Kina

Ber innbyggerne hamstre mat

Kinesiske myndigheter ber folk lagre mat og andre nødvendigheter.

MÅ LAGRE NØDVENDIGHETER: Innbyggerne i Kina bes lagre mat og andre nødvendige varer. Foto: Hector RETAMAL / AFP / NTB
MÅ LAGRE NØDVENDIGHETER: Innbyggerne i Kina bes lagre mat og andre nødvendige varer. Foto: Hector RETAMAL / AFP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Fullvaksinerte: 71.88% Første dose: 79.15%

Kina har bedt familier forberede seg på eventuelle kriser, samtidig som myndighetene innfører strengere coronarestriksjoner i landet.

Ekstremvær og nye smitteutbrudd har ført til en kraftig økning i matvareprisene. Det gjør at myndighetene frykter varemangel, melder nyhetsbyrået Reuters.

Kinas handelsminister har derfor bedt befolkningen om å sørge for å lagre mat og andre nødvendige varer.

Handelsministeren skal, ifølge Financial Times, ikke ha begrunnet oppfordringen med de nyeste coronautbruddene, men skal ha bedt lokale myndigheter i områder med strenge tiltak om å informere borgerne sine om hvor de kan få tak i de produktene de trenger.

Prisene doblet

Økonomien i landet er preget av flyktige matvarepriser. Det er vanlig at prisene, spesielt på grønnsaker, øker gjennom vintrene, men i år er situasjonen annerledes.

Kina har i likhet med mange andre land i verden vært hardt preget av ekstremvær det siste året. Seinest ble Shandong-provinsen rammet av uvær i oktober. Det har ført til ødelagte avlinger i en region som står for det meste av landets grønnsakproduksjon.

Prisen på varer som agurk, spinat og brokkoli skal ha doblet seg fra begynnelsen av oktober.

I tillegg til ekstremværet, har de vedvarende og strenge coronarestriksjonene i landet, hatt en negativ konsekvens for Kinas økonomiske vekst.

DYRERE: Prisene på grønnsaker har steget krafig den siste tida. Kinesiske myndigheter frykter varemangel i tida som kommer. Bildet viser et grønnsaksmarked i Guangxi. Foto: AFP/ NTB
DYRERE: Prisene på grønnsaker har steget krafig den siste tida. Kinesiske myndigheter frykter varemangel i tida som kommer. Bildet viser et grønnsaksmarked i Guangxi. Foto: AFP/ NTB Vis mer

Skaper uro

Nyheten har skapt uro blant befolkningen, viser aktivitet på kinesiske sosiale medier. Flere skal ha spekulert i om oppfordringen også skyldes den økte spenningen mellom Kina og Taiwan, melder Reuters.

Som et resultat av dette skal kommunistpartiets avis, Economic Daily, ha bedt innbyggerne om å ikke «la fantasien fare», og at hamstre-oppfordringen bare var begrunnet i at folk skulle unngå å havne i en nedstengning uten å ha tilgang på varer som ris og grønnsaker.

Avisa skal ha vist til at flere familier nettopp har havnet i denne situasjonen, skriver Financial Times.

Millioner må holde seg hjemme

Antallet nye smittetilfeller i Kina er relativt lavt, mandag var det registrert 92 nye smittede. Myndighetene tar likevel ingen sjanser.

Millioner av mennesker i Kina er bedt om å holde seg hjemme for å hindre spredning av coronaviruset. I Beijing har lokale myndigheter innført en såkalt «null covid»-strategi, i forkant av de olympiske vinterlekene i februar.

Til tross for økt vaksinering og gjenåpninger mange steder i verden, fører dermed kineserne et strengt coronaregime. Tiltakene under Beijing-OL neste år er ventet å bli enda strengere enn de var under sommerleken i Tokyo i sommer.

Et eksempel på kinesernes regime, kunne man søndag oppleve i Shanghai Disneyland, hvor nærmere 34 0000 mennesker ble holdt igjen etter parkens stengetider. Årsaken var at alle måtte gjennomgå en coronatest, etter at en kvinne som hadde besøkt storbyen var påvist smittet. Dette til tross for at myndighetene ikke kunne si hvorvidt kvinnen hadde vært i fornøyelsesparken.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer