Ber Jagland reise ut av Norge i valgkampen

Ap-veteran dypt skuffet over tidligere partileder.

TROR SLAGET ER TAPT: I et intervju med Dagens Næringsliv antyder Thorbjørn Jagland at Ap-ledelsen har begynt å miste troen på fortsatt rødgrønt regjeringssamarbeid. - Ap konsentrerer seg om å bli større enn Høyre, ikke å vinne valget, sier Jagland.  Foto: Sondre Steen Holvik / Dagbladet
TROR SLAGET ER TAPT: I et intervju med Dagens Næringsliv antyder Thorbjørn Jagland at Ap-ledelsen har begynt å miste troen på fortsatt rødgrønt regjeringssamarbeid. - Ap konsentrerer seg om å bli større enn Høyre, ikke å vinne valget, sier Jagland. Foto: Sondre Steen Holvik / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ARENDAL (Dagbladet): «Det vil være en åpenbar fordel om Torbjørn Jagland henlegger sin ferie til det kriserammede Sør-Europa i valgår.»

Kraftsalven ble publisert på Facebook i går kveld, og er signert en av Thorbjørn Jaglands tidligere våpendragere, Ap-veteranen Steinar Gullvåg.

Våpendrager Han kunne knapt tro sin egne øyne da han så at Jagland i lørdagens Dagens Næringsliv sammenlignet årets stortingsvalg med fiaskovalget i 1997 - og antyder at slaget allerede er tapt for de rødgrønne. 

I 1997 gikk Jagland av som statsminister fordi Ap ikke fikk like høy oppslutning som ved forrige valg: 36,9 prosent. 

- Jeg har har anbefalt Jagland å feriere utenfor Norge i valgår, fordi jeg syns utspillet hans var usedvanlig tåpelig, utdyper han overfor Dagbladet.  

- Dette er bare tåpeligheter, mannen kan jo ikke ha fulgt med på norsk politikk i lang tid. Aller minst nå, fortsetter han.

- Uforståelig Gullvåg, som har representert Vestfold på Stortinget siden 2005, sier til Dagbladet at han lenge var en av Jaglands nære allierte i partiet. 

KRAFTSALVE: Ap-veteran Steinar Gullvåg ser helst at Thorbjørn Jagland holder seg ute av landet i valgår. Foto: skjermdump.
KRAFTSALVE: Ap-veteran Steinar Gullvåg ser helst at Thorbjørn Jagland holder seg ute av landet i valgår. Foto: skjermdump. Vis mer

Jagland var partisekretær fra 1986 til han tok over som partileder etter Gro Harlem Brundtland i 1992. Gullvåg var på samme tid politisk rådgiver i Brundtlands andre regjering, fra 1986-89.

- Derfor reagerte jeg spesielt hardt på dette utspillet. Jeg er veldig skuffet. Jeg forstår ikke hva som ligger bak, rett og slett. Det er vanskelig å forstå at en tidiligere partileder kan gjøre noe sånt midt i en valgkamp, sier Gullvåg.   

Ap-veteranen nekter imidlertid å tro at Jagland har forsøkt å ramme sin gamle erkerival, statsminister Jens Stoltenberg (Ap).

- En ting er at man kan være keitete og gjøre noen dumheter, men jeg nekter å tro at dette er et utslag av henvngjerrighet, sier Gullvåg.

- Feil analyse Dagbladet er kjent med at flere i partiet har reagert på utspillet, men få er like frittalende som Gullvåg. Partisekretær Raymond Johansen sier til Dagbladet:

- Jeg er uenig i det Jagland sier, det er en feil analyse.

TIDLIGERE JAGLAND-VÅPENDRAGER:  Steinar Gullvåg sier han reagerer spesielt hardt på Jagland-utspillet fordi han lenge var en av Jaglands nære allierte i partiet. Foto: Torbjørn Grønning  / Dagbladet
TIDLIGERE JAGLAND-VÅPENDRAGER: Steinar Gullvåg sier han reagerer spesielt hardt på Jagland-utspillet fordi han lenge var en av Jaglands nære allierte i partiet. Foto: Torbjørn Grønning / Dagbladet Vis mer

På spørsmål om hvordan han tolker utspillet fra den tidligere statsministeren og partilederen, sier Johansen:

- Jeg har ikke behov for å karakterisere verken Jagland eller utspillet hans. Det får stå for hans regning. Jeg bruker all min energi på at vi skal vinne valget. Vi skal skal bevise framover at Jagland tar feil.

Partisekretæren sier ingenting er avgjort før valgdagen 9. september.

- Om lag en tredjedel av velgeren bestemmer seg seint. Velgerne sitter løsere enn før, så vi skal gjøre alt vi kan. Vi skal ut og møte én million velgere, det er vårt fokus, sier Johansen.

- Det utspillet for stå for Jaglands regning. Vi har bare ett fokus: Og det er å vinne valget sier Sveinung Valle, fylkesleder i Hordaland. 

- Han tar så feil at jeg forholder meg ikke til det, sier stortingsrepresentant og nyvalgt sentralstyremedlem Else-May Botten.

Hun forteller om stor entusiasme og iver blant fotfolket i Arbeiderpartiet, som nå gjør seg klar for en intens valgkamp-innspurt. Den ferskeste meningsmålingen, gjort for Klassekampen og Nationen, gir Arbeiderpartiet en oppslutning på 26,9 prosent. Det er godt stykke opp til Høyre på 31,2 - som sammen med Frp får reint flertall på Stortinget.

Det har ikke lykkes Dagbladet å få kommentar fra Thorbjørn Jagland lørdag kveld.