Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

ARBEIDSLIV

Ber LO skille lag med Ap

Heidi Nordby Lunde (H) mener at LO vil tjene på å kutte båndene til Arbeiderpartiet.

MOTARBEIDET: Heidi Nordby Lunde, Høyres arbeidspolitiske talsperson, tror LO hadde fått flere medlemmer fra borgerlige partier hvis LO i samarbeid med Ap ikke motarbeidet deres interesser. Foto: Gunnar Ringheim / Dagbladet
MOTARBEIDET: Heidi Nordby Lunde, Høyres arbeidspolitiske talsperson, tror LO hadde fått flere medlemmer fra borgerlige partier hvis LO i samarbeid med Ap ikke motarbeidet deres interesser. Foto: Gunnar Ringheim / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg har respekt for arbeiderbevegelsens historie og de lange båndene mellom fagorganisasjon og parti. Men i et moderne Norge, der mange fagarbeidere stemmer på andre partier enn Ap, ville LO tjent på å framstå uavhengig. Det hadde vært sunt for LO, sier Heidi Nordby Lunde, arbeidspolitisk talsperson for Høyre på Stortinget.

Hun viser til YS-barometeret.

- 30 prosent av de uorganiserte i YS' arbeidslivsbarometer for 2017 sier at fagforeninger ikke ivaretar deres interesser. I samme undersøkelse svarer 40 prosent at fagforeningene er for tett koblet til politiske partier.

- Vi kan ikke tvinge folk inn i organisasjoner som motarbeider deres interesser. Det strider også mot organisasjonsfriheten, sier hun.

Helt feil medisin

Nordby Lunde mener det er ønskelig med en høyere organisasjonsgrad blant arbeidstakerne.

- For det ville føre til et ryddigere arbeidsliv. Men det LO nå driver med er helt feil medisin. Du får ikke nye medlemmer som føler tilhørighet med Høyre og Frp ved å samkjøre fullstendig med Arbeiderpartiet og benytte enhver anledning til å angripe de borgerlige partiene.

- Selv om jeg aldri så mye mener ansatte vil stå sterkere med en fagorganisasjon i ryggen, kan jeg ikke oppfordre folk på høyresiden til å melde seg inn i en LO-organisasjon som vil bekjempe den politikken de tror på. Det ville vært uanstendig, sier Heidi Nordby Lunde.

Fordel for Høyre

Hun mener det var bra for Høyre at partiet for noen år siden skilte lag med NHO.

- NHO skal ta seg av næringslivets interesser. Det er ikke alltid overensstemmende med Høyres syn. Søndagsåpne butikker, for eksempel, som en del bransjer er mot, men som Høyre er positiv til. Vi står sterkere hver for oss, sier Høyre-representanten.

LO: - Overveldende flertall

LO-sekretær Are Tomasgard kommenterer overfor Dagbladet at dette er vante toner fra partiet Høyre.

- Heidi Nordby Lunde og Høyre er selvfølgelig ikke fornøyd med at LOs medlemmer står til venstre i politikken. LO er en uavhengig organisasjon som fatter sine beslutninger på demokratisk vis, både om hvilken politikk vi skal stå for og hvem vi skal samarbeide med, sier han.

- På samme måte som Høyres landsmøte suverent bestemmer Høyres politikk, bestemmes LOs politikk av LO-kongressen, og den har med overveldende flertall bestemt at vi skal ha et fagligpolitisk samarbeid med Arbeiderpartiet, sier Are Tomasgard.

Kan ikke instruere

LO-sekretæren mener det er synd at Heidi Nordby Lunde enten misforstår eller feilinformerer om hva det fagligpolitiske samarbeidet handler om.

- Arbeiderpartiet øver ingen innflytelse over LOs politikk, og LO kan heller ikke instruere Ap. Vi er selvstendige organisasjoner med selvstendige standpunkter. Men der Høyre først og fremst velger å låne sitt øre til landets bedriftseiere, og ivaretar deres interesser, låner Arbeiderpartiet øre til vanlige folk, fagorganiserte og tillitsvalgte, sier Are Tomasgard.

- Det er det som er kjernen i det fagligpolitiske samarbeidet, og det har vi hatt god nytte av. Så vil jeg legge til at det fagligpolitiske samarbeidet ikke utelukker samarbeid med andre partier. Vi har god dialog både med regjeringen gjennom trepartssamarbeidet og med de andre partiene, sier han.