Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ber Irak bruke selvmordsangrep

Den arabiske TV-kanalen Al Jazeera sendte i kveld det som trolig er et nytt lydopptak fra Osama bin Laden. - Vi må understreke hvor viktige selvmordsangrep er. Det skremmer USA mer enn noe annet, sier han på båndet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kanalen sier at den vil sende hele lydopptaket seinere i dag. Opptaket, som er på 16 minutter, skal være av dårlig kvalitet, men TV-kanalens redaktører er likevel sikre på at båndet er ekte.

Det begrunner de blant annet med at de har mottatt lydopptaket på samme måte som de fikk de tidligere opptakene de har vist med Osama bin Laden.

- I tillegg hører man at det virkelig er stemmen til bin Laden, sier redaktør Yasser Thabet hos TV-kanalen til nyhetsbyrået Associated Press.

Må stå sammen

På båndet ber bin Laden alle muslimer stå sammen for å forsvare Irak mot et amerikansk angrep. Han sier også at ingen ekte muslimer vil samarbeide med USA.

- Enhver som hjelper Amerika med å drepe muslimer i Irak, enten de er arabiske herskere eller tilhører den hyklerske irakiske opposisjonen, som tilbyr dem baser, administrativ bistand eller bare hjelper dem med ord, skal vite at han er en gudsfornekter.

Bin Laden mener USA driver psykologisk krig mot Irak, og at det irakiske folk må forvente et massivt angrep fra lufta.

Selvmordsbomber

Han ber irakerne slå tilbake med selvmordsangrep, fordi det er den typen angrep som skremmer USA og Israel mest.

- Vi må understreke hvor viktige selvmordsangrep er. Slike angrep skremmer USA og Israel mer enn noe annet.

- Ikke bry dere om de amerikanske løgnene eller de intelligente bombene deres, De ser bare etter helt opplagte mål. Den mest effektive måten å unngå flyene deres på, er bygge grøfter og kamuflere dem, sier han på lydbåndet, før han ber irakerne lære fra al-Qaidas kamp mot USA i Afghanistan.

- Det viktigste er å få trukket fienden inn i en lang, tett og slitsom kamp, der dere får utnyttet skjulte områder på sletter, blant gårder, i fjellene og i byene, sa bin Laden, og fortalte at USA er livredde for urban krigføring.

Powell visste

Al Jazeera viser nå en tittel nederst på skjermen der de gir følgende beskjed til sine seere:

«Al-Qaidaleder Osama bin Laden ber alle muslimer stå sammen for å forsvare det irakiske folk, i et lydopptak som Al Jazeera vil sende seinere».

Tidligere i dag sto USAs utenriksminister Colin Powell foran en senatskomite og fortalte at et nytt tv-innslag med Osama bin Laden skulle vises på Al Jazeera seinere i kveld. Ifølge Powell knyttet innslaget Irak og bin Landen tett sammen.

Powell sa han hadde fått en utskrift av lydopptaket, og at amerikansk etterretning mente det var bin Laden som snakket.

- Igjen kommer han til å snakke til menneskene i Irak, om deres kamp og om hvordan han er en av Iraks allierte. Vi kan ikke lenger velge å overse forbindelsen mellom terrorister og land som utvikler masseødeleggelsesvåpen, sa han til en senatskomite, ifølge nyhetsbyrået Associated Press.

Helomvending

TV-kanalen, som har fått mye oppmerksomhet for sine videoinnslag med bin Laden tidligere, sa først at de ikke fattet hva Powell snakket om.

Sjefredaktør Ibrahim Hilal fortalte flere nyhetsbyråer at ryktene om et nytt bin Laden-opptak har sirkulert de siste ukene, men at de ikke hadde fått tilsendt noe.

Noen timer seinere gjorde kanalen helomvendig, og bekreftet at de virkelig hadde mottatt opptaket fra Osama bin Laden.

PÅ TV: Osama bin Laden har dukket opp på Al Jazeera flere ganger, men nå er det mange måneder siden sist.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling