Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ber Høyre se til Sverige

Kristin Clemet ber de borgerligere partiene lære av svenskene og samles om en skattelette til ekstrahjelp i hjemmet.

- LÆR AV SVENSKENE: Civita-leder Kristin Clemet mener Høyre og KrF kan lære av de borgerlige partienes innføring av skattefradrag på vaskehjelp og andre hjemmetjenester i Sverige. Foto: Mette Møller / Dagbladet
- LÆR AV SVENSKENE: Civita-leder Kristin Clemet mener Høyre og KrF kan lære av de borgerlige partienes innføring av skattefradrag på vaskehjelp og andre hjemmetjenester i Sverige. Foto: Mette Møller / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nå tar også tidligere Høyre-statsråd og leder av tenketanken Civita, Kristin Clemet, til orde for et skattefradrag på vaskehjelp, sølvpuss, vindusvask og andre rengjørings - og vedlikeholdstjenester i hjemme.

- Jeg synes jo alle partier i Norge bør se på det. Vi synes jo det ville være bra. KrF har, som jeg skjønner, allerede begynt å se på dette, og nå ser jeg at man diskuterer dette i Høyre, sier Clemet til Dagbladet.

Sølvpuss og gartner
I går gikk Bent Høie ut i Dagbladet å konkretiserte Høyres allerede vedtatte politikk for eldre som trenger ekstra hjelp i hus og hage.

- Tanken er at dette skal gjelde tjenester som for eksempel at man i høy alder trenger hjelp til storrengjøring i huset og gartnerarbeid for å holde en hage, slik at den ikke gror fullstendig igjen. Vi snakker om større vedlikehold, slik at man kan bli boende hjemme, sa Høie til Dagbladet.

Til grunn for resolusjonen på eldreomsorg som skal vedtas til helgas landsmøte, har Høyres omsorgsutvalg utarbeidet en rapport hvor de omtaler slike tjenester som «tilleggstjenester som brukerne må betale selv. Pussing av sølvtøy, stryking, vindusvask

- Gjør svart hvitt
- Det er naturlig at man kan få trekke det på skatten, sa utvalgsleder Lisbeth Hammer Krog om eksemplene overfor Dagbladet.

Den tanken støtter Clemet.

- Jeg er positiv til dette. Den viktigste grunnen er at det skaper nye sysselsettingsmuligheter for de som ikke er i arbeid eller som nå arbeider svart. I tillegg vet vi jo at det er hehov for hjemmebaserte tjenester, og at det er et behov som vil øke i framtida. Da er det også en måte å legge til rette for at man kan kjøpe dette hvitt, sier den tidligere NHO-toppen.

RUT-avdrag
Høyres søsterparti, Moderaterna, i Sverige fikk i 2007 gjennomslag for et såkalt RUT-avdrag for ekstra husholdningstjenester. Etter hvert partiet i den borgerlige Alliansen, fått gjennomslag for et ROT-avdrag, et skattefradrag for bygnings- og større vedlikeholdsarbeid.

Ifølge Statistiska Centralbyrån er det 170 000 svensker som i dag får skattelette for blant annet barnepass, rengjøring, gressklipping og snømåking. Flesteparten er over 85 år. Men også barnefamilier benytter seg av skattefradraget.

Svensk forbilde
Clemet mener den svenske modellen er et godt forbilde for et liknende skattefradrag i Norge.

- Så nå ber du Norge og Høyre se til Sverige?

- Vi har mye å lære av Sverige, det er jeg sikker på. En del må endre holdningene sine til denne typen arbeid. En del ser på det som mindreverdig tjenerskap, men det er jo er snakk opp profesjonelle tjenesteutøvere. Ettersom velstandsutviklingen tar av, utdanningsnivået blir høyere og lønnsutviklingen øker, blir det stadig slik at vi gjøre færre ting selv i hjemmet, sier hun.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media