TUNNELSYSTEM: Nazistene bygget omfattende tunnelsystemer i de okkuperte områdene under Andre verdenskrig. Det er disse tunnelene som trolig skjuler det mye omtalte nazitoget, som skal inneholde store verdier med gull og edelsteiner. Foto: AP Photo/NTB scanpix
TUNNELSYSTEM: Nazistene bygget omfattende tunnelsystemer i de okkuperte områdene under Andre verdenskrig. Det er disse tunnelene som trolig skjuler det mye omtalte nazitoget, som skal inneholde store verdier med gull og edelsteiner. Foto: AP Photo/NTB scanpixVis mer

Ber innstendig skattejegere slutte å jakte nazigullet. Frykter toget er fullt av miner

- Jeg er sikker på at toget esksisterer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det skapte voldsom oppstuss da det i forrige uke ble kjent at to skattejegere hevdet å ha funnet et myteomspunnet nazi-tog som skal inneholde så mye som 300 tonn gull.

De to, en polakk og en tysker, forteller at de har lokalisert stedet hvor toget har stått de siste 70 åra.

Det finnes ingen offisielle nedtegnelser som kan bekrefte togets eksistens, men ifølge historiene i lokalområdet forsvant toget da det i 1945 forsøkte å unnslippe sovjetiske styrker med store verdier i gull og edelsteiner.

Interessen har vært enorm, og skattejegere og entusiaster har strømmet til den polske byen Walbrzych, der toget skal befinne seg. Interessen ble neppe mindre da de lokale myndighetene i gårannonserte at de har funnet noe. De forklarte videre at det dreier seg om et tog av det militære slaget.

Skattejegere Zygmunt Nowaczyk nevnte ingen store skatter, men omtalte funnet som betydelig. Det er imidlertid ikke bare de lokale myndighetene som er interessert i å få fingrene i det som trolig befinner seg i tunnelen i nærheten av Ksiaz-borgen, omkring tre kilometer fra byen Walbryzch.

Det polske kulturdepartementet har i dag vært ute og advart skattejegere om de yndede andre verdenskrig-ruinene.

- Jeg er sikker på at toget eksisterer, men det kan inneholde farlig materiale, sier Piotr Zuchowski, sjef for nasjonale kulturminner i det polske kulturdepartementet, ifølge The Guardian.

- Dette er en oppfordring til at man venter med å undersøke ytterligere fram til vi har fullført de nødvendige prosedyrene for å sikre stedet, sier han.

I lokalavisa Gazeta Wroclawaska advares det også mot at toget kan være minebelagt.

- Jeg er sikker på at det er farlig materiale fra Andre verdenskrig på toget. Det er stor sannsynlighet for at det er minebelagt, sier Zuchowski til avisa.

Nazistenes tunnelnettverk Mye tyder på at funnet har blitt gjort i en del av det store tunnelnettverket nazistene gravde ut nettopp i fjellene i det sørvestlige Polen. Et av de største byggeprosjektene satt i gang av Det tredje rike.

De lokale myndighetene i Walbrzych har ikke oppgitt hvor de har gjort funnene sine, eller hvem de to skattejegerne som hevdet å stå bak oppdagelsen - og krevde ti prosent finnerlønn - er.

Man vet ikke sikkert hva som er grunnen til at tunnelene ble gravd ut i utgangspunktet, og så lenge formålet er svøpt i mystikk er det de som hevder at nazistene kan ha brukt de som lagringsplass for store verdier.

Der andre peker på at manglende dokumentasjon er problematisk med tanke på sannhetsgehalten, argumenterer de troende historikerne med at verdiene har vært så store at hemmelighold har trumfet kravene om at alt skulle nedtegnes.

Mulig toget finnes På lørdag uttalte Claus Bundgård Christensen, lektor i historie og ekspert på 2. verdenskrig, seg om funnet til den danske avisa Ekstra Bladet. Han fortalte at funnet så absolutt ikke var usannsynlig.

- Nazistene røvet og plyndret store kultur-, kunst- og gullskatter da de angrep andre deler av Europa. Noe av det som forsvant er aldri funnet. Så det er mulig at dette toget finnes, sa han.

- Nazistene plyndret mye i Sovjet og i Polen. Mange av verdiene forsvant og dukket ikke opp igjen. Vi kan ikke avvise at historien er sann, men ofte er det ikke noe i det.