FELLESFORBUNDETS DRAMATISKE LANDSMØTE

Ber LO gi klar Støre-melding

- Hvis det er én beskjed Fellesforbundet bør gi Jonas, så er det at EU ikke må få mer makt over norsk kraftpolitikk, sier Trygve Slagsvold Vedum.

KJELEDRESS ELLER POWERPOINT: - Løsningen på klimaproblemene ligger hos dem som går med kjeledress og hjelm, ikke hos dem som går på seminar med powerpoint, sier Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
KJELEDRESS ELLER POWERPOINT: - Løsningen på klimaproblemene ligger hos dem som går med kjeledress og hjelm, ikke hos dem som går på seminar med powerpoint, sier Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Trygve Slagsvold Vedum mener Fellesforbundet står foran et veivalg om framtida til norsk industri. Sp-lederen følger spent med på LO-gigantens landsmøte. Han vil ha Fellesforbundet på lag i kampen om å beholde kontrollen over norsk energiutvikling.

Før Ap-leder Jonas Gahr Støres gjestevisitt på Fellesforbundets landsmøte tirsdag, oppfordrer Vedum:

- Hvis det er én beskjed Fellesforbundet bør gi til Jonas Gahr Støre og Arbeiderpartiet, så er det at vi ikke skal la EU få en millimeter mer makt over norsk kraftpolitikk. Kraftpris er Norges viktigste konkurransefortrinn, sier Trygve Slagsvold Vedum.

- Nå kommer EUs fjerde energimarkedspakke. Der står det rett ut at målet er å harmonisere europeiske strømpriser. Hvis Fellesforbundet mener at det er ugreit, så holder det ikke med vage formuleringer om prosesser og tilpasninger som man kan lulle seg inn i på seminar.

- Da må vi bruke den makta vi har, fordi vi ikke er EU-medlemmer, sier Sp-lederen.

Han understreker at Fellesforbundet ikke må vike en tomme overfor dem som vil gi EU mer makt over norsk kraftpolitikk og strømpriser.

Enig med Eggum

18 prosent av Fellesforbundets medlemmer oppgir Senterpartiet som sitt førstevalg, viser den årlige målingen som fagorganisasjonen gjennomførte i mars.

- Ikke overraskende, mener Sp-lederen, som poengterer at partiet hans er på linje med Fellesforbundet i en rekke saker.

- Vi er i likhet med dem veldig opptatt av å sikre norske industriarbeidsplasser. Jeg er enig med forbundsleder Jørn Eggum i omtrent alt som kommer ut av munnen hans, bortsett fra at han banner litt mer enn meg, humrer Vedum.

Privatfly til Davos

Senterpartiets melding til Fellesforbundets medlemmer er at det kommer til å bli satset på olje- og gassindustri i Norge i mange år framover.

- Løsningen på klimautfordringen ligger hos industriarbeidere på vei til plattformen med helikopter, ikke hos rikfolk på vei til klimakonferanse i Davos med privatfly.

- Debatten om de 250.000 arbeidsplassene i olje- og gassindustrien må ikke handle om avvikling, men hvordan den fantastiske arbeidskraften kan brukes til å skape verdens reineste produksjon. Da er det ingen grunn til å frykte for arbeidsplassene. Da snakker vi også om et redusert klimaavtrykk av enorme dimensjoner, sier Trygve Slagsvold Vedum.

Støre på besøk

Mye tyder på kampvotering om EØS-avtalen under Fellesforbundets landsmøte onsdag. Flertallet i forbundsstyret ønsker en utredning om EØS, mens mindretallet vil ut av avtalen. Tirsdag gjester Ap-leder Jonas Gahr Støre landsmøtet.

- Hvis Jonas ikke ser hensikten med en slik utredning og ikke vil bidra, så vil Fellesforbundet, sammen med andre LO-forbund jobbe opp mot LO-kongressen i valgåret 2021. I andre forbund, for eksempel Fagforbundet, er det også stor usikkerhet om EØS-avtalen. Det som skjer på kongressen, er viktig for Ap, uttalte Jørn Eggum, leder i Fellesforbundet, nylig til Dagbladet.

ArbeidsInnvandring

Trygve Slagsvold Vedum håper at EØS-debatten skal bli mindre sort/hvitt.

- Vi må bruke mulighetene til å få bedre avtaler og ha tydelige krav til hvor vi vil, sier han.

Uregulert arbeidsinnvandring er en utfordring for mange av Fellesforbundets medlemmer innen for eksempel transport og bygg/anlegg, poengterer Vedum.

- Arbeidsinnvandring-stoppen på 70-tallet ble presset fram av LO, fordi vanlige arbeidsfolk fikk en mer krevende hverdag. Når vi nå sier at arbeidsinnvandringen må reguleres, så betyr ikke det at vi er mot arbeidsinnvandring, men at vi frykter at det skal slå ut hele bransjer og forverre situasjonen til arbeidsfolk som allerede er presset, sier Trygve Slagsvold Vedum.

Nei til MDG

Fellesforbundets leder, Jørn Eggum, sa til NTB i september at det bare er et sterkt Ap som kan kombinere og levere helhetlige løsninger innen jobbsikkerhet, klima, næring og distriktspolitikk.

- Så er det noen som blir klimadesperate og konkluderer med at vi må samarbeide med MDG på nasjonalt plan. Jeg har vært tydelig på at det er en elendig idé, uttalte Jørn Eggum.

Trygve Slagsvold Vedum er også klar på at uenighet i politiske saker gjør det uaktuelt å danne regjering med MDG på laget.

- Vi må lytte til de praktiske arbeidsfolka, som løser problemer hver dag. Løsningen på klimaproblemene ligger hos dem som går med kjeledress og hjelm, ikke hos dem som går på seminar med powerpoint, sier Sp-lederen.

Vedum poengterer at den norske suksesshistorien har sin forklaring i en tradisjon med flat struktur og sterk innflytelse for dem som har skoene på.

- Norge kan ikke leve av å leie ut elsparkesykler og selge lokalbrygget øl, selv om jeg kan være glad i begge deler. Løsningen ligger ikke der, men i den verdiskapende industrien, sier han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer