Ber kontrollkomiteen granske Forsvarets båtsalg

SV-forslag får bred støtte fra de andre partiene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Stortingsrepresentant og tidligere utviklingsminister Heikki Holmås (SV) ber Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité gjennomgå salget av gamle marinefartøy som nå har havnet hos paramilitære grupperinger i Vest-Afrika.

- Jeg syns det er veldig alvorlig at norsk forsvarsmateriell har havnet i hendene på tidligere opprørsledere og private sikkerhetsselskaper. Det oppfatter jeg å være klart i strid med intensjonen fra Stortinget og det regelverket vi har for våpeneksport og kontroll for tidligere forsvarsmateriell. Jeg syns det er helt nødvendig at Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité griper fatt i dette, sier Holmås.

- Du satt selv i regjering som utviklingsminister da flere av disse fartøyene ble solgt?

- Jeg tror jeg trygt kan si at det ikke var intensjonen til noen av oss som satt i regjering at dette våpenmateriellet skulle havne på avveie. Og det gir kanskje ekstra tyngde at det er vi som ber om å få det gransket. Det er viktig at kontroll- og konstitusjonskomiteen griper fatt i det. Vi er nødt å få tettet de hullene som finnes i regelverket, og få avdekket om vi har begått regelbrudd, svarer han.

- Raner Afrika Holmås frykter for at mer forsvarsutstyr kan havne på avveie.

- Vi må få klarhet i det nå fordi vi har masse forsvarsmateriell som skal avhendes og selges i tiden som kommer. Det er derfor viktig at dette ikke skjer igjen. Samtidig må vi se om vi kan følge opp og komme med reaksjoner mot de vi har solgt disse båtene til.

Han er klar på at fartøyene som er solgt av Forsvaret ikke er å betrakte som sivile, selv om våpnene er fjernet. Han mener Norge burde ha brukt dem klokere enn å selge dem til høystbydende.

- Ingen tvil om at dette er fartøy som kan brukes til militær- og paramilitær virksomhet. Som tidligere utviklingsminister vil jeg si at det hadde vært en kjempefordel om en rekke utviklingsland som i dag ikke har en kystvakt, hadde muligheten til å få disse fartøyene nettopp for å stoppe ulovlig fiske som raner Afrika for flere milliarder dollar årlig. Det ville vært mye bedre enn at fartøyene ender opp hos private sikkerhetsselskaper og tidligere opprørsledere, sier han.

Frp: - Tragisk Kontroll- og konstitusjonskomiteen skal føre kontroll med at regjeringen og forvaltningen gjennomfører de vedtak som fattes i Stortinget. Komiteen kan foreta egne undersøkelser for å kontrollere om regjeringens politikk er i overensstemmelse med Stortingets vedtak og intensjoner. Bare en tredjedel av komiteens medlemmer, altså fire representanter, kreves for å igangsette en slik undersøkelse. Men en runde med de ulike partirepresentantene viser at Holmås har bred støtte fra alle sider.

Andre nestleder i komiteen og stortingsveteran Kenneth Svendsen (Frp) sier han er helt enig med Holmås.

- Det er helt åpenbart at dette er noe vi må se på. Det er tragisk hvis norske styrker som er ute på FN- eller Nato-oppdrag møter igjen de samme våpnene som er solgt til slike grupperinger, sier Svendsen.

Kristelig Folkepartis representant, Hans Fredrik Grøvan, støtter også initiativet.

- Det er helt klart behov for å stille spørsmål til Forsvarsministeren om vedtatt regelverk er fulgt i disse sakene. Når norske krigsskip kan havne i hendene på paramilitære bevegelser og andre private omstridte våpeneksportører, må man stille spørsmål om norsk regelverk er fulgt, sier han til Dagbladet.

- Uetisk handel - Det som beskrives i denne saken er viktig å få belyst. Dette handler om salg av det jeg betegner som moderne båter som vi ville hatt bruk for i det norske forsvaret om vi hadde hatt et annet militærkonsept. Det en selvfølge at vi også ser på saker som kan være et resultat av vårt rødgrønne regjeringssamarbeid, sier Senterpartiets komitémedlem Per Olaf Lundteigen til Dagbladet.

Venstres Abid Q. Raja åpner for ta opp saken når Stortinget kommer sammen igjen etter ferien.

- Vi må vurdere om Stortingets vilje er oppfylt eller ikke, og deretter vurdere å åpne sak. Norge bør generelt ikke være bekjent av slik uetisk handel, sier han til Dagbladet.

Rasmus Hansson i Miljøpartiet De Grønne reagerer kraftig på Dagbladets avsløringer.

- Det som har skjedd i denne saken høres ut til å ligge milevis utenfor det som er Stortingets intensjon, sier han.

Skeptisk Komiteleder Martin Kolberg fra Arbeiderpartiet ber om at regjeringen kommer på banen.

- Vi har et regelverk som skulle forhindret at slike ting skjer, som Stortinget enstemmig står bak. Jeg vil ikke utelukke en behandling i kontrollkomiteen, men jeg vil gjerne avvente en reaksjon fra regjeringen først, sier han.

Den eneste Dagbladet har snakket med i komiteen som stiller seg skeptisk til å behandle saken er Høyres Michael Tetzschner.

- Så langt har ikke jeg konkludert med at dette er en sak for kontroll- og konstitusjonskomiteen, eller at salget av disse fartøyene bryter med de fullmakter regjeringen har i slike saker, sier han til Dagbladet.

• Har du tips til denne saken, send mail eller ring 24000000!

Nigeria-båtene

• Dagbladet har avslørt hvordan Norske myndigheter har solgt flere marinefartøy til et britisk sikkerhetsselskap registrert på en campingplass i Surrey og en sørafrikansk våpeneksportør.

• Nå inngår seks av fartøyene i en privatdrevet marinestyrke eid av en tidligere opprørsleder i MEND-geriljaen i Nigeria. Kystvaktskipet «Titran» utfører paramilitære patruljeoppdrag langs kysten av Vest-Afrika, mens støttefartøyet KNM «Horten» ligger i England der det klargjøres for oppdrag i Vest-Afrika

• Utenriksdepartementets strenge regelverk sier at Norge ikke kan eksportere eller selge materiell eller tjenester til private aktører som kan komme til å bevæpne dem og tilby sikkerhetstjenester i konfliktområder.

• Verken Forsvaret eller Utenriksdepartementet kontrollerte bakgrunnen til kjøperne før fartøyene ble solgt.

LES OGSÅ:
Norske krigsskip havnet i Nigeria
Beryktet eks-pirat bruker norske krigsskip (pluss)
Reagerer på at norske krigsskip havnet hos nigeriansk krigsherre
Smeller det igjen, er det ikke godt å si hvilken side disse båtene havner på
Støre legger ansvare på britiske myndigheter
Ber britene holde tilbake KNM «Horten»
Forsvaret hevder skipene har britiske flagg. Men de ble aldri registrert
Nå seiler også KNM «Horten» uten flagg og registrering
Solgte kystvaktskip til omstridt sør-afrikansk våpeneksportør
Støre mener Norge har et av verdens strengeste eksportregelverk
- Nå må Børge Brende på banen
• VIDEODOKUMENTAR: Slik havnet krigsskipene i Nigeria

FULL STØTTE: Andre nestleder i Stortingets kontroll og konstitusjonskomite, Kenneth Svendsen (Frp), mener det er åpenbart at Forsvarets båtsalg må bli tatt opp. Foto: Stortinget
FULL STØTTE: Andre nestleder i Stortingets kontroll og konstitusjonskomite, Kenneth Svendsen (Frp), mener det er åpenbart at Forsvarets båtsalg må bli tatt opp. Foto: Stortinget Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer