GÅR AV: Stabssjef John Kelly (t.v.) går av på nyåret og har i et intervju med Los Angeles Times bedt kritikerne om å bedømme hans innsats basert på president Donald Trump ikke gjorde, snarere enn hva han har gjort. Foto: AFP Photo / NTB Scanpix
GÅR AV: Stabssjef John Kelly (t.v.) går av på nyåret og har i et intervju med Los Angeles Times bedt kritikerne om å bedømme hans innsats basert på president Donald Trump ikke gjorde, snarere enn hva han har gjort. Foto: AFP Photo / NTB ScanpixVis mer

Trumps utgående stabssjef:

Ber kritikerne bedømme ham på hva Trump ikke gjorde

Etter halvannet i år i jobben som portvokter i «intrigenes palass», gir Trumps stabssjef seg etter nyttår.

31. juli 2017 tok den pensjonerte generalen John F. Kelly over jobben som stabssjef for USAs president Donald Trump.

Da han kom, var Det hvite hus preget av kaos og maktkamper. «Intrigenes palass», kaller Kelly det selv i et oppsiktsvekkende intervju med avisa Los Angeles Times.

Men intervjuet har ikke skapt overskrifter på grunn av akkurat den karakteristikken fra Kelly, men snarere hvordan han ber kritikerne bedømme sin egen tid som Trumps portvokter.

Det som ikke skjedde

Overfor Los Angeles Times ber nemlig Kelly, som rett etter nyttår går av som stabssjef, om å bli bedømt basert på hva Trump ikke gjorde mens han sto ved presidentens side.

JULAFTEN: På julaften hjalp Melania og Donald Trump til med å svare på telefoner fra barn om hvor julenissen befant seg. Da kom Trump med utsagn som får oppmerksomhet verden over. Video: CNN Vis mer

Med andre ord ber Kelly om karakterer basert på hva han forhindret, ikke forårsaket.

Det var for eksempel etter at det ble kjent at Kelly skulle gå av som stabssjef at Trump annonserte at USA vil trekke alle sine militære styrker ut av Syria, og hente hjem 7000 av 14 000 soldater fra Afghanistan.

To avgjørelser Kelly var mot. To avgjørelser som blant annet førte til at USAs forsvarsminister, James Mattis, trakk seg.

Med Kellys og Mattis' avgang forsvinner to høyt respekterte - av både republikanere og demokrater - Trump-rådgivere.

To rådgivere som var viden ansett for å være bærebjelker for ansvarlighet i Trump-administrasjonen.

Flere overskrifter

I tillegg til Kellys noe spesielle oppfordring til Trumps kritikere, er det en rekke andre uttalelser i intervjuet som skaper overskrifter i USA.

  • Trumps ønskede grensemur mot Mexico.
  • Bråket som oppsto da myndighetene skilte opp mot 2000 migrantbarn fra sine foreldre etter å ha krysset den amerikansk-meksikanske grensa ulovlig.
  • Kaoset som oppsto etter Trumps innreiseforbud.

Også oppsiktsvekkende er Kellys beskrivelser av hvordan Trump ofte ble frustrert over en rekke juridiske begrensninger på hans presidentmakt.

Ifølge Kelly skal Trump ofte ha spurt ham: «Hvorfor kan vi ikke gjøre det på denne måten?».

Den pensjonerte generalen understreker at Trump aldri ba ham om å gjøre noe ulovlig.

Tidligere utenriksminister Rex Tillerson uttalte tidligere i desember at Trump ofte kom med forespørsler, som hvis de hadde blitt utført, ville ha vært ulovlige.

- Ofte sa Trump «her er hva jeg vil gjøre, og her er hvordan jeg vil gjøre det», og da måtte si til ham: «herr president, jeg forstår hva du vil, men jeg kan ikke gjøre det på den måten. Det bryter loven», sa Tillerson, ifølge det politiske nettstedet Hill.

Kom inn etter maktkamp

Kelly kom til stabssjef-jobben fra sin stilling som minister for det amerikanske sikkerhetsdepartementet.

Hans oppgave var da å skape orden, etter de første kaotiske månedene av Trumps presidentskap.

Han erstattet Reince Priebus, som ble tvunget ut av Det hvite hus etter en intens maktkamp hvor Priebus og Trumps tidligere kommunikasjonssjef Anthony Scaramucci sto på hver sin side.

Scaramucci ble for øvrig ansatt som kommunikasjonsdirektør 21. juli, men fikk bare ti dager i jobben før han igjen ble sparket av Kelly.

Det etter å ha kommet med en rekke obskøne uttalelser om blant andre Steve Bannon, Trumps tidligere sjefstrateg.

- Jeg er ikke som Bannon. Jeg forsøker ikke å suge min egen penis, sa han til en reporter i magasinet New Yorker.