Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ber KrF roe seg ned og Høyre droppe hele reservasjonsforslaget

Venstre kaster seg med full tyngde inn i den betente reservasjonsdebatten.

NOK NÅ: I Venstre reageres det nå på at KrF truer med å sette samarbeidsavtalen mellom regjeringen og sentrumspartiene i spill, dersom de ikke får viljen sin i saken om å gi fastleger mulighet til å reservere seg mot å henvise til abort. Helsepolitisk talsmann Ketil Kjenseth maner til ro. Foto: Erlend Aas / SCANPIX
NOK NÅ: I Venstre reageres det nå på at KrF truer med å sette samarbeidsavtalen mellom regjeringen og sentrumspartiene i spill, dersom de ikke får viljen sin i saken om å gi fastleger mulighet til å reservere seg mot å henvise til abort. Helsepolitisk talsmann Ketil Kjenseth maner til ro. Foto: Erlend Aas / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I Dagbladet i dag gjør en rekke KrF-topper det klart - fungerende partileder Dagrun Eriksen inkludert - at reservasjonsrettdebatten kan sette hele samarbeidsavtalen i spill.

Avtalen som binder KrF og Venstre til regjeringen og sikrer regjeringens flertall, kan havne i potten dersom KrF ikke får det som de vil i saken om fastlegers rett til å reservere seg mot å henvise til abort.

Partiet er langt fra fornøyd med lovforslaget helseminister Bent Høie (H) har sendt på høring.

På spørsmål om hva slags betydning det kan få dersom KrF konkluderer med at avtalen ikke innfris, svarer Dagrun Eriksen:

- Hele samarbeidet og avtalen er mange punkter, og alt henger sammen med alt.

Og med dét var begeret fullt for Venstre.

Helsepolitisk talsmann Ketil Kjenseth går nå ut og maner avtalepartnerne om å roe seg. Samtidig heller han kaldt vannet i blodet på sentrumskameraten KrF.

- Det kan være grunn til å minne om at særavtalen mellom Høyre, Frp og KrF om reservasjonsretten ikke har noe å gjøre med samarbeidsavtalen som ble utformet mellom alle de fire borgerlige partiene Høyre, Frp, Venstre og KrF i Nydalen. Avtalen om reservasjonsrett er en særavtale mellom regjeringen og KrF hvor Høyre og Frp har valgt å gi etter for KrFs særstandpunkt i denne saken, sier Kjenseth.

Frykter ikke borgerlig brudd Han er rett og slett ikke med på Eriksens argument om at «alt henger sammen med alt». Alle fire partier har gitt og tatt - i samarbeidsavtalen. Punktet om reservasjonsrett er fremforhandlet i en egen avtale som står på egne bein, mener Venstre-representanten.

Statsminister Erna Solberg (H) maktet aldri å realisere sin ønskedrøm etter at stortingsvalget ga solid borgerlig flertall.

Visjonen om en bred borgerlig regjering, ble i stedet en samarbeidsavtale de fire partiene imellom - som egentlig består av tre dokumenter: Samarbeidsavtalen, en avtale mellom Høyre, Frp og KrF om reservasjonsmulighet for fastleger, og en siste avtale om utlendingsfeltet som alle fire partier har signert.

- Sett fra vår side, så må disse avtalene ses separat. Selve samarbeidsavtalen er et omfattende dokument som angir hvilken retning regjeringen og samarbeidspartiene vil ta landet i. Dersom KrF vil sette noen legers samvittighet høyere enn landets interesser, så får KrF stå for, og svare for, det, sier Kjenseth, og legger til:

- Om KrF vil ha en omkamp, får de ta en omkamp om den særavtalen de fikk på siden av samarbeidsavtalen.

STRI TØRN: Høyre-nestleder og helseminister Bent Høie forsøker å lande en lovendring som er spiselig for avtale-partner KrF, mens partileder og statsminister Erna Solberg må forsvare og forklare hvorfor Høyre går inn for noe de egentlig er mot. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
STRI TØRN: Høyre-nestleder og helseminister Bent Høie forsøker å lande en lovendring som er spiselig for avtale-partner KrF, mens partileder og statsminister Erna Solberg må forsvare og forklare hvorfor Høyre går inn for noe de egentlig er mot. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer

Han mener det ikke bør være noen grunn til å frykte et brudd på borgerlig side.

- Det er ingenting som regulerer reservasjonsretten i samarbeidsavtalen mellom Høyre, Frp, Venstre og KrF. Det er derfor ingen grunn til å frykte for at uenighet om dette skal true det borgerlige samarbeidet. Til det er samarbeidsavtalen alt for viktig.

- Høie bør droppe saken - Jeg synes debatten mellom Høyre og KrF framstår pussig. Vi opplever et veldig engasjement i befolkningen, på tvers av kjønn og alder. Sånn sett er det bra, for det er sjelden at en politisk debatt går så bredt. Det er vanskelig å unngå at debatten blir følelsesladet, men KrF framstår litt indignert. Når en så stor andel av befolkningen har gitt utrykk for at dette er en gammeldags politikk, som går på bekostning av kvinner. så burde det være et tydelig signal, sier Kjenseth, som mener Høyre-nestleder Bent Høie nå må ta til seg reaksjonene debatten har skapt.

Han ber Høie droppe hele lovforslaget.

- Selv om det nok er gjort en iherdig innsats, både i embetsverket og på det politiske plan, ser det ut til at forsøkene på å redde denne avtalen ikke kommer til å lykkes. Det kan komme selvsagt komme gode innspill under høringsrunden, men rent politisk virker det ikke som det er vilje til å imøtekomme dette lokalt. Det er et klart signal.

Lokaldemokrati-argumentet er blitt brukt for å forklare hvorfor kommunene selv skal avgjøre dette lokalt, men Kjenseth mener det lukter av ansvarsfraskrivelse. Å bli sittende med dette ansvaret blir heller en byrde for lokalpolitikerne, mener han.

Dessuten frykter han at en lovfestet rett for fastleger til å reservere seg av samvittighetsgrunner, bare blir første skritt.

- Spørsmålet er da hvilken rett legene vil ha neste gang, og eventuelt andre yrkesgrupper. Mange vil føle på sin egen samvittighet knyttet til ulike spørsmål i ulike yrker. Da er vi i ferd med å regulerer vi oss inn i et sammensurium av byråkrati og politikk, sier Kjenseth.

- Deler ikke verdigrunnlaget - Venstre valgte å stå utenfor særavtalen fordi vi er i mot en slik reservasjonsrett uavhengig av om dette skal avgjøres sentralt eller i lokalt i kommunene. Reservasjonsrett mot henvisning til abort bryter med det vi mener er utgangspunktet, at man skal beskytte den svakeste parten, i denne sammenheng den kvinnen som kommer til legen og ber om hjelp, sier Kjenseth.

Samarbeidsavtalen er derimot basert på et verdigrunnlag som deles av alle de fire partiene, mener han.

- Det er en bred tverrpolitisk avtale som regulerer forpliktende politiske satsingsområder, samarbeidsformen mellom de fire partiene og hvilket felles verdigrunnlag de fire partiene vil basere sin politikk på. Reservasjonsretten er ikke en del av et slikt felles verdigrunnlag.

Hele Norges coronakart