Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ber Jens om å ansette Hjermann igjen

Barneombudets nestleder ber statsministeren rydde opp - raskt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Den svært dramatiske avgangen til Barne- og likestillingsminister Manuela Ramin-Osmundsen i kveld medførte umiddelbart at også det nyutnevnte barneombudet Ida Hjort Kraby måtte trekke seg, to måneder før hun skulle begynne i jobben.

Nestleder Knut Haanes i Barneombudet reagerer på hvordan regjeringen har behandlet de nåværende ansatte i ombudet mens stormen rundt Ramin-Osmundsen har pågått som verst.

- Nå må regjeringen rydde opp raskt i usikkerheten, for usikkerhet har det vært nok av i denne saken. Vi i Barneombudet har vært direkte berørt, men helt i villrede om hva som ville skje. All informasjonen vi har fått stammer fra media. Denne gangen har dere faktisk vært gode å ha, sier barneombud Reidar Hjermanns nærmeste underordnede til Dagbladet.no.

Hjort Kraby begrunnet sin beslutning slik i en pressemelding i kveld:

- Barneombudet må tåle støy og konflikter i det offentlige og politiske rom, når det skal slåss for barns interesser. Men Barneombudet er ikke tjent med at det overhodet stilles spørsmål ved legitimitet og uavhengighet, skrev Hjort Kraby i en pressemelding etter statsministerens pressekonferanse.

- Naturlig å velge Hjermann

På kontoret til Barneombudet er det ingen som gråter over den uventede utviklingen i saken. Der har ombudets medarbeidere hele tiden ønsket å videreføre det som har vært praksis fram til i år, at åremålet til barneombudet blir forlenget med én fireårsperiode.

Da statsråd Ramin-Osmundsen valgte å kaste sittende barneombud Hjermann og i stedet innstille Hjort Kraby, forsøkte Hjermanns stab å sette ned foten - ikke fordi de misliker Hjort Kraby, men fordi spillereglene etter deres mening plutselig var endret.

Protestene ledet ikke fram den gang, men nå tror Haanes at utfallet kan bli bra til slutt.

ØNSKET: Barneombud Reidar Hjermann skulle ha fortsatt fram til 14. april om Hjort Kraby hadde fått tre inn i stillingen. Nå er alt åpent igjen, og at Hjermann får bli er en mulighet. Foto: SCANPIX
ØNSKET: Barneombud Reidar Hjermann skulle ha fortsatt fram til 14. april om Hjort Kraby hadde fått tre inn i stillingen. Nå er alt åpent igjen, og at Hjermann får bli er en mulighet. Foto: SCANPIX Vis mer

- Det har vært en søknadsprossess med uregelmessigheter rundt én kandidat, der det ble innstilt en førsteplass og en andreplass til stillingen. Når førsteplass nå trekker seg er det naturlig å følge vanlige prosedyrer - og la andreplassen rykke opp, sier nestlederen til Dagbladet.no, med henvisning til Hjermann.

Han understreker at han ikke kan diktere Kongen i statsråd, som nå skal foreta sin andre utnevnelse av Norges barneombud på mindre enn en måned. Formelt vil Barneombudet avvente regjeringens beslutning, Men Haanes legger ikke skjul på hvilket utfall han ønsker.

- Ingen hemmelighet

Han og resten av apparatet rundt Barneombudet hadde lagt flere konkrete planer i et åtteårsperspektiv, som ifølge Haanes risikerte å bli avbrutt halvveis om de nå hadde fått en helt ny sjef.

- Jeg la ned en protest på vegne av de ansatte den gang, og det er ingen hemmelighet at kontoret står bak Hjermann, sier nestlederen, som altså mener regjeringen må ordne opp så raskt som overhodet mulig.

På pressekonferansen i regjeringskvartalet i kveld ville ikke Jens Stoltenberg gå inn på når Ramin-Osmundsen etterfølger vil være klar, og det er derfor uklart om utnevnelsen vil skje i Kongen i statsråd i morgen.

Det er denne nye Barne- og likestillingsministeren som formelt skal ta stilling til den betente videre håndteringen av barneombudstillingen.

<B>FIKK INGEN INFO:</B> Nestleder Knut Haanes ved Barneombudet er kritisk til at de ansatte måtte få alle oppdateringer om barneombud-rabalderet gjennom media, og fikk ikke vite noe fra regjeringshold.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media