Fastlege-oppsigelsene i Båtsfjord

Ber kommunen snu: - En pasientkrise

Bård Hoksrud (Frp) kaller Båtsfjord kommune firkantet når samtlige fastleger føler seg tvunget til å si opp. Han anklager samtidig regjeringen for å «sitte og se på» mens fastlegekrisen tiltar i styrke.

NÅDELØS: Bård Hoksrud går hardt ut mot regjerignens håndtering av fastlegekrisen. Foto: Ørn Borgen / NTB
NÅDELØS: Bård Hoksrud går hardt ut mot regjerignens håndtering av fastlegekrisen. Foto: Ørn Borgen / NTB Vis mer
Publisert

- Jeg vil virkelig ikke anbefale kommuner til å være firkantede når fastlegekrisen har blitt en pasientkrise, sier helsepolitisk talsperson Bård Hoksrud i Fremskrittspartiet til Dagbladet.

Han sikter til Båtsfjord i Finnmark, der kommunens fire fastleger føler seg tvunget til å si opp. Årsaken er at kommunen avvikler den såkalte nordsjøturnusen, som de har hatt i en årrekke.

Turnusen har lagt opp til at fastlegene er på jobb i Båtsfjord i tre uker, etterfulgt av tre uker fri.

Den nye avtalen stiller krav til at legene må flytte til kommunen og være på kontoret 37,5 timer i uka - noe ingen av dem vil gå med på.

- Ved nyttår risikerer vi at 345 000 nordmenn står uten fastlege. Båtsfjord kommune bør virkelig gå en ekstra runde med seg selv når så mange fastleger føler seg tvunget til å slutte, sier Hoksrud.

Ordfører Lone Johnsen (Sp) viste til en sektorplan vedtatt i 2018 på spørsmål om hvorfor de avvikler turnusen. Les hele svaret i denne saken.

- Sitter og ser på

Hoksrud benytter samtidig anledningen til å rette en pekefinger mot regjeringen.

- De sitter og ser på mens fastlegene slutter, er overarbeidet og tusenvis av nordmenn står uten tilgang på selve grunnmuren i helsevesenet.

Nye tall fra Helfo viser at flere enn 175 000 nordmenn i dag står uten fastlege. Fra Ingvild Kjerkol (Ap) tiltrådte som helseminister og fram til juni har flere enn 50 000 nordmenn mistet fastlegen sin.

Frp-talspersonen mener regjeringen har holdt velgerne for narr. Han viser til at Kjerkol på valgnatta i fjor sa at det første hun ville gjøre var å redde fastlegeordningen, omtalt blant annet i Dagens Medisin.

- Nå, ett år seinere, vet vi hva Kjerkol mente med det: Hun har satt ned et utvalg og bevilget nok penger til å redusere fastlegenes arbeidstid med ti minutter. I tillegg vil hun «vise retning» i statsbudsjettet for neste år.

Oppgitt

Hoksrud river seg i håret av at det er satt ned et utvalg for å løse fastlegekrisen, når han mener man allerede sitter med løsningen, som ifølge Frp-politikeren innebærer å:

  • Benytte seg av privat, ledig kapasitet
  • Slutte å sende danske leger ut av landet
  • Få flere plasser på spesialistutdanningen
  • Øke kraftig i basistilskuddet
  • Opprette flere fastlegehjemler i kommunene
  • Avlaste fastlegene for byråkrati og papirarbeid

- Hvis det er slik helseministeren arbeider når det er krise og ting haster, vil jeg ikke ha hjelp av henne når det brenner i huset mitt. Da hadde hun først satt ned et ekspertutvalg som kunne analysere brannen, selv om brannvesenet kunne peke på hvor det brant.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer