Ber Israel om hjelp etter at bonde fant enda en «lekedrone»

Diktator-Kims «lekefly» skaper frykt og oppstandelse i Sør-Korea.

VRAKET: Med et vanlig digitalt speilreflekskamera fra Nikon, tok denne dronen bilder av flere grenseøyer før den havarerte på  Baengnyeong 31. mars. I dag viste myndighetene frem vraket på en pressekonferanse. Foto: AFP PHOTO / South Korean Defence Ministry / NTB-SCANPIX
VRAKET: Med et vanlig digitalt speilreflekskamera fra Nikon, tok denne dronen bilder av flere grenseøyer før den havarerte på Baengnyeong 31. mars. I dag viste myndighetene frem vraket på en pressekonferanse. Foto: AFP PHOTO / South Korean Defence Ministry / NTB-SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet) Sør-Korea ber nå Israel om hjelp for å takle den nyoppdagede faren fra naboen i nord - diktator Kim Jong-uns såkalte «leketøysdroner».

De små og svært primitive dronene blir slett ikke oppfattet som ufarlige leketøy. Tvert om skaper de både bekymring og oppstandelse i Sør-Korea. Forsvaret har måttet medgi at de står maktesløse overfor denne nye trusselen fordi de enkle dronene er så små og primitive at de ikke blir oppdaget av landets svært avanserte luftforsvarssystemer.

Hastekjøp i milliardklassen Sørkoreanske myndigheter presser nå på for å tette sikkerhetshullet som er oppdaget. Landet skal allerede være i dialog med Israel om å kjøpe inn 10 enheter av radartypen RPS-42. Systemet er spesiallaget for å oppdage små droner og andre lavtflyvende gjenstander med en rekkevidde på 30 kilometer.

I tillegg ønsker de å utstyre grensepostene med mer termisk utstyr for å kunne oppdage varmesignaturen til de små dronene.

Hjørnesteinen i dagens luftforsvarssystem langs grensa til nord er radar- og missilkontrollsystemet TPS-840, som ikke er i stand til å oppdage de små dronene.

FANT I SNØEN: En ginsengbonde fant denne dronen i oktober, men varslet først myndighetene etter at dronenyhetene tok av i begynnelsen av april. Dermed er tre droner funnet i løpet av de siste tre ukene.Foto: AP /Yonhap/NTB-SCANPIX
FANT I SNØEN: En ginsengbonde fant denne dronen i oktober, men varslet først myndighetene etter at dronenyhetene tok av i begynnelsen av april. Dermed er tre droner funnet i løpet av de siste tre ukene.Foto: AP /Yonhap/NTB-SCANPIX Vis mer

Ifølge nyhetsbyrået yonhap har forsvaret godkjent en hastebevilgning på over 1,1 milliarder kroner for å få kjøpt inn det nødvendige utstyret.

Bonde fant ny drone Dronefunnene i Sør-Korea har blitt en kjempeskandale for myndighetene. Det hele startet mandag 31. mars da en av dronene krasjet på grenseøya Baengyoung. Myndighetene måtte da innrømme at de uka før hadde funnet nok en drone, denne ved grensebyen Paju, et stykke nord for hovedstaden Seoul.

Den sistnevnte dronen viste seg å ha tatt bilder av blant annet Det blå huset - residensen til Sør-Koreas president Park Geun-hye - midt i hovedstaden Seoul. Bildene som ble frigitt sjokkerte sørkoreanerne.

Nå viser det seg at en tredje drone har havarert i Sør-Korea. Denne helt lik dronen som tok bilder av presidentresidensen.

Allerede i oktober i fjor skal en ginsengbonde ha funnet dronen på østkysten i Gangwon-provinsen. Dronen lå i et fjellområde, og var utstyrt med vanlig digitalt speilreflekskamera.

PRESIDENTENS RESIDENS: Nord i hovedstaden Seoul ligger dette eksklusive nabolaget, med presidentens residens tett på gallerier, butikker, kaffebarer og utenlandske konsulater. Bildet er frigitt av forsvarsdepartementet i Sør-Korea. Det er de som har gjort presidentresidenten uskarp.
PRESIDENTENS RESIDENS: Nord i hovedstaden Seoul ligger dette eksklusive nabolaget, med presidentens residens tett på gallerier, butikker, kaffebarer og utenlandske konsulater. Bildet er frigitt av forsvarsdepartementet i Sør-Korea. Det er de som har gjort presidentresidenten uskarp. Vis mer

Men først etter droneavsløringene nå i begynnelsen av april, skjønte bonden alvoret, og varslet myndighetene. Han hadde latt dronen ligge, men forsynte seg med kamera og minnekort. Derfor var det bare blomster og urter på de 170 bildene etterforskerne hentet ut fra minnekortet, skriver NKnews.org.

Den 53 år gamle ginsengbonden har imidlertid forklart at bildene han slettet fra kortet var luftfoto av byen Samcheok.

Skaper frykt At Nord-Korea har lykkes i å sende de små dronene ubemerket over grensa og langt inn i Sør-Korea ansees som svært skummelt. De tre dronene som til nå er oppdaget, har alle inneholdt kameraer. Men det vil ikke være vanskelig å utstyre slike med sprengladninger, gift, eller andre typer våpen som kan skape terror og frykt for befolkningen i sør.

På en pressekonferanse i dag viste forsvarsmyndighetene frem de tre dronene, og forklarte at elektronikken for å fjernstyre dem stammer fra 90-tallet, og for lengst ansett som utdatert. Men det hjelper lite så lenge de med tydelighet virker, og utnytter et stort sikkerhetshull i Sør-Koreas luftforsvar.

Militæranalytiker John Grisafi sier til NKnews.org at det slett ikke er sikkert at dronene krasjet i sør ved uhell:

VISTE FREM: I dag viste myndighetene frem alle de tre dronene. To av dem er av samme type. Alle var utstyrt med kamera. Foto: AP / South Korean Defence Ministry / NTB-SCANPIX
VISTE FREM: I dag viste myndighetene frem alle de tre dronene. To av dem er av samme type. Alle var utstyrt med kamera. Foto: AP / South Korean Defence Ministry / NTB-SCANPIX Vis mer

- Fordi de er billige, og fordi de vil at Sør-Korea skal vite at de har dem. Årsaken til at de har flydd dem langt inn på sørkoreansk territorium kan være å vise dem at de kan nå inn uten å bli oppdaget av luftforsvaret.

HØYT: Dronen som krasjet på øya Baengnyeong skal ha fotografert i en høyde på omlag 1,4 kilometer, og hatt en hastighet på mellom 100 og 120 kilometer i timen. Her er ett av bildene, tatt over øya Daecheongdo. Foto: REUTERS/The Defense Ministry/Yonhap/NTB-SCANPIX
HØYT: Dronen som krasjet på øya Baengnyeong skal ha fotografert i en høyde på omlag 1,4 kilometer, og hatt en hastighet på mellom 100 og 120 kilometer i timen. Her er ett av bildene, tatt over øya Daecheongdo. Foto: REUTERS/The Defense Ministry/Yonhap/NTB-SCANPIX Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer