Ber Jens være tiger-talsmann

Kinesiske myndigheter vurderer å oppheve forbudet mot omsetning av tiger-produkter. Dyrevernorganisasjoner verden rundt frykter at dette kan bety slutten for vill-tigeren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): WWFs generalsekretær Rasmus Hansson i WWF Norge ber nå statsminister Jens Stoltenberg om å ta på seg jobben som tiger-politisk talsmann under sitt besøk i Kina de neste dagene.

- Stoltenberg bør be kinesiske statsledere om å opprettholde forbudet mot handel med tiger-varer. Selv om Norge har lite å skryte av når det gjelder vern av rovdyr, ulveforvaltningen her hjemme er et grelt eksempel, bør den norske statsministeren engasjere seg i kampen mot utryddelse av vill-tigeren, sier Hansson til Dagbladet.

Fire av verdens seks tiger-arter lever i Kina, blant annet den sjeldne sørkinatigeren som er nær ved å bukke under.

Press

Tiger-saken er svært aktuell. Kinesiske forretningsinteresser har lenge presset på for overbevise myndighetene om å tillate salg av tradisjonelle medisiner og klær laget av tiger. Dette har sammenheng med at tiger-oppdrett er blitt en blomstrende geskjeft i Kina. Oppdrettsdyrene brukes blant annet til produksjon av tradisjonell kinesisk medisin.

Antallet tigerfarmer har økt kraftig de siste årene. Mens antallet ville tigre ligger på et sted mellom 5000 og 6000 dyr, skal det leve vel 4.000 tigre i kinesiske oppdrettsfarmer, og store lagre av tigerdeler hoper seg opp i påvente av at markedet åpnes.

Dyrevernorganisasjoner verden rundt følger saken nøye.

- Katastrofe

BER OM HJELP FRA JENS: Rasmus Hansson i WWF Norge. Foto: SCANPIX
BER OM HJELP FRA JENS: Rasmus Hansson i WWF Norge. Foto: SCANPIX Vis mer

Nå håper WWF at den norske statsministeren taler tigerens sak når han møter kinesiske ledere.

- En rapport fra WWF og TRAFFIC viser at det kinesiske forbudet mot handel med tiger fra 1993 har vært avgjørende for å redde verdens gjenlevende tigre. Rundt 1990 kunne det se ut som Kinas handel med tiger kunne medføre artens utryddelse innen århundreskiftet. Men 1993-forbudet slo bunnen ut av det som var verdens største marked for tiger, og har nesten eliminert den kinesiske bruken av tigerknokler i tradisjonell medisin. Å heve forbudet nå vil være intet mindre enn en katastrofe for tigeren, sier Hansson.

Han mener dette vil gi krypskyttere et marked å hvitvaske ulovlige skutte tigre på, ikke minst vil dette ramme den underarten med størst utbredelse, bengal-tiger. Eksperter sier det er mindre enn 4.500 dyr igjen av dette stolte kattedyret som lever i India, Bangladesh, Bhutan, Kina, Myanmar og Nepal.

TRUET: Kinesisk tiger.