Ber Høyre vise kortene

Ap-nestleder Hadia Tajik krever svar fra Høyre. Hun vil vite hvor mye skatt de vil kutte denne gangen, og hvem som skal ta regninga.

VIL HA SVAR: Hadia Tajik mener Høyre nå må være åpne om hvilke skattekutt de vil gjennomføre. Foto: Hans Arne Vedlog
VIL HA SVAR: Hadia Tajik mener Høyre nå må være åpne om hvilke skattekutt de vil gjennomføre. Foto: Hans Arne Vedlog Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Høyre har mast om Ap's skatteopplegg i månedsvis. Nå er det lagt fram. Da er det på tide at Høyre legger fram sine kort.

Det sier Ap's nestleder Hadia Tajik. Sammen med partileder Jonas Gahr Støre la hun forrige uke fram Arbeiderpartiets skattegaranti for de neste fire åra.

Hun viser til at Henriks Asheim i Høyres programkomité har varslet nye skattekutt på mellom 8 og 15 milliarder kroner.

- Det er stor forskjell på 8 og 15 milliarder kroner. Bare det å fjerne hele formuesskatten, som Høyres landsmøte har vedtatt, koster 15 milliarder kroner, så sluttsommen kan blir det enda høyere, påpeker hun, og spør:

- Hvem er det som skal ta regningen for denne skattekuttfesten?

Mindre til utsatte grupper

For Ap's nestleder mener historien viser at det er utsatte grupper så vel som vanlige familier som hittil har fått «skatteregningen» for Høyres skattekutt.

Hun legger fram en liste som skal underbygge dette, der dette er noen av punktene:

Barn som trenger briller eller tannregulering, bevegelseshemmede som er avhengig av bil, brannskadde, kreftrammede og folk som har amputert som trenger fysioterapi, barn som trenger stomiutstyr, arbeidsledige som har mistet retten på feriepenger, uføre som får mindre barnetillegg, folk som er syke og nå får en dyrere egenandel.

-Jeg er bekymret for hva som kommer neste gang. Er det i neste periode at de vil dekke inn skattekuttene ved å ta fra sykelønnsordningen? Vi vet at det er det mange på høyresiden som har vært opptatt av.

TUNG TID: Hadia Tajik og Kristian Skard har lenge ønsket seg barn, men å få det, skulle bli vanskeligere enn de hadde trodd. Vis mer

- Bare prat

- De fleste vil vel være glade for skattekutt, og hvordan vet du at dette vil føre til kutt i tilbudet? Kan det ikke gi flere arbeidsplasser og mer inntekter?

- Dette med at kuttene vil gi felleskapet mer inntekter, har ikke blitt noe annet enn prat. Vi har etterlyst dokumentasjon på dette i åtte år, men det har ikke latt seg dokumentere. Det eneste som har latt seg dokumentere er at de rikeste har fått milliarder i skattegaver, sier Tajik, som heller ikke mener skattekuttene har kommet vanlige folk til gode.

Hun viser til fersk SSB-statistikk som viser at de 1000 rikeste i landet har fått skattekutt på rundt 8 prosent av sine formuer i gjennomsnitt, mens de 99 prosent med lavest formuer har fått cirka en prosent mindre skatt til sammen i de to periodene Erna Solberg har vært statsminister.

- Regjeringen har med kirurgisk presisjon sørget for at det er der rikeste som har fått mest av kuttene. Samtidig er det utsatte grupper og vanlige familier som har fått regninga, sier Tajik.

Bekymret av Ap

Arbeids- og sosialminister Henriks Asheim (H) sier Høyre velger å la arbeidsfolk, pensjonister, barnefamilier og bedrifter der folk jobber beholde litt mer av egne penger.

- Det gjør vi fordi det er slik vi best bidrar til at det skapes flere jobber og mer aktivitet i Norge, og dermed mindre ulikhet. En jobb å gå til er nøkkelen til alt, sier han, og fortsetter

- Det er oppriktig bekymringsfullt at Ap, nøyaktig samtidig som hundrevis av bedrifter sender tusenvis av ansatte ut i permitteringer på grunn av korona, ønsker å pålegge folks arbeidsplasser en ekstra skatteregning på flere milliarder. Det er det siste vi trenger nå.

Høyre-statsråden mener det «høres ut som hun mener at alle penger i utgangspunktet er statens penger» når hun spør hvem som skal ta regningen.

- Noen av grunnene til vi kan la folk beholde mer av sine egne penger, samtidig som vi får til å styrke velferden og tjenestetilbudet til folk, er noen vellykkede reformer vi har innført, sier han.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer