VANSKELIG Å TRO: - Det er litt vanskelig å tro på at ingen noensinne i toppledelsen har snakket om den korrupsjonstingen når varsleren minst to ganger varslet om dette, sier Abid Q. Raja (V). I dag møttes han og resten av Stortingets kontroll- og konstitusjonskomite. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet.
VANSKELIG Å TRO: - Det er litt vanskelig å tro på at ingen noensinne i toppledelsen har snakket om den korrupsjonstingen når varsleren minst to ganger varslet om dette, sier Abid Q. Raja (V). I dag møttes han og resten av Stortingets kontroll- og konstitusjonskomite. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet.Vis mer

Ber korrupsjonssiktede Jo Lunder stille i Stortinget

Utvider høringen til flere sentrale Telenor- og Vimpelcom-topper.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En lenge utsatt stortingshøringshøring i Kontroll- og konstitusjonskomiteen skal avholdes den 27. mai. Dette er klart etter et møte i Stortinget i dag.

Blant de innkalte blir blant andre den tidligere Vimpelcom-toppen Jo Lunder, som nå er korrupsjonssiktet.

I tillegg bes også tidligere Telenor-sjef Jon Fredrik Baksaas om å stille, tidligere styreleder Svein Aaser og de nylig avgåtte direktørene juridisk direktør Pål Wien Espen og finansdirektør Richard Aa.

Det forteller stortingsrepresentant Abid Q. Raja (V) til Dagbladet nå i ettermiddag.

- Visste ingen? - Det er klart, ingen har plikt til å møte, sier Raja til Dagbladet. Det er likevel liten tvil om at han og hans kolleger i Kontroll- og konstitusjonskomiteen forventer at de «inviterte», som han kaller det, vil strekke seg langt for å komme på høringen i Stortinget.

Han signaliserer at kan få spørsmål om hvor mye de egentlig visste om korrupsjonen, for eksempel hvor mye som kom fram via uformell prat i ganger og lunsjer.

- Det er litt vanskelig å tro på at ingen noensinne i toppledelsen har snakket om den korrupsjonstingen når varsleren minst to ganger varslet om dette, sier Raja.

Han gir klart uttrykk for at han ikke vil slå seg til ro med at den type informasjon ikke har nedfelt seg i sakspapirer og liknende.

Milliardkorrupsjon Jo Lunder, som nå bes møte i Stortinget sammen med en rekke tidligere Telenor-topper, ble pågrepet av Økokrim på Gardermoen 5. november og er siktet for grov korrupsjon. Etterforskingen pågår fortsatt.

Komitéleder Martin Kolberg (Ap) sier at det er en betenkelighet knyttet til dette:

- Vi rører ikke de eventuelt kriminelle sidene av denne saken. Det er politiets ansvar. Men Jo Lunder har for eksmpel vært på et møte der både Aaser og Espen var til stede for å få klarhet i denne saken. Så vidt jeg forstår på Aaser kom det fram der at alt var i orden, hvilket det defiinnitivt ikke var, sier Kolberg til Dagbladet.

Vimpelcom innrømmet i februar å ha betalt nesten én milliard kroner (114,5 millioner dollar) i korrupsjon til den usbekiske presidentdatteren Gulnara Karimova i bytte mot lukrative lisenser.

- Holder ikke Selskapet aksepterte samtidig en bot på rundt seks milliarder kroner til myndighetene i USA og Nederland.

BES MØTE: Tidligere Vimpelcom-sjef Jo Lunder. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
BES MØTE: Tidligere Vimpelcom-sjef Jo Lunder. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

- Vi har mange spørsmål om hva departementet har fått opplyst om dette, sier komitéleder Martin Kolberg til Dagbladet.

- Jeg hører at det hele tiden gjøres et skille mellom det å sitte i styret i Vimpelcom og det å være direktør i Telenor. I Deloitte-rapporten får de andre styremedlemmene i Vimpelcom som kom fra Telenor kritikk for at de ikke informerte Baksaas. Ikke som direktør i Telenor, men som nytt styremedlem i Vimpelcom. Du må være jurist for å skjønne at den type argumentasjon er gyldig. Det kan hende dette holder i en rettssal, men det holder ikke overfor Stortinget, sier han.

Politisk og moralsk - Vi bedømmer saken på et politisk og moralsk grunnlag. Jussen får gjøre sitt, politiet gjør sitt. Vi gjør vårt, sier Martin Kolberg.

Han mener det nå er nødvendig for staten å bruke eierskapspolitikken slik at det blir «helt tydelig for styrene i disse selskapene at hvis de ikke følger Stortingets vedtak så må deres stilling vurderes».

- Hvordan vil du se på det om noen takker nei til å komme til høringen?

- Det må vi bare ta til etterretning. Vi kan ikke gjøre noe med det. Men jeg håper at de kommer og at alle ser seg tjent med å komme og snakke til det norske storting, sier Martin Kolberg.