Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ber Listhaug svare om monster-begrepet

Sylvi Listhaug (Frp) vil legge monsterdebatten bak seg, men det vil ikke SV la henne gjøre.

MÅ SVARE: Justisminister Sylvi Listhaug har sju dager på seg til å svare på spørsmålet fra SVs justispolitiske talsperson. Foto: Ned Alley / NTB scanpix
MÅ SVARE: Justisminister Sylvi Listhaug har sju dager på seg til å svare på spørsmålet fra SVs justispolitiske talsperson. Foto: Ned Alley / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

–Jeg kommer til å fortsette å si hva jeg mener. Og jeg mener pedofile overgripere er monstre. Se nå til å komme dere videre, var Sylvi Listhaugs beskjed via Dagbladet mandag, til de som var kritiske til ordbruken hennes.

En av dem som ikke er klar til å legge debatten død, er Petter Eide (SV). Tirsdag sendte han et skriftlig spørsmål til justisminister Listhaug.

«Hvordan mener justisministeren at bruk av begrepet «monster» på overgripere, er hensiktsmessig i kampen mot denne type kriminalitet?» ber han om svar på.

– Må politiet si monster?

I begrunnelsen for spørsmålet skriver han følgende:

«Statsråden har ved en rekke anledninger i offentligheten de siste uker kalt overgripere mot barn for «monstre», på tross av at fagekspertise fastslår at slik ordbruk vil skade arbeidet for å hjelpe ofrene. Det er heller ikke klart for offentligheten hvordan dette begrepet skal defineres, og om justisministeren mener at dette begrepet skal benyttes i politiet og i domstolene» skriver han i sin begrunnelse til spørsmålet.

– Når hun som sjef kan bruke det, må hun vel mene at politiet og domstolene også kan gjøre det, hvis ikke må hun avklare for dem at de ikke skal det, sier Eide, som sier at vi da er alvorlig ute og kjører.

– Fagfolk og flere ofte har vært ute og sagt at dette gjør kampen mot overgrep mot barn vanskeligere. Overgriperne er ofte personer i barns nære relasjoner. Det vil gjøre det vanskeligere for dem, vanskeligere å anmelde, og rehabiliteringen blir vanskeligere. Det lytter hun ikke til, sier han.

Som en blogger

I tillegg til at SV-politikeren mener det er kontraproduktivt å bruke et slikt begrep, sier han at det har en viktig prinsipiell side.

– Når hun velger å benytte seg av dette begrepet den dagen hun overtar nøklene som justisminister, presenterer hun seg ikke som en justisminister, men nærmest som en blogger. Vi får ikke høre et overordnet budskap om hvordan hun skal beskytte rettsstaten og menneskerettighetene, bare en grov karakterisering av en gruppe kriminelle. Det er absolutt det motsatte av det vi skal forvente av en justisminister i hennes programerklæring, sier Eide om hvorfor han stiler spørsmålet.

SKRIFTLIG SPØRSMÅL: Petter Eide (SV) avkrever formelt svar fra Listhaug. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
SKRIFTLIG SPØRSMÅL: Petter Eide (SV) avkrever formelt svar fra Listhaug. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer

– Å dehumanisere noen kriminelle på denne måten gir en assosiasjon til at denne gruppa ikke har krav på de samme menneskerettighetene som andre, og det er veldig alvorlig. I møtet med den mest alvorlige kriminaliteten blir rettsstatens prinsipper satt på prøve. Den prøven besto Norge med glans høsten 2011. Denne justisministeren består ikke den prøven, mener Eide.

Han understreker at SV selvsagt er opptatt av å gjøre det en kan for å bekjempe seksuelle lovbrudd mot barn. A

– Alle er enige i at dette er blant de mest alvorlig lovbrudd i landet. Kravet til henne er at hun skal gi politi og domstolene det som trengs av ressurser til å bekjempe dette, sier han.

Endrer ikke mening

Justisminister Sylvi Listhaug har sju dager på seg til å svare. Hun har derimot ikke tenkt til å endre kurs.

– Jeg mener at de som voldtar babyer og små barn er monstre, og anbefaler Petter Eide og alle andre nå til å komme seg videre for dette er en avsporing som dreier debatten til å omhandle gjerningsmenn, gjentar hun.

– Jeg er opptatt av barna og er godt fornøyd med å ha fått satt overgrep mot barn høyt oppe på dagsorden. Jeg er i full gang med å sette meg inn i hva vi må gjøre for å redde flere barn ut av denne ondskapen som rammer både forsvarsløse barn i Norge og i fattige land, sier hun til Dagbladet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!