Ber høyesterett redde Terri

Foreldrene bønnfaller USAs øverste domstol om å redde Terri Schiavo (41) fra å sulte ihjel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Tida er i ferd med å renne ut for hjerneskadde Terri Schiavo. Nå prøver foreldrene en siste utvei for å få henne koblet tilbake til næringssonden som har holdt liv i henne i 15 år.

Kun timer etter avslaget fra en føderal ankedomstol, leverte Bob og Mary Schindler i går kveld en 40 sider lang anke til USAs høyesterett, melder nyhetsbyrået AP.

Terri ble koblet fra sonden forrige fredag, etter at domstolene i Florida hadde gitt ektemannen Michael Schiavo rettslig tillatelse til å la kona dø. Uten sonden vil hun dø innen ei uke eller to.

Tar neppe saken

I anken til høyesterett hevder foreldrene at Terri står foran en urettferdig og snarlig død, presset gjennom av ektemannen. Schindler-ekteparet mener det ikke er bevist at datteren ville samtykket til avgjørelsen.

I anken hevdes det at vedtaket om å fjerne sonden er et brudd på Terris grunnlovfestede rettigheter.

- Når jeg lukker øynene om natten, klarer jeg ikke å se annet enn Terris ansikt foran meg mens hun sulter ihjel, sa Mary Schindler til reportere etter at anken var levert i går.

- Vær så snill, noen der ute, stopp denne galskapen. Vær så snill å la datteren min få leve.

Juridiske eksperter levner imidlertid foreldrene minimale sjanser til å nå fram i landets øverste domstol, som tre ganger tidligere har nektet å involvere seg i saken.

- Feildiagnostisert

Samtidig som foreldrene anket til høyesterett, prøvde politikere hjemme i Florida å få saken gjenopptatt på grunnlag av en nevrolog som antyder at Schiavo kan være feildiagnosert.

Stikk i strid med de rettsoppnevnte legene mener nevrologen, etter å ha gransket Schiavos journal, at hun trolig er i en tilstand av «minimal bevissthet», snarere enn i «vedvarende vegetativ tilstand».

Floridas guvernør Jeb Bush, presidentens bror, har engasjert seg sterkt til fordel for Terris foreldre. I går stemte stemte imidlertid delstatssenatet nei til en lov som ville ha krevd at næringssonden skulle kobles til igjen.

Bush grep inn

Terris familie har tidligere fått uventet hjelp fra aller høyeste hold. Natt til mandag avbrøt president Bush påskeferien for å undertegne en hastelov som skulle gi Terris foreldre mulighet til få saken opp for en føderal domstol.

Den omstridte loven flyttet saken over fra domstolene i Florida til politikerne i Washington. Kritikerne mener dette visker ut skillet mellom den utøvende og den dømmende makt, og at politikernes innblanding undergraver landets domstoler.

I går vendte tolv føderale dommerne tommelen ned for kravet om å koble Terri til sonden, og presidenten innser at saken ikke ligger i politikernes hender.

- Nå må vi avvente domstolenes avgjørelse, sa Bush på en pressekonferanse i natt.

Hjerneskadd

Terri var bare 26 år da hjertet hennes stanset i 1990. Hun hadde slitt med alvorlige spiseforstyrrelser, og til slutt ga kroppen opp.

Legene klarte å få hjertet til å slå igjen, men Terri våknet fra koma med massive hjerneskader og uten kontakt med omverdenen.

Det eneste Terris kropp klarer på egen hånd er å puste. Hun kan ikke ta til seg mat eller drikke, men holdes i live av en næringssonde i magen.

Legene er overbeviste om at 41-åringen vil tilbringe resten av livet slik, uten håp om bedring.

Drakamp

Den rettslige kampen om Terris liv har pågått i 15 år. På den ene siden står ektemannen, som er Terris formynder. Han vil at sonden skal tas ut, så kona kan få dø.

Michael Schiavo hevder at han snakket med henne om dødshjelp før hun ble hjerneskadd. Terri skal ha sagt at hun heller ville dø enn å holdes kunstig i live dersom noe slikt skulle skje.

På motsatt side står Terris foreldre. Bob og May Schindler mener Terri er i stand til å kommunisere med familien, og kjemper med nebb og klør for å la henne få leve.

Foreldrene mener ektemannen ønsker fortgang i saken slik at han kan arve Terri og gifte seg på ny.

Ektemannen fikk rettens medhold allerede i 1998 om å koble fra sonden. Svigerfamilien nektet imidlertid å la ham avslutte Terris liv, og siden har familiestriden gått sin gang gjennom Floridas rettssystem.

Sonden er blitt koblet fra to ganger, men begge gangene er den blitt koblet tilbake.

HJERNESKADD: Terri ble hjerneskadd etter en hjertestans i 1990. Hun lever i en «vedvarende vegetativ tilstand», og legene utelukker at hun kan bli bedre.
VIL LA KONA DØ: Terris ektemann Michael Schiavo har tatt saken gjennom hele Floridas rettssystem.
KJEMPER MOT: Terris foreldre Bob og May Schindler har kjempet for datterens liv i 15 år
SPLITTER USA: Terri-saken og synet på barmhjertighetsdrap splitter både politikerne og nasjonen.
ARRESTERT: 13 aktivister som ville gi Terri Schiavo vann, ble i går kveld pågrepet og påsatt håndjern.