Ber hundeeiere passe seg for parasitt

Fransk hjerteorm funnet på rødrev i Ski

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Dette er første gangen parasitten er påvist i Norge. Fransk hjerteorm kan medføre alvorlig sykdom hos hundedyr, men smitter ikke mennesker. Veterinærinstituttet har påvist parasitten hos en rødrev i Ski.

Reven ble skutt under en ordinær jakt og avføring ble sendt inn til undersøkelse ved Veterinærinstituttet på oppdrag fra Mattilsynet, forteller fagansvarlig for vilthelse ved Veterinærinstituttet.

- Blir smittet gjennom å spise snegler Parasittolog og seniorforsker Heidi Enemark ved Veterinærinstituttet forteller at parasitten har hund og rev som hovedverter.

- Parasitten har en indirekte livssyklus og bruker en rekke ulike sneglearter som mellomvert. Hunder blir smittet ved å spise smittede snegler, snegleslim med parasittlarver, eller smittede frosker, sier Enemark.

Parasitten smitter altså ikke direkte mellom hunder, og hun poengterer at mennesker ikke smittes.

Det går 6-8 uker fra hunden har inntatt en smittet snegl til parasittlarvene kan finnes i hundens avføring. Larvene kan ikke ses med det blotte øye, men kan ses ved mikroskopi. De voksne hjerteormene kan overleve i hundens hjerte og lunger i flere år.

Smittede hunder kan behandles, og flere godkjente parasittmidler som foreskrives av praktiserende veterinærer har effekt mot parasitten.

- Viktig å plukke opp avføring Fagansvarlig for familiedyr ved Veterinærinstituttet, Anne Nordstoga, utdyper at det er viktig å hindre at smittede hunder bringer parasitten videre til snegler, som igjen kan smitte flere hunder.

- Det er derfor ekstra viktig nå at hundeierne plukker opp hundeavføring, sier Nordstoga.

Nordstoga opplyser videre at hvis du som hundeier mistenker at hunden kan være smittet med fransk hjerteorm etter utenlandsopphold eller på grunn av symptomer som hosting, pustebesvær eller blødningsforstyrrelser, bør du ta kontakt med den lokale dyrlegen for å få råd, behandling og resept på medisin. Parasitten kan påvises i en fersk avføringsprøve fra hunden.

Dødlig parasitt Parasitten kan gi alvorlig sykdom hos både hund og viltlevende arter i hundefamilien, som for eksempel rødrev, fjellrev og ulv i norsk natur. Parasittene lever i selve hjertet og lungearteriene og kan gi pustebesvær, sirkulasjonsforstyrrelser, nedsatt prestasjonsevne og død. Parasitten kan lett etablere seg i Norge og bli spredd til norske hunder og viltlevende dyr i hundefamilien.

I Danmark ble parasitten for første gang påvist på 1980-tallet og videre på den svenske øya Koster i 2003. Siden 2009 har parasitten spredt seg til det svenske fastlandet og det har vært et økende antall påvisninger hos hund i Sverige de siste årene.

Ber hundeeiere passe seg for parasitt