Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ber homo-leder gå til psykolog

Høyre-politiker Birger Westlund vil ha slutt på homodebatten og ber homofile gå til psykolog.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Fylkestingsrepresentant i Finmark, Birger Westlund i Høyre, forsvarer overfor Dagbladet.no at han sendte en sjikanøs epost om homofili til lederen for Landsforeningen for lesbisk og homofil frigjøring.

- Står du for at homofile bør gå til psykolog for å helbredes?

- Ja, det mener jeg, sier Westlund til Dagbladet.no

- Har du forståelse for at Øyan opplever e-posten som krenkende?

- Uff, kommenterer Westlund.

- En kjønnsnøytral ekteskapslov handler om likeverd for mange homofile, forstår du dette argumentet?

-
Det er vrøvl, de klarer seg fint uten, sier Westlund.

Det er Høyres fylkeslag i Oslo og Hordaland som krever en endring i ekteskapslovgivningen, men både Høyre-leder Erna Solberg og nestleder Per-Kristian Foss har uttrykt at de ikke synes dette er avgjørende.

Bagrunnen for Westlunds engasjement er en epost leder for Landsforeningen for lesbisk og homofil frigjøring (LLH), Jon Reidar Øyan, med argumenter for en felles ekteskapslov.

Slik lød svaret fra tidligere medlem av sentralstyret i Høyre, Birger Westlund:

«Dette med en kjønnsnøytral ekteskapslov er altså noe av det største sludder som noen har funnet på. At noen mennesker er forvirret i hodet sitt og liker folk av samme kjønn, kan jo ikke vi politikere bruke masse tid på. Gå til psykolog!».

-  Jeg er klar over motstanden mot dette i Høyre, men ikke at det bygger på slike fordommer. Det er nesten 30 år siden sykdomsdiagnosen på homofili ble avskaffet. Westlund signaliserer med denne e-posten at alle homofilie er syke i hodet og må helbredes, sier Øyan til Dagbladet.

Høyre er delt i spørsmålet om kjønnsnøytral ekteskapslov, og det er ventet debatt om dette når partiets landsmøte åpner i Oslo i dag.

På spørsmål fra Dagbladet om Høyre aksepterer holdninger som den Westlund har, svarer Foss: -  Dette er så dumt at det nesten er for dumt å kommentere. Jeg hadde ikke ventet at noen ville skrive noe slikt, sier Foss.

-  Hvilke reaksjoner kan Westlund vente fra Høyre?

-  Møter jeg ham, kommer jeg til å ta dette opp, sier Foss.

Jon Reidar Øyan var i formiddag verken kontaktet av Westlund eller noen andre i Høyre etter den spesielle eposten ble kjent via mediene i dag. Hans organsisasjon har samlet sammen rundt 1700 underskrifter til støtte for en kjønnsnøytral ekteskapslov.

Birger Westlund jobber som lærer. Han har flere ganger søkt på stillingen som rektor ved Oppdal ungdomsskole.

<B>HØYRE:</B> Birger Westlund er en sentral politiker i Finnmark Høyre. Han mener homofile bør gå til psykolog og bli helbredet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!