Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ber Lærdølene bruke mindre strøm

Kommunen vurderer dør-til-dør aksjon for å hindre at strømnettet bryter sammen.

SKJØRT: Lærdalsøyri forsynes fortsatt med strøm fra nødaggregat. Nå vil kommunen fly inn en transformator fra Hammerfest for å sikre seg mot et sammenbrudd i det brannskadde strømnettet. Foto: Arne Veum / NTB scanpix
Foto: Arne Veum / NTB scanpix
SKJØRT: Lærdalsøyri forsynes fortsatt med strøm fra nødaggregat. Nå vil kommunen fly inn en transformator fra Hammerfest for å sikre seg mot et sammenbrudd i det brannskadde strømnettet. Foto: Arne Veum / NTB scanpix Foto: Arne Veum / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LÆRDAL (Dagbladet): Lærdal kommune vurderer en dør-til-dør aksjon for å be folk om å spare strøm, i frykt for at strømnettet skal bryte sammen.

Transformatorstasjonen i Lærdal ble nedsotet og ødelagt i brannen natt til søndag, og kommunen har problemer med å gjenopprette og opprettholde strømforsyningen. Til nå har aggergater hjulpet til med å få strøm ut over ledningsnettet i Lærdal.

Kommunen har kraft nok, problemet er å få tatt strømmen ned slik at den blir brukbar i strømnettet. TIl det trenger kommunen en transformator.

- Vi har henvendt oss till forsvaret om å få en mobil sekundær transformatorstasjon. Forespørselen ble rettet i morges. Stasjonen blir i så fall fløyet fra Hammerfest til Bergen med Herkules-fly, sier Odd Helge Brugrand, infomedarbeider i kriseteamet i Lærdal kommune.

Nå frykter kommunen at en kuldeperiode som er på vei kan slå ut den skjøre strømforsyningen.

- Det er meldt kaldere mot helga. Det kan knekke nettet vårt, sier Brugrand til Dagbladet.

Kaldere og mer vind Statsmeteorolog Geir Ottar Fagerlid ved Meteorologisk institutt i Bergen bekrefter overfor NTB at det skal bli kaldere utover uka:

- Samtidig forventer vi også en god del fralandsvind, med kuling i perioder, særlig i helga. Vår stasjon i Lærdalsøyri har 2 minusgrader nå klokka 13, og de neste dagene vil temperaturen synke ned under minus 5, kanskje ned mot minus 10.

UTBRENT: En huske står igjen foran et utbrent hjem. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
UTBRENT: En huske står igjen foran et utbrent hjem. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer

Hele Lærdalsøyri går foreløpig på strøm fra aggregat.

- Vi har tre grender uten strøm, og Fodnestunnelen er fortsatt uten lys. Det er behov for høyt strømforbruk de nærmeste dagene, og det har vi ikke kapasitet til nå, sier ordføreren.

- Vi har redusert strømforbruket i noen kommunale bygg, deriblant Fodnestunnelen, sier Solheim.

Lærdal er en kraftkommune og forsyner store deler av Østfold og Oslo-området med strøm. Men kraftstasjonene og høyspentnettet ligger utenfor Lærdalsøyri sentrum og er ikke påvirket av brannen.

Forsøker å reparere linjen Lærdal Energi håper å ha på plass en løsning som er fullgod for å kunne levere nok strøm i Lærdal i løpet av dagen.
Daglig leder Per Gullaksen i Lærdal Energi forteller  til NTB at de ikke har gitt opp å reparere hovedstrømlinjen, da koblingsanlegget ikke er helt utbrent.

Samtidig er det flere som ikke har fått strømmen tilbake. Kraftselskapet ber folk holde tilbake på strømbruken.

Høyere tapstall Fortsatt er mellom 40 og 50 mennesker evakuert fra de brannskadde husene sine, og mandag kveld var det fortsatt enkelte som hadde valgt å ikke dra hjem.

- 23 eller 24 bygninger er nedbrent. I tillegg kommer 12-13 bygninger som har fått vann- eller røykskader og er ubrukelige, sier informasjonsansvarlig Odd Helge Brugrand i kriseteamet i Lærdal til NTB.

Få spor Etterforskningen av hva som forårsaket storbrannen, pågår for fullt, men regionlensmann Åge Løseth er ikke optimistisk med tanke på å få noe snarlig svar på brannårsaken.

- Det er ikke funnet noen avgjørende spor under letinga på branntomta det siste døgnet. Jeg tror ikke vi kommer til bunns i dette i løpet av de første dagene, sier han til Dagbladet.

VANSKELIG JOBB: - Det er ikke funnet noen avgjørende spor under letinga på branntomta det siste døgnet. Jeg tror ikke vi kommer til bunns i dette i løpet av de første dagene, sier regionlensmann Åge Løseth til Dagbladet. Foto: Endre Vellene
VANSKELIG JOBB: - Det er ikke funnet noen avgjørende spor under letinga på branntomta det siste døgnet. Jeg tror ikke vi kommer til bunns i dette i løpet av de første dagene, sier regionlensmann Åge Løseth til Dagbladet. Foto: Endre Vellene Vis mer

- Det er utfordrende å finne avgjørende spor i en så utbrent branntomt.

- Har beboerne i huset selv noen formening om hvordan brannen startet?

- Jeg vil ikke gå inn på hva de har forklart på dette tidspunkt, sier Løseth.

Hele Norges coronakart