Ber innbyggere om å ta døde hvaler

Titalls gråhvaler har blitt skylt opp på den amerikanske vestkysten. Nå har myndighetene gått tom for plasser å dumpe de døde hvalene.

STRANDET: En gråhval skylt opp på stranden i Washington. Foto: Gene Johnson/AP/NTB Scanpix
STRANDET: En gråhval skylt opp på stranden i Washington. Foto: Gene Johnson/AP/NTB ScanpixVis mer

Myndighetene i delstaten Washington, nordvest i USA, har kommet med en svært uvanlig forespørsel til lokale innbyggere.

Så mange døde gråhvaler har blitt skylt opp langs den amerikanske vestkysten at myndighetene ikke har flere steder å dumpe hvalkroppene, nå har de bedt lokale innbyggere om å disponere sine eiendommer som deponeringssteder.

12 meter lange

Minst én innbygger i Washington har gått med på forespørselen fra myndighetene, som annonserte at de har gått tom for steder å flytte de døde hvalene.

Ved å la hvalene bryte ned ved hjemmene sine, kan grunneiere støtte den naturlige nedbrytingsprosessen, og skjelettene som blir igjen kan brukes til utdanningsformål, ifølge de lokale myndighetene.

Hvalkroppene kan bli opptil 12 meter lange og og det kan ta flere måneder før de blir brutt helt ned, skriver ABC.

Ifølge føderale myndigheter er omlag 30 hvaler blitt strandet ved Washingtons kyst dette året, som er det meste på to tiår.

Rundt 70 hvaler er blitt funnet døde dette året langs kysten av Washington, California, Oregon og Alaska. Og rundt 5 hvaler ble funnet døde lenger nord ved strender i Canada.

Dette er en liten brøkdel av det totale antallet fordi de fleste hvalene synker eller skylles opp i fjerntliggende områder og blir ikke registrert.

Ifølge NOAA er dette «uvanlig dødelighet», og det er satt i gang ekstra ressurser for å få svar på de mange dødsfallene.

- Med gråhvalens uvanlige høye dødstall, vet vi at flere hvaler vil bli skylt i land. Det er stor sannsynlighet for at flere hvaler vil dø, sa Betsy Carlson fra Port Townsend Marine Senter.

PÅ LAND: Gråhvalpopulasjonen er estimert på rundt 27 000, og i det siste har det vært uvanlig høye dødstall. Foto: Jeff Chiu/AP/NTB Scanpix
PÅ LAND: Gråhvalpopulasjonen er estimert på rundt 27 000, og i det siste har det vært uvanlig høye dødstall. Foto: Jeff Chiu/AP/NTB Scanpix Vis mer

Bryter ned hvalkropper i hagen

En som har svart ja på myndighetenes unormale forespørsel, er den lokale innbyggeren Mario Rivera, skriver CNN.

Rivera er landeier ved Port Hadlock i Washington, og vil gjerne følge med på nedbrytingen av hvalkroppene.

- Hvor mange muligheter får du til å se noe som dette skje, rett foran deg?

Død hval har rykte på seg til å lukte veldig sterkt, men Rivera fortalte lokale medier at lukten er sporadisk og ikke så ille.

Kalk brukes til å bryte ned hvalkroppene på stranden nær der Rivera bor.

- Kalken ser ut til å fungere, og hvalene blir nedbrutt. Det er ikke så ille så vi håper at andre grunneiere også vil gjøre dette, sa Rivera.