Ber kolleger ta vare på varslere som Riksvold

Eks-lensmann og etterforskerlegende Kjell Askildt.

VARSLER: Politiførstebetjent Roy Riksvold mener det er uheldige koblinger mellom påtalemyndigheten og frimurerlosjen. Foto: Henning Lillegård/Dagbladet.
VARSLER: Politiførstebetjent Roy Riksvold mener det er uheldige koblinger mellom påtalemyndigheten og frimurerlosjen. Foto: Henning Lillegård/Dagbladet.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Pinseaften stod politiførstebetjent Roy Riksvold fram i Dagbladet, etter 41 års tjeneste, og varslet om det han mente var uheldige koblinger mellom påtalemyndigheten og Den Norske Frimurerorden.

Riksvold pekte på flere saker, hvor han mente koblinger mellom ansatte i påtalemyndigheten og frimurerlosjen hadde fått konsekvenser for straffeutmåling i kriminalsaker

Ble avvist Da politiførstebetjent Roy Riksvold forsøkte å ta opp forholdene med politimester Sissel Hammer i Nordre Buskerud politidistrikt, opplevde han å bli avvist.

Først etter at Dagbladet ble kontaktet ble forholdene Riksvold påpekte tatt seriøst, og sakskomplekset ble oversendt Spesialenheten for politisaker.

Politimester Sissel Hammer uttalte seg slik til Dagbladet lørdag:

- Dette er alvorlige påstander. Da jeg ble orientert om saken, besluttet jeg å sende hele sakskomplekset til Spesialenheten for politisaker, slik at de kan vurdere dette, sier politimester Hammer.

Reagerer Tidligere lensmann og en av Norges dyktigste politietterforskere, Kjell Askildt, reagerer med undring over at politimesteren først ikke ville høre på Roy Riksvold og henviste politiførstebetjenten til å gå tjenestevei. Noe som igjen førte til at Riksvold opplevde at hans varsko om uheldige forbindelser mellom påtalemyndighet og frimurerlosjen ikke ble tatt alvorlig.

- Jeg kjenner ikke sakene Roy Riksvold har varslet om, og kan ikke mene noe om dem. Det er viktig å ta vare på varslerne, sier Kjell Askildt til Dagbladet.

- Politiførstebetjent Roy Riksvold gjorde det eneste riktige da han oppdaget noe han mente var uheldig, og forsøkte å få kontakt med sin politimester. Hun skulle selvfølgelig hørt på hva Riksvold hadde å si, og deretter umiddelbart sendt saken videre til Spesialenheten for politisaker. Til det vi i hvert fall tror er en uavhengig instans, sier Kjell Askildt.

Krever klare regler Arne Johannessen, leder av Politiets Fellesforbund (PF), kjenner heller ikke detaljene i det politiførstebetjent Roy Riksvold mener er uheldige koblinger mellom påtalemyndigheten og frimurerlosjen.

Men Johannessen er helt klar på hva han mener bør gjøres, slik at det ikke kan stilles spørmål ved habilitet til politi, påtalemyndigheten og domstolene.

- Etter min oppfatning bør spørsmålet om medlemskap i lukkede foreninger være et spørsmål som løftes opp på politisk nivå, og at det innføres klare regler.

Arne Johannessen mener på prinsipielt grunnlag  at det uholdbart at ansatte i politiet, påtalemyndigheten eller domstolene er medlemmer av lukkede organisasjoner.

- Varslere er viktig Den tidligere etterforskeren på Tyveriavsnittet ved Oslo politikammer og mangeårig lensmann på Geilo, har selv varslet om uheldige forhold i politiet. Han ble først ikke trodd av sine egne.

- Politiførstebetjent Roy Riksvold gjør det eneste riktige, når han mener han har funnet forhold som ikke er en rettsstat verdig. Da må de som er ansatt i politiet, påtalemyndigheten eller domstolen varsle, sier Kjell Askildt.

Den tidligere lensmannen og etterforskeren ber nå sine tidligere kolleger slå ring om Roy Riksvold som har våget å utfordre makta ved å stå fram som varsler.

- I et demokrati og et rettssamfunn trenger vi varslere, sier Kjell Askildt.

- UHOLDBART:  Arne Johannessen mener det uholdbart at ansatte i politiet, påtalemyndigheten og domstolen er frimurere.  Foto: Torbjørn Grønning / Dagbladet
- UHOLDBART: Arne Johannessen mener det uholdbart at ansatte i politiet, påtalemyndigheten og domstolen er frimurere. Foto: Torbjørn Grønning / Dagbladet Vis mer