaster glans over med offisielle besøk.

En annen sentral bidragsyter er Det kongelige hoff. Hoffet bruker av bevilgningene fra Stortinget til å lønne sine ansatte for å jobbe for Kronprinsparets fond. Dagbladet får bekreftet at hoffet fører fondets regnskap og utbetaler lønn til de ansatte. Hoffansatte sitter i styret og har bidratt som medlemmer av valgkomiteen. Hoffet har også gitt penger i gave til fondet.

Nå reagerer stortingsrepresentanter i flere partier på pengebruken.

- Alle vi som er glade i kongehuset er interessert i at det er ryddighet og åpenhet på Slottet, sier Wilfred Nordlund (Sp) til Dagbladet.

Nordlund er saksordfører for bevilgninger til kongehuset i Stortingets kommunal- og forvaltningskomité.

- Statsbudsjettet er klart og tydelig om Stortingets forutsetninger for de årlige bevilgningene til Det kongelige hoff, og definerer hoffets roller. De skal følges. Å være forretningsfører i private fond og stiftelser er ikke en del av forutsetningene. Hoffet går utover rammene som Stortinget har lagt i statsbudsjettet, sier Nordlund.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer