Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ber Listhaug stoppe Equinor

Mens skogbrannene herjer i Australia, skal Equinor bore etter olje i havet utenfor. Opposisjonen ber Listhaug stanse oljegigantens planer.

OLJEANSVAR: Olje- og energiminister Sylvi Listhaug (Frp) har sagt at oljebransjen skal få stabile rammevilkår på hennes vakt. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
OLJEANSVAR: Olje- og energiminister Sylvi Listhaug (Frp) har sagt at oljebransjen skal få stabile rammevilkår på hennes vakt. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer

SV og MDG krever at regjeringen stanser Equinors planer om oljeboring i Australbukta i Australia.

- Australia står i brann, en brann som er kraftig forsterket av menneskeskapte klimaendringer. Listhaug må be Equinor skrinlegge planene om oljeboring i Australbukta, sier Lars Haltbrekken (SV) til Dagbladet.

Haltbrekkens klare beskjed til olje- og energiminister Sylvi Listhaug (Frp) får støtte i MDG:

- Det er en provokasjon at statlig eide Equinor presser på for oljeboring utenfor Australia samtidig som at store deler av landet står i full brann. De som nå rammes av flammehavet må stå og se på at Equinor kjemper for å pumpe opp et produkt i deres egen bakgård som vil bidra til å eskalere problemet med branner og ekstremvær, sier Une Aina Bastholm (MDG).

Staten eier 67 prosent av aksjene i Equinor. Australbukta ligger på sørkysten av Australia, ut mot Indiahavet.

Dødelig brann

2019 var det varmeste og tørreste året som noen gang er målt i Australia, hvor skogbranner har svidd av enorme områder. Minst 18 mennesker har mistet livet, hundrevis av boliger er rasert og tett befolkede områder har i perioder vært dekket av helseskadelig røyk.

På toppen av dette, er Australbukta et sårbart område. Une Bastholm mener Australbukta kan sammenlignes med Lofoten. Også Lars Haltbrekken er bekymret for hva en ulykke kan utrette.

- Bare ett eneste oljeutslipp vil få katastrofale følger for natur og dyreliv i bukta, sier SV-eren.

Bensin på brannen

Equinor lovet i går utslippskutt på over fem millioner tonn CO2 innen 2030 i Norge.

Haltbrekken mener det gigantiske oljeselskapet bedriver grønnvasking.

- De forsøker å fremstille seg som grønnere enn det de i realiteten er. Equinor er en av Norges største klimasyndere, og må også begynne å ta ansvar for hva de gjør utenlands. Utslippskutt i Norge er vel og bra, men det å bore etter mer olje i Australia er nesten bokstavelig talt å kaste mer bensin på skogbrannene. Det er dypt uansvarlig, sier Haltbrekken.

- Vi er et Equinor som har tenkt å vokse seg stadig større internasjonalt, og pumpe opp olje og gass flere steder på kloden. Samtidig vet vi at vi har funnet mye mer fossil energi enn vi kan pumpe opp.

Oljefeltet Johan Sverdrup ble åpnet denne uka uten kongens tilstedeværelse. Feltet skal drives i 50 år, til 2070. Det er 20 år lenger enn man etter planen skal utvinne fossil energi.

Olje- og energiminister Sylvi Listhaug (Frp) har ikke tenkt å stanse Equinor.

- Dette er en sak mellom selskapet og australske myndigheter. Jeg forventer at Equinor gjennomfører sin virksomhet i tråd med lokale og internasjonale lover og regler, statens forventninger om bærekraft og Equinors egne etiske retningslinjer, sier Listhaug til Dagbladet.

Lovet kutt

Equinor, NHO og LO har lovet å kutte utslippene fra norsk olje- og gassvirksomhet til nær null innen 2050, så rammevilkårene ligger fast. Hovedgrepet for å nå målene er elektrifisering av anlegg både på sokkelen og på land som i dag får kraft fra gassturbiner.

Equinor legger opp til investeringer på 50 milliarder kroner innen 2030 for å komme i mål med kuttene.

Oljeeksporten i november var betydelig høyere og gasseksporten mye mindre enn i november i fjor, skriver NTB. Oljeeksporten alene var den høyeste på fem år, hele 54,5 prosent høyere enn i november i fjor. Oppgangen skyldes blant annet oppstarten på Johan Sverdrup-feltet, og at vedlikeholdsperioden på sokkelen nå er avsluttet.