Ber legene avbryte ferien

Overfylte sykehus etter jordskjelvet i Iran, over 50 drepte og 800 skadde.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Myndighetene i Iran gikk i formiddag ut på landets radio- og tv-stasjoner og oppfordret leger og sykepleiere om å avbryte ferien og komme på jobb i de jordskjelvrammede områdene.  Nattens jordskjelvkatastrofe kom midt i den iranske nyttårsfeiringen med stengte offentlige kontorer og mange på ferie - blant dem sårt tiltrengt helsepersonell.

De offisielle nyhetskanalene melder i formiddag om over 50 drepte og mer enn  800 skadde.

Tallene vil stige. Foreløpig er det registert 330 landsbyer med store skader, mange er lagt helt i grus .

Hovedskjelvet ble målt til 5,1 på Richters skala klokka 01.05 lokal tid i Lorestan-provinsen vest i Iran. Industribyene Doroud og Boroujed har den tetteste befolkningen i skjelvområdet, men i disse byene er det foreløpig ikke meldt om døde eller større bygninger som har rast sammen.

Men sykehusene i begge byene er overfylte og trenger flere helsearbeidere.

Mange av de omkomne kommer fra Silakhor-området. Mange murhus av enkel standard har rast sammen.  Iransk tv viste i formiddag bilder av de raserte landsbyene og døde husdyr etter ødeleggelsene.

I nattemørket

I alt etterskjelv med opp til 6,0 grads styrke ble registrert klokka 04.47, og mange forlot hjemmene sine midt på natta. I byen Doroud var det tilløp til panikk i gatene da folk løp ut i nattemørket, melder nyhetsbyrået AP.

 LAGT I GRUS  Over 300 landsbyer i Lorestan-provinsen i Iran er ødelagt av nattens jordskjelv. Her et av videobildene som ble vust på iransk tv i formiddag. Foto:SCANPIX/REUTERS.
LAGT I GRUS Over 300 landsbyer i Lorestan-provinsen i Iran er ødelagt av nattens jordskjelv. Her et av videobildene som ble vust på iransk tv i formiddag. Foto:SCANPIX/REUTERS. Vis mer

De fleste av de skadde som er registrert, er blitt truffet av murstein og løse gjenstander mens de sov. I store deler av skjelvområdet er all teleforbindelse brutt, og derfor regner myndighetene med at tallene på døde og skadde blir helt andre når redningsmannskapene kommer med sine rapporter.


Ett skjelv hver dag

Iran ligger på et ustabilt seismisk område, og i gjennomsnitt opplever landet over ett jordskjev om dagen.

Det såkalte episenteret for nattens skjelv ligger 340 kilometer sørvest for hovedstaden Teheran.

I februar i fjor ble 612 mennesker drept og 1.400 skadd i skjelv i byen Zarand i Sør-Iran. Dette skjelvet ble registrert til 6,4 på Richters. Det verste skjelvet i Iran siden tusenårsskiftet var i byen Bam, også i sør, i desember 2003. De offisielle tallene viser 26.000 omkomne.