Stortinget og kongehuset:

Ber hoffet stanse pengebruk på Kronprinsparets fond

Stortingsrepresentanter sier hoffets utgifter til drift av stiftelser med millioner på bok bryter med forutsetningene i statsbudsjettet.

MILLIONINNTEKTER: Selv om Kronprinsparets fond har egne millioninntekter, har lagt seg opp 22 millioner kroner og har tre ansatte bruker Det kongelige hoff av driftsbevilgningene fra Stortinget til å jobbe for fondet. På bildet er styreleder Odd Christopher Hansen og kronprinsparet. Foto: Agnete Brun / Dagbladet
MILLIONINNTEKTER: Selv om Kronprinsparets fond har egne millioninntekter, har lagt seg opp 22 millioner kroner og har tre ansatte bruker Det kongelige hoff av driftsbevilgningene fra Stortinget til å jobbe for fondet. På bildet er styreleder Odd Christopher Hansen og kronprinsparet. Foto: Agnete Brun / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I oktober omtalte Dagbladet hvordan den veldedige Stiftelsen Kronprinsparets fond hemmeligholder givere av 8,6 millioner kroner, og fikk penger av bedrifter som tronarvingene også kaster glans over med offisielle besøk.

En annen sentral bidragsyter er Det kongelige hoff. Hoffet bruker av bevilgningene fra Stortinget til å lønne sine ansatte for å jobbe for Kronprinsparets fond. Dagbladet får bekreftet at hoffet fører fondets regnskap og utbetaler lønn til de ansatte. Hoffansatte sitter i styret og har bidratt som medlemmer av valgkomiteen. Hoffet har også gitt penger i gave til fondet.

Debatten om hoffets drift ønsker vi velkommen. Kong Harald i sin tale til stortingsrepresentantene 26.10 .

Nå reagerer stortingsrepresentanter i flere partier på pengebruken.

- Alle vi som er glade i kongehuset er interessert i at det er ryddighet og åpenhet på Slottet, sier Wilfred Nordlund (Sp) til Dagbladet.

Nordlund er saksordfører for bevilgninger til kongehuset i Stortingets kommunal- og forvaltningskomité.

- Statsbudsjettet er klart og tydelig om Stortingets forutsetninger for de årlige bevilgningene til Det kongelige hoff, og definerer hoffets roller. De skal følges. Å være forretningsfører i private fond og stiftelser er ikke en del av forutsetningene. Hoffet går utover rammene som Stortinget har lagt i statsbudsjettet, sier Nordlund.

EGNE KONTORER: Kronprinsparets fond leier lokaler i fasjonable Madserud allê ved Frognerparken i Oslo. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet .
EGNE KONTORER: Kronprinsparets fond leier lokaler i fasjonable Madserud allê ved Frognerparken i Oslo. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet . Vis mer

- Uavhengig fond

Daglig leder i Kronprinsparets fond, Irene Lystrup, har tidligere understreket i et intervju at fondet «er en juridisk selvstendig enhet, et uavhengig fond». På fondets nettsider står det samme.

- Når fondet selv presiserer at det ikke er en formell del av kongehuset, så kan heller ikke hoffet ha de omfattende koblingene til fondet som finnes i dag, eller bruke av skattepengene de får til å drifte fondets virksomhet, sier Nordlund.

KRITISK TIL HOFFETS PENGEBRUK: Stortingsrepresentant Wilfred Nordlund (Sp), Her på plass i Stortinget. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
KRITISK TIL HOFFETS PENGEBRUK: Stortingsrepresentant Wilfred Nordlund (Sp), Her på plass i Stortinget. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

- Utenfor veikartet

Fondet får årlig rundt seks millioner kroner fra næringslivet og enkeltpersoner. Med solide overskudd har egenkapitalen på få år vokst til over 22 millioner kroner. Fondet har nå tre egne ansatte, men lar likevel hoffet ta seg av regnskapsføring og lønnsutbetalinger.

Hoffet er godt utenfor veikartet sitt (...) Det er subsidiering hoffet må slutte med, Stortingsrepresentant Ketil Kjenseth (V) i Dagbladet 17.11.

Samtidig har hoffets lønnsutgifter og antall ansatte økt over flere år (se grafikk). Nordlund får støtte i komitéen.

- Subsidieringen av fondets drift fra hoffet er problematisk, og ikke i tråd med Stortingets forutsetninger i statsbudsjettet for bevilgninger til drift av kongehuset. Hoffet er godt utenfor veikartet sitt med denne praksisen, sier Ketil Kjenseth (V) til Dagbladet.

- Regnskapene viser jo også klart at Kronprinsparets fond har nok penger til å gjøre arbeidet selv. Det er en subsidiering hoffet må slutte med.

Ifølge Økonomireglementet for Det kongelige hoff, skal pengene fra staten «brukes effektivt og korrekt i samsvar med Stortingets forutsetninger og de alminnelige prinsipper for statens økonomiforvaltning».

- FØLG STORTINGET: Rigmor Aasrud (Ap). Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
- FØLG STORTINGET: Rigmor Aasrud (Ap). Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer

Stortingerepresentant Rigmor Aasrud (Ap) har bedt Kronprinsparets fond og Slottet være åpne om alle givere til fondet. Også i Arbeiderpartiet har man lagt merke til hoffets pengebruk.

- Vi forventer at hoffet følger det Stortinget har sagt i forhold til det de kan benytte bevilgningen til, sier Aasrud til Dagbladet.

Formuer og egne inntekter

Det finnes fire såkalte «kongelige fond», der hoffet har en sentral rolle i driften og stiller med ansatte til styrene.

Fondene har til sammen 80 millioner kroner på bok og betydelige inntekter fra pengeplasseringer.

INNTEKTER FOR KRONPRINSPARETS FOND. Grafikk: Guro Lindahl Flåthen/Dagbladet
INNTEKTER FOR KRONPRINSPARETS FOND. Grafikk: Guro Lindahl Flåthen/Dagbladet Vis mer

- I anledning behandlingen av statsbudsjettet, er det naturlig for oss å be Kommunaldepartementet redegjøre for hvor mye penger av driftsmidlene hoffet brukte på arbeidet med ulike kongelige fond i fjor, sier Nordlund (Sp).

I tillegg strømmer det inn gaver fra næringsliv og privatpersoner.

- Kronprinsparets fond bør enten betale hoffet for arbeidet som utføres for dem, gjøre arbeidet selv eller finne andre som kan utføre den tjenesten, sier leder i Kommunal og forvaltningskomiteen, Karin Andersen (SV), til Dagbladet.

VARSLER SPØRSMÅL: Karin Andersen (SV) varsler spørsmål til Kommunaldepartementet om driften av kongelige fond. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
VARSLER SPØRSMÅL: Karin Andersen (SV) varsler spørsmål til Kommunaldepartementet om driften av kongelige fond. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

- Beskjeden fra Stortinget til hoffet har vært at utgifter som ikke hører til hoffets drift, heller ikke skal belastes hoffet, sier Andersen.

- Offisiell virksomhet

Dagbladet har stilt spørsmål om hoffets arbeid for fondet til hoffsjef Gry Mølleskog, som ikke har besvart henvendelsene. Kommunikasjonssjef Ole Edvard Wold-Reitan ved Slottet skriver til Dagbladet at de kongeliges engasjement i veldedige fond har lange tradisjoner og er en viktig del av de kongeliges offisielle program.

- Arbeidet med disse fondene er en del av kongehusets offisielle virksomhet, og ansett som en vesentlig del av de kongeliges kjernevirksomhet. Derfor er også hoffets ansatte representert i styrer og involvert i driften, skriver Wold-Reitan i en epost.

SVARER: Kommunikasjonssjef ved Slottet Ole Edvard Wold-Reitan. Foto: Heiko Junge / Scanpix
SVARER: Kommunikasjonssjef ved Slottet Ole Edvard Wold-Reitan. Foto: Heiko Junge / Scanpix Vis mer

Kong Harald tok selv opp hoffets pengebruk i sin tale til stortingsrepresentantene på Slottet i oktober i år: «Debatten om Hoffets drift ønsker vi velkommen. Vi håper at vi stadig kan utvikle oss.»

- Hvordan stiller hoffet seg til kritikken som kommer fra Stortinget?

- Etter vår vurdering er det ikke riktig av Det kongelige hoff å føre dialog med stortingsrepresentanter gjennom media, skriver Wold-Reitan.

Kronprinsparets fond har henvist til Slottet for spørsmål om hoffets arbeid for dem. Blant arbeidet hoffet bidrar med er utbetaling av lønn og regnskapsføring.

ØNSKET DEBATT VELKOMMEN: Kong Harald under den tradisjonsrike stortingsmiddagen på Slottet. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
ØNSKET DEBATT VELKOMMEN: Kong Harald under den tradisjonsrike stortingsmiddagen på Slottet. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer

- Dette utgjør anslagsvis fire dagsverk. Hoffets medarbeidere bidrar videre med planlegging og gjennomføring av Kronprinsparets deltakelse i fondets aktiviteter, som en del av offisiell virksomhet, skriver Wold-Reitan.

Både hoffansatte og kronprinsparet sitter også i fondets styre og har sittet i valgkomiteen.

Wilfred Nordlund (Sp) peker på at en offisiell virksomhet for kronprinsparet ikke betyr at hoffet må bidra med driftsmidlene de får fra Stortinget.

- Kronprinsparet er også goodwill-ambassadører for FN. Hoffet bidrar ikke med regnskapsføring for FN av den grunn, sier Nordlund.

KRONPRINSPARETS FOND:

  • Stiftelsen Kronprinsparets humanitære fond ble opprettet av kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit i 2001 i anledning deres bryllup.
  • Fondet endret navn i 2012 til Kronprinsparets fond. Retningslinjer for tildelinger fastsettes av styret. Kronprinsparet sitter i styret. Kronprinsparet og to hoffansatte utgjorde valgkomiteen i år.
  • De siste seks årene har formålet med fondet vært å hjelpe ungdom som faller utenfor.
  • Fondet er omtalt i over 2000 medieoppslag og er en sentral del av kronprinsparets arbeid.

Økonomiprofessor Erlend Kvaal ved BI har en doktorgrad i økonomi og regnskap.

- Skal hoffet og fondet ha en armlengdes avstand, er det naturlig at fondet betaler for de tjenestene hoffet yter til driften deres, sier Kvaal til Dagbladet.

Frp: - Privat stiftelse

Dagbladet har spurt komitémedlemmene fra Høyre og Frp om pengebruken er i tråd med forutsetningene i statsbudsjettet. De svarer ikke direkte på det.

- Jeg forventer at hoffet følger lover og regler slik som alle andre må og skal gjøre. Det at hoffet fører regnskapet, kan bidra til økt profesjonalitet i forvaltningen av fondet, skriver Norunn Tveiten Benestad (H) til Dagbladet.

Kari Kjønaas Kjos (Frp) anser stiftelsen som privat, men vektlegger fondets formål.

- Jeg synes Kronprinsparets fond gjør en flott jobb for en viktig målgruppe. Fondet er riktig nok kronprinsparets private stiftelse, men den kommer vanskeligstilte ungdommer til gode, ikke kronprinsparet. Så selv om dette ikke kan anses som parets offentlige gjerning, kommer det altså offentligheten til gode. Fondet har ansatte som står for brorparten av arbeidet og jeg ser ikke det helt store problemet i at hoffet er forretningsfører for fondet, sier Kjos til Dagbladet.

Det blir andre år på rad at Stortinget ser nærmere på hoffets pengebruk.

I fjor reagerte representanter fra alle partier på Stortinget da Dagbladet avslørte hvordan bevilgninger til hoffet gikk til å forvalte, drifte og vedlikeholde kongefamiliens private hus og ferieeiendommer. Blant eiendommene hoffet vedlikeholdte var kronprins Haakons utleide hus, som ga kronprinsen private inntekter på 1,4 milioner i året, skattefritt.

Avsløringene førte blant annet til at kronprins Haakon la om eiendomsforvaltningen og dekket flere utgifter selv.

I statsbudsjettet for 2018 pålegges hoffet å rapportere hvor mye av arbeidstida som brukes på forvaltning, vaktmestertjenester og gartnerarbeid på de kongeliges private eiendommer.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer