Ber kongen beklage behandlingen av krigsbarna

Landsforeningen Rettferd for Taperne håper at kong Harald i sin nyttårstale vil beklage den behandling krigsbarna fikk i Norge etter krigen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Landsforeningen sendte onsdag et brev til kongen med bønn om en beklagelse i årets nyttårstale.

- Mange krigsbarn ser fortsatt på seg selv som uverdige norske borgere. De har et stort ønske om å bli respektert og de ville sette utrolig pris på en slik beklagelse fra kongen, sier generalsekretær Ola Ødegaard i Landsforeningen Rettferd for Taperne.

Rapport

Han viser til at Sosial-og helsedepartementet nå har bedt Norges forskningsråd om å gå gjennom alt tilgjengelig materiale i den såkalte krigsbarnsaken og vurdere om det foreligger grunnlag for erstatning på grunn av svikt fra myndighetenes side.

Departementet har bedt om en rapport fra forskningsrådet senest 1. april neste år.

Fornøyd

Ødegård er godt fornøyd med at departementet endelig tar denne saken alvorlig.

- For første gang etter krigen har det lykkes å få saken fram på en ryddig og skikkelig måte, samtidig som vi har fått garantier for at saken vil få et resultat, sier Ødegaard til NTB.

Landsforeningen ønsker først og fremst å få vurdert erstatningsspørsmålet.

- Dessuten ønsker vi en offentlig beklagelse av hvordan det offentlige Norge behandlet krigsbarna.

Ødegaard understreker samtidig at Landsforeningen ikke har forventninger om store erstatninger. Tidligere har han uttalt at krigsbarna burde tilgodeses med en erstatning på lik linje med billighetserstatninger som er på 200.000 kroner.

Ødegård understreker at det er minst like viktig med en offentlig beklagelse, slik at disse krigsbarna kan føle seg respekterte som verdige norske borgere.

(NTB)