Ber julereisende gå i karantene

Flere kommuner oppfordrer til karantene når du skal hjem til jul. Stjørdal har valgt en strengere strategi.

STRENGE: Stjørdal kommune ber jule-reisende om å være i karantene i tre dager før de tester seg for coronaviruset. Foto: Gorm Kallestad / NTB
STRENGE: Stjørdal kommune ber jule-reisende om å være i karantene i tre dager før de tester seg for coronaviruset. Foto: Gorm Kallestad / NTB Vis mer
Publisert

Flere kommuner oppfordrer de som reiser hjem til jul om å gå i en frivillig karantene.

Kommuneoverlege Thor-Erlend Engemyr i Lillesand frykter at studenter som kommer hjem til jul skal skape en ny smittebølge.

- Jeg foreslår at de går rett i karantene etter at de har kommet hjem, og tester seg for corona så fort de får mulighet. Med en gang de har fått et negativt prøvesvar, kan de gå ut av karantenen, har kommuneoverlegen tidligere uttalt til Fædrelandsvennen.

Samtidig har han understreket at testkapasiteten er god, slik at man kan forvente prøvesvaret raskt.

Test på dag 4

En kommune som har valgt en strengere strategi, er Stjørdal kommune.

De ber om at alle som skal reise hjem, er ekstra forsiktige i dagene før de ankommer, og at de unngår tette forsamlinger, arrangementer og fester.

«Ved ankomst ber vi om at du tar tre dagers frivillig karantene, før du på fjerde dag tester deg på vår teststasjon. Dette uavhengig av symptomer eller ikke. Vi åpner derfor teststasjonen for dem som har kommet hjem fra andre steder i Norge».

Dermed må du uansett sitte i karantene i minst fire dager, om du følger kommunens råd.

- Det er fordi at du kan få smitte på veien oppover eller dra med deg smitte der du har reist fra. Tester man med en gang man kommer, dekker ikke det hele perioden. Det vil være sikrere på dag fire, forklarer kommuneoverlege i Værnesregionen, Leif Edvard Muruvik Vonen, til Dagbladet.

Han er bekymret for at juletrafikken vil føre med seg ny smitte til kommunen.

- Det er mange som tester positivt, spesielt i Oslo. Vi har hatt lav smitte lokalt, og ønsker å feire jul på tilnærmet normal måte. Derfor vil vi være konkrete i rådene og ha lavterskel for å teste seg, sier han.

- Beregn god tid

Han oppfordrer tilreisende til å reise hjem i god tid, slik at du er ferdig med den frivillige karantenen før dagene med juleselskap.

- Hva med dem som bare skal hjem i fem-seks dager?

- Om man kan beregne bedre tid, er det fint. Vi har god testkapasitet, så man kan teste seg tidligere også, forsikrer han.

Kommuneoverlegen forteller at de har hatt en ganske tøff dugnad med frivillig nedstenging for å få kontroll på et par parallelle smitteutbrudd. Denne innsatsen ga resultater, og kommunen har nå kontroll på smitten. Det er få nye registrerte tilfeller.

- Vi ser på smittetallene i de store byene, og regner med at mange kommer fra områder med større smittetrykk enn oss. Derfor oppfordrer vi til forsiktighet. Vi tenker at det å være forsiktig i ti dager er én ting, men for å være mer konkret ønsker vi at om man kommer fra for eksempel Oslo, bør man være forsiktig før man reiser og så i karantene i noen dager.

Skulle uhellet være ute, og du tester positivt, kan du være isolert hjemme hos foreldrene dine. Karantenehotell er for dem som kommer fra utlandet.

JULEFEIRING: Statsminister Erna Solberg forteller om hvordan hun ser for seg egen julefeiring i år. Reporter: Frode Andresen. Video: Agusta Magnusdottir Vis mer

Ikke karanteneplikt

Det er ikke karanteneplikt på reiser i Norge, men mange kommuner oppfordrer de som kommer fra områder med høye smittetall om å være spesielt forsiktig de første ti dagene etter ankomst.

På to av dagene i jula åpnes det for inntil ti gjester, men man må holde en meters avstand mellom alle som ellers ikke bor sammen.

- Jula er jo ei tid for nærhet, ikke avstand. Vi vil at alle skal få feire jul med så mange som mulig av de man ønsker rundt seg. Det fortjener vi, ikke minst i år. Samtidig er vi bekymret for at julefeiringen skal føre til mer smitte i samfunnet. Vi ønsker ikke å starte det nye året med stigende smittetall og nye innstramminger i januar. Det vil ingen av oss, sa statsminister Erna Solberg da hun la fram julerådene tidligere denne uka.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer