FRA HØRINGSSALEN: Tidligere justis- og beredskapsminister Per-Willy Amundsen (t.h.) og tidligere justis-, beredskaps- og innvandringsminister Sylvi Listhaug tok seg tid til en selfie før høringen i Stortingets kontroll-og konstitusjonskomite. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
FRA HØRINGSSALEN: Tidligere justis- og beredskapsminister Per-Willy Amundsen (t.h.) og tidligere justis-, beredskaps- og innvandringsminister Sylvi Listhaug tok seg tid til en selfie før høringen i Stortingets kontroll-og konstitusjonskomite. Foto: Berit Roald / NTB scanpixVis mer

Ber Listhaug og Amundsen si unnskyld etter selfie

Nasjonal talsperson for MDG, Une Aina Bastholm reagerer på eksministrenes selfier før kontrollhøringen, men de to Frp-politikerne synes ikke de har noe å beklage.

«Uforskammet, men ikke minst vanvittig avslørende: FrP-statsråden som kalte norsk politikk en barnehage når hun måtte gå, tar selfie på vei inn i en kontrollhøring om terrorsikkerhet. Et 'unnskyld' er vel på sin plass?», spør nasjonal talsperson for MDG Une Aina Bastholm på Twitter i dag.

Bakteppet er mandagens høring i kontroll- og konstitusjonskomiteen, der Per-Willy Amundsen (Frp) og Sylvi Listhaug (Frp) måtte forklare seg om sin oppfølging av terrorsikring da de var justisministre.

REAGERER: Miljøpartiet De Grønnes nasjonale talsperson Une Bastholm.
Foto: Mariam Butt / NTB Scanpix
REAGERER: Miljøpartiet De Grønnes nasjonale talsperson Une Bastholm. Foto: Mariam Butt / NTB Scanpix Vis mer

Kontrollkomiteen forsøkte også å komme til bunns i om regjeringen feilinformerte Stortinget da saken ble behandlet i fjor.

- Umusikalsk og avslørende

Overfor Dagbladet, utdyper Bastholm kritikken sin.

- Det er respektløst overfor Stortinget og ikke minst saken. Dette er en ekstremt alvorlig sak, regjeringens framtid er blitt et spørsmål, statsministeren er involvert og det er uklart om det har vært feilinformasjon av Stortinget. I tillegg er det en sak som Riksrevisjonen mener er av den mest alvorlige typen som handler om liv og helse.

- Å ta en selfie her er umusikalsk og ikke minst er det avslørende for hva slags holdninger de hadde når de gikk inn på det møtet. Før Frp kom i regjering, ville en aldri sett statsråder oppføre seg på denne måten, mener MDG-lederen.

- Nå er de ikke statsråder lenger?

- Nei, men de er kalt inn fordi de har hatt et ansvar for oppfølgingen av terrorberedskapen da de var justisministre. Det er i kraft av den rollen de møter der.

- Tar det ikke fokus vekk fra saken å henge seg opp i en liten selfie?

- Nei, nei, det er ingen fare for at denne saken forsvinner med denne selfien. Dette er en alvorlig kontrollsak, som nå handler om liv og helse, hvor det også skal være en lukket høring, sier Bastholm og avviser at det er snakk om en bagatell.

- Listhaug kan ta så mange selfier hun vil for min del, men når de sitter der og venter på kontrollhøring i et romt fullt av presse er ikke det hun gjør hennes privatliv, sier hun.

Vil ikke beklage

Også kommentator i Dagsavisen Hege Ulstein har kritisert selfien og SV-leder.

Audun Lysbakken har kalt det spesielt.

Verken Per-Willy Amundsen eller Sylvi Listhaug mener imidlertid at de har noe å beklage.

MÅTTE SVARE: Tidligere justis-, beredskaps- og innvandringsminister Sylvi Listhaug sammen med tidligere justisminister Per-Willy Amundsen. Video: Stortinget Vis mer Vis mer

- Hva jeg gjør før eller etter at høringen starter har verken Lysbakken eller Bastholm ingenting med. Under høringen gjorde jeg ikke annet enn å svare på spørsmål på best mulig måte, sier Listhaug i en skriftlig kommentar via sin kommunikasjonsrådgiver og legger til.

- Det som er uhørt er at SV og kompanjongene i Arbeiderpartiet og Senterpartiet med Venstre på slep prøvde å stanse byggingen av beredskapssenteret på Taraldsrud, som er en av tidenes største satsinger på norsk beredskap.

Per-Willy Amundsen kaller reaksjonene for underholdende.

- Selfien var tatt i en pause, altså før møtet var satt. At røde og grønne sosialister velger å kritisere det, forteller mest om dem. Dette er surmaget og humørløs kritikk fra selvhøytidelige politikere som kanskje heller burde slappe av og senke blodtrykket, sier han.